Vajdaság
Muzslyán megrendezték XXXIX. Aratóversenyt
Betűméret:             

Szokásosan a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt várták be a versenyzőket, a vendégeket a szervezők, ahol egy rövid, alkalmi művelődési műsort adtak az egyesület szakcsoportja, tánccal, dallal, muzsikával kedveskedtek a jelenlevőknek. A műsor után ünnepi köszöntők következtek, elsőként Palatinus Ervin, a helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere mondott beszédet. Mindketten azt emelték ki, milyen fontossággal bír a közösségek életében a hagyományápolás, és mennyire jelentős, hogy az utókornak megőrizzék az aratási szokásokat.

A köszöntők után a versenyzők kivonultak a muzslyai határba, ahol elfoglalták az aratásra előkészített búzatáblákat. A versenyt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki külön kihangsúlyozta, hogy nem sok falu dicsekedhet ilyen szép múltú hagyományápolással.

- A mi feladatunk az, hogy felhívjuk a figyelmet magára a mezőgazdaságra, illetve a mezőgazdasági termékeknek a fontosságára. Mindent meg kell tennünk az elkövetkezendő időszakban is annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőink nagyobb támogatásban részesüljenek, európai szintű támogatásban részesüljenek, mert ahhoz, hogy versenyképesek tudjanak maradni a termelőink, ahhoz erre van szükség, több pénzre, több nagyobb területalapú támogatásra, több anyagi segítségre a mezőgazdasági termelők számára - mondta Fremond Árpád.

Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános megáldotta a versenyzőket, a vendégeket, és a búzatáblát, majd a közös ima után megkezdődött a megmérettetés, amelynek a lényege, hogy hagyományosan, kézzel takarítsák be a kenyérgabonát. Ezúttal 13 csapat jelent meg a rendezvényen, akik bemutatták, hogyan is arattak egykoron az őseink. Székelykevétől Szabadkáig, több csapat is megtisztelte a muzslyaiak ünnepségét, de érkeztek vendégek Romániából, Ótelekről, és az anyaországi Szarvasról is, valamint Muzslya egyik testvértelepüléséről, Mátramindszentről is jött egy küldöttség.

Hatodik alkalommal szervezték meg ugyancsak a Halas-napot is, az aratóünnepség kísérőrendezvényét, amely reggel korán egy horgászversennyel kezdődött, amelyen a legfiatalabbak vettek részt, majd délután pedig halászléfőző versenyt tartottak.

A Napsugaras-tó partján volt még kirakodóvásár, kézműves termékeket lehetett vásárolni, emellett néhány termelő a saját készítményeit is kínálta, népszerűsítette, a Szarvák Agrár családi vállalkozás sültburgonyával kedveskedett a nézelődőknek, emellett hústermékeket, kézműves söröket, házi borokat is lehetett fogyasztani.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban