Vajdaság
A Vihar hadműveletre emlékezett Szerbia Újvidéken
Betűméret:             

A Vihar áldozatai emléknapja központi ünnepséget Újvidéken rendezték meg, ahol az 1995. augusztus 4-én és 5-én lezajlott horvát katonai-rendőrségi fegyveres akció valamennyi áldozatáról és száműzöttjéről megemlékeztek.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja azt mondta, nem szabad elfelejteni a történteket, és azoknak nem szabad megismétlődnie, a második háborúban történtek azonban még három évtizeddel ezelőtt is megtörténtek. Dodik a Vihart népirtásnak és etnikai tisztogatásnak, valamint „a szerbektől való végső megszabadulásnak” nevezte, a szerbek azonban a boszniai Szerb Köztársaságban lábadoznak, „tudván, hogy csak együtt képesek megőrizni az emléket és az emlékezetet”.

Közölte továbbá, hogy egy napon a boszniai Szerb Köztársaságnak és Szerbiának eggyé kell válnia, és csak akkor nem lesznek újabb oszlopokban menekülők, ha Szerbia erős.

Az összejövetel kezdetén Porfirije szerb pátriárka tartott szertartást a halottak lelki üdvéért, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az ott megjelentek ugyanazt, nagyon hasonló történelmen osztoznak, amikor sokan rendkívüli járatokkal érkeztek Bácskába, kiemelve, hogy az ő családja is hasonló módon került ebbe a vendégszerető tartományba.

„Azért gyűltünk össze, hogy imádságos lélekkel emlékezzünk népünk erőszakos elvándorlására Dalmácia, Banija, Kordun és Nyugat-Szlavónia területéről. Nem feledkezünk meg az áldozatokról és a pusztulásról a zárai éjszakában, Lika falvaiban, a szörnyű terrorról és a házakban, lakásokban meggyilkoltakról, egészen Pakrácig és a szlavóniai falvakig. Ezek mind apró kavicsok a szenvedés és a megfeszítés mozaikjában”, fogalmazott a pátriárka.

Szavai szerint együtt emlékezünk Jastrebarsko (Jasztrebarszka), Jasenovac és a második világháború borzalmaira, a szenvedés túlélő tanúi pedig ma itt vannak velünk, hogy átadják nekünk áldozatvállalásuk emlékét, ami előtt térdet hajtunk, és amire mi is emlékezünk, de emlékezetünk nem lehet bosszúvágyó.

Vučić: Soha többé nem fogunk hallgatni

Vučić a tömeghez szólva elmondta, évek óta úgy tűnik, hogy Szerbiában nem voltak tanúi a szerb nép ellen elkövetett bűncselekményeknek.

„Idén kilencedik éve emlékezünk meg az elüldözésről, a súlyos bűntényről és a legnagyobb etnikai tisztogatásról a második világháború óta. Két oka van annak, hogy ma itt vagyunk. Az első a szomorúság, a megölt gyerekek, nők, öregek, és a 250 ezer száműzött miatt. A második az, hogy meghalljuk ezeket a tanúvallomásokat. Évekig úgy tűnt, hogy Szerbiában senki sem volt tanúja és nincs senki, aki el tudná mondani, hogyan öltek meg hétköznapi embereket, civileket, hogyan rabolták ki és gyújtották fel a házaikat. Eközben ők traktorkonvojokkal hagyták el Horvátországot, otthagyták a szülőföldjüket, köpködték, megütötték, megkövezték őket. Senki se volt, aki elmondta volna, hogy bombázták azokat a konvojokat, hogyan ölték meg gyerekeket és időseket, a kistestvéreket. Ezzel megismételtük a bűncselekményt, ezt a közömbösséget nyilvánítottuk az uralkodó ideológiának”, mondta Vučić.

Hozzátette, a szerb áldozatok emlékének 18 éves elhanyagolása miatt bűntudatot keltettünk saját népünkben.

„Ezt csináltuk szinte egy egész felnőtté válás ideje alatt, 18 éven át, de nem lett jobb. Örök bűntudattal terheltük a saját népünket, minden bűncselekményt megindokoltunk. Még a nevünket is megváltoztatták, horvát szerbeknek, boszniai szerbeknek, koszovói szerbeknek neveztek bennünket, de mi csak szerbek vagyunk, és nincs közöttünk különbség. Az, hogy különböző országokban élünk, nem az jelenti, hogy különböző nemzetekhez tartozunk”, mondta Vučić.

A szerb elnök kijelentette, hogy nekik soha semmi sem elég, de mi békét akarunk minden áron. Mint mondta, azt akarjuk, hogy egy élet se kerüljön veszélybe, másokat éppúgy meg akarunk védeni, mint a magunkat.

„Az elmúlt napok voltak a legnehezebbek számomra az elmúlt néhány évben. A szakadék szélére szorítottak bennünket, és ekkora azt kellett mondanom, hogy már nincs hova mennünk. Ha ez a helyzet, akkor megóvjuk és megvédjük népünket, ti pedig döntsétek el, hogy csatlakozhattok-e hozzánk”, magyarázta az államfő.

Vannak évtizedek, amelyekben semmi sem történik, és vannak hetek, amelyekben évtizedek történései halmozódnak fel, idézte Vučić Lenint.

„Ma azt mondom, hogy ennek az időnek vége, és nincs többé hallgatás, ez a legszentebb kötelesség, amit nem adhatunk fel”, tette hozzá Vučić.

Az esemény 27. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen jelen voltak más vallási vezetők, Željka Cvijanović, a Szerb Köztársaság elnöke, a szerb kormány tagjai és mások.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg. Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 18:42 ]
A nagybecskereki székhelyű kínai érdekeltségű Linglong visszautasította a Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet állításait, miszerint az épülő gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A Linglong szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a “vállalat kétséget...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 15:05 ]
Az újvidéki Mišeluk várorészben lévő covid kórházban jelenleg 190 beteget kezelnek, ami azt jelenti, nagyjából stagnál a betegek száma, ellenben egyre több a súlyos eset, pillanatnyilag 12 páciens állapota olyan súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az ott dolgozó orvosok és a személyzet csak néhány hónapra...
2022. AUGUSZTUS 6.
[ 11:41 ]
Beolvasás folyamatban