Vajdaság
Jövő szerdán nyílik meg a XIX. Vajdasági Szabadegyetem
Betűméret:             

Főként magyar és világpolitikával, gazdasággal és vállalkozásindítással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik a XIX. Vajdasági Szabadegyetem az idén, amely július 6-án nyílik meg az észak-bácskai Kishegyesen.

A négynapos rendezvény első napján a cégvezetésről és a vállalatvezetéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekről tudhatnak meg többet a fiatalok, a rendezvény hivatalos megnyitóját viszont csütörtökön tartják. Ekkor Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tart előadást a résztvevőknek. A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyre további két vendéget várnak, Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az elnökét, illetve Horváth Ferenc szlovéniai magyar parlamenti képviselőt.

A szabadegyetemnek helyet adó Kátai tanyán ezúttal is a fiatal vajdasági magyar értelmiség összefogását, együtt gondolkodását és véleményformálását érintő kérdések jelennek meg.

A rendezvény harmadik napján Illés Boglárka országgyűlési képviselő tart előadást A Kárpát-medence fiatal? Igen! címmel, majd Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ismerteti az aktuális ukrajnai és kárpátaljai helyzetet, illetve Kaszás Zoltán beszél a digitális összefogásról.

A Vajdasági Szabadegyetem kiemelkedő napja lesz a szombat, amikor Vajdaságban is magyarul írjuk a jövőt! címmel tart előadást Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője és alelnöke, illetve Juhász Bálint, a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Ezt követően Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mutatja be, milyen hatásai vannak a globális változásoknak a régió gazdaságára. Végül Lázár János építési és beruházási miniszter tart előadást Országot és nemzetet építünk címmel.

A szakmai előadásokat mindennap csapatépítő foglalkozások, játékok és koncertek követik.

A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvény egy-egy napján átlagosan 150 hallgató vesz részt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg. Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban