Vajdaság
Falunapot ünnepel Magyarittabé
Betűméret:             

Magyarittabén ma zárul a háromnapos, falunapi rendezvénysorozat, amelyet immár 16. alkalommal szerveztek meg.

Kerekes József, a helyi tanács elnöke elmondta, hogy 16 évvel ezelőtt úgy döntöttek, mivel református közösség a magyarittabéi és nincs templombúcsújuk, mégis kiválasztanak egy hétvégét, amit a saját embereiknek szentelnének, mert Magyarittabéről nagyon sokan elszármaztak, és ez egy alkalom arra, amikor mindenki az évi szabadságát kihasználva, hazajön, és ilyenkor megduplázódik a falu lélekszáma.

Az előkészületek a falunapra már néhány hete megkezdődtek. Patai Attila, a tanácselnök helyettese azt is felvázolta, hogy a falu apraja-nagyja azon fáradozott, hogy szebbé tegyék a település központját, tették ezt a nemrégen alakult, a Magyarittabé jövőjéért elnevezésű egyesület istápolásával.

Erre az alkalomra sokan hazalátogatnak Magyarittabére, Krizbai Hajnalka is örömmel jött az ünnepre.

"Hazajönni mindig nagyon sokat jelent számomra. Én ugyan becskereki születésű vagyok, de Magyarittabén nőttem fel. Mindaz, amivé lettem a mai napig, Magyarittabének köszönhetem, ahol olyan emberek éltek, akik református vallásúak és nemzetmegtartóak. A mai napig így van ez, és mindig szeretettel jövök haza, amikor a falunapja van" - mondta Krizbai Hajnalka.

Egy kulturális műsorral érkeztek a darnózseliek, Fazekas Zoltán nyugalmazott polgármester vezetésével, aki elmondta, hogy családi kapcsolatok révén kezdett kidomborodni a két település közötti együttműködés. Abban bíznak, hogy mihamarabb testvértelepülési szintre tudják majd emelni ezt a néhány éve tartó kapcsolatot.

A magyarittabéiek gyökerei Békésre vezethetők vissza, hiszen egykoron 44 onnan érkező családnak köszönhetően jött létre a falu. Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere elmondta, hogy mindig örömmel jönnek a falunapokra. Annak idején, az 1700-as évek végén 44 békési család jött ide, és úgy is mondható, hogy ők telepítették be a falut. Már régóta tart a testvértelepülési kapcsolat, kölcsönösen látogatják egymás rendezvényeit.

A magyarittabéi falunapok ideje alatt volt tábori egészségház, véradási akció, művelődési műsor, amelyben a darnózseli vendégek mellett a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület műkedvelői is bemutatkoztak, továbbá pörköltfőző versenyt is tartottak, kirakodóvásár és íjászbemutató is volt, meg zenés programokat is szerveztek. A mai napon főleg a sportrendezvényeken volt a hangsúly, de az esti órákban élőzene is lesz, majd késő este diszkót tartanak.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a Temerin kézilabdázója - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:40 ]
Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Adorján 1998 óta ünnepel falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves. Már akkor úgy találták ki a rendezvényt, hogy minden ünnepségen csak helybeleik szerepelnek, arról adnak számot, hogy milyen tehetséges gyermekeik vannak, illetve a művelődési egyesület csoportjai lépnek fel még rajtuk kívül, mondja Bicskei Ibolya,...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Igaz, a 97 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt. Szavaztak a Vackor óvoda folyamatban lévő tanévre vonatkozó munkatervéről. Elhangzott, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszoba a gyermekek korának...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:21 ]
A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban