Vajdaság
Nagybecskerek: Az épülő gumiabroncsgyárból a szennyvíz a Begába folyik
Betűméret:             

A Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet ma egy vieofelvételt tett közzé, amely arról tanúskodik, hogy az épülő Linglong gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A szervezet már tavaly is közleményben figyelmeztetett erre a helyzetre, már akkor is jelezve, hogy nagy átmérőjű csövekkel van összekötve a gyár a Bega folyóval.

Ez annál is inkább aggasztó, hiszen a közelben, mintegy két kilométerre e helyszíntől található a Császár-tó, speciális természeti rezervátum, de ugyancsak nem messze ömlik a Bega a Tiszába, majd további tíz kilométernyire ömlik a Tisza a Dunába.

A környezetvédők hangsúlyozzák, hogy jelenleg a kiásott csatornákon és a lehelyezett csöveken keresztül csak a Linglong építkezési szennyvizét juttatják a folyóba, de minden valószínűséggel, ha beindul a gumiabroncsgyártás, a termelés összes szennyvize is ezen az úton jut el a Begába, ami ökológiai katasztrófához vezet.

A szervezet megjegyezte, hogy a város illetékesei nemrégen bejelentették, az arab illetőségű Metito vállalatot bízta meg, hogy kiépítsék a szennyvíz tisztításához szükséges üzemet. A szerződés szerint a szennyvíztisztító kapacitása naponta csak 25 ezer köbméter vizet dolgozna át, holott egy 2015-ben megírt tanulmány szerint Nagybecskereknek száraz időben 38 és 51 ezer köbméter, míg esős időben 45 és 58 ezer köbméter közötti szennyvíz átdolgozására lenne szüksége. Az akkori tanulmány nem számolt a Linglong gumiabroncsgyár igényeivel.

A Polgári Fordulat állítása szerint a Linglong vállalat 1600 mm belső átmérőjű csöveket helyezett a földbe a gyártól a folyó medréig. Az ilyen profilú csöveken másodpercenként 4,5 köbméter vízszerű folyadék mehet át, ami napi szintre átszámolva 389 ezer köbmétert jelent. Nagy a valószínűsége annak, hogy az onnan eredő szennyvíz megtisztítását - sem a jelenben, de a jövőben sem - egyáltalán nem a városi üzemmel oldanák meg - szögezi le a szervezet.

Egyébként a Linglong esetében jóváhagyták azt a környezeti hatásvizsgálati tanulmányt, amely arról szól, hogy a gyárból eredő szennyvizet külön szennyvízhálózaton keresztül juttatják majd el egy előkezelésre alkalmas, kiépített, előzetes szennyvíztisztítóba.

A Polgári Fordulat a múlt év derekán feljelentést tett a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság ellen, és követelték, hogy semmisítsék meg a Linglong kompániának kiadott építkezési engedélyt.

k-ko
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2022. AUGUSZTUS 3. [ 20:47 ]

Miért is nem vagyok meglepve?.....


Dokoli
2022. AUGUSZTUS 3. [ 13:04 ]

Ha emlékszik még valaki a szesz és élesztőgyárra,a kilóméterekre is érezhető émelygő búzre,a többméter vastagságú iszapra,vìz szinte nem is volt benne csak valami sűrű trutymó. Egy nyitott szennyvízcsatorna volt a Bega. Miközben a felette átívelő gyaloghìd a legszebb műalkotás volt a városban,mégis szinte futva közlekedtek rajta az emberek. Valyon milyen csodás lehetett rajta sétálni abban a korban mikor elkészült?


Kimre
2022. AUGUSZTUS 3. [ 7:42 ]

Talán valaki azt gondolta hogy a szennyvizet elszálítsák Kínába?!


Falunapot ünnepel Magyarittabé - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Ma hajnalban, 4 óra 30 perc körül közlekedési baleset történt Péterrévén. A szerencsétlenségben egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült. A baleset Péterrévén történt, az Ada és Óbecse közötti úton, amikor egy személygépjármű letért az útról és felborult. Egy ember a helyszínen életét vesztette, a...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 10:41 ]
Beolvasás folyamatban