Vajdaság
Muzslyán megrendezték XXXIX. Aratóversenyt
Betűméret:             

Szokásosan a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt várták be a versenyzőket, a vendégeket a szervezők, ahol egy rövid, alkalmi művelődési műsort adtak az egyesület szakcsoportja, tánccal, dallal, muzsikával kedveskedtek a jelenlevőknek. A műsor után ünnepi köszöntők következtek, elsőként Palatinus Ervin, a helyi közösség tanácsának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere mondott beszédet. Mindketten azt emelték ki, milyen fontossággal bír a közösségek életében a hagyományápolás, és mennyire jelentős, hogy az utókornak megőrizzék az aratási szokásokat.

A köszöntők után a versenyzők kivonultak a muzslyai határba, ahol elfoglalták az aratásra előkészített búzatáblákat. A versenyt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki külön kihangsúlyozta, hogy nem sok falu dicsekedhet ilyen szép múltú hagyományápolással.

- A mi feladatunk az, hogy felhívjuk a figyelmet magára a mezőgazdaságra, illetve a mezőgazdasági termékeknek a fontosságára. Mindent meg kell tennünk az elkövetkezendő időszakban is annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőink nagyobb támogatásban részesüljenek, európai szintű támogatásban részesüljenek, mert ahhoz, hogy versenyképesek tudjanak maradni a termelőink, ahhoz erre van szükség, több pénzre, több nagyobb területalapú támogatásra, több anyagi segítségre a mezőgazdasági termelők számára - mondta Fremond Árpád.

Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános megáldotta a versenyzőket, a vendégeket, és a búzatáblát, majd a közös ima után megkezdődött a megmérettetés, amelynek a lényege, hogy hagyományosan, kézzel takarítsák be a kenyérgabonát. Ezúttal 13 csapat jelent meg a rendezvényen, akik bemutatták, hogyan is arattak egykoron az őseink. Székelykevétől Szabadkáig, több csapat is megtisztelte a muzslyaiak ünnepségét, de érkeztek vendégek Romániából, Ótelekről, és az anyaországi Szarvasról is, valamint Muzslya egyik testvértelepüléséről, Mátramindszentről is jött egy küldöttség.

Hatodik alkalommal szervezték meg ugyancsak a Halas-napot is, az aratóünnepség kísérőrendezvényét, amely reggel korán egy horgászversennyel kezdődött, amelyen a legfiatalabbak vettek részt, majd délután pedig halászléfőző versenyt tartottak.

A Napsugaras-tó partján volt még kirakodóvásár, kézműves termékeket lehetett vásárolni, emellett néhány termelő a saját készítményeit is kínálta, népszerűsítette, a Szarvák Agrár családi vállalkozás sültburgonyával kedveskedett a nézelődőknek, emellett hústermékeket, kézműves söröket, házi borokat is lehetett fogyasztani.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg. Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban