Vajdaság
Beruházások a szabadkai Kolevka gyermekotthonban 
Betűméret:             

Szenzoros szobát és a kültéri felzárkóztató tantermet alakítottak ki a szabadkai Kolevka Fejlődési Zavarokkal Küzdő Gyermekek Otthonában önkormányzati költségvetési forrásokból. A város e két projekt megvalósítására összesen 2,4 millió dinárt különített el - 1,7 millió dinárt az érzékelőszoba felszerelésére és 700 000 dinárt a kültéri tanterem építésére.

A beruházást megtekintette Stevan Bakić szabadkai polgármester is. Elmondta, hogy az új épületek megépítésével, a régiek felújításával és azok világszínvonalú, a legkorszerűbb követelményeknek megfelelő felszerelésével javultak a fejlődési zavarokkal küzdő gyermekek tartózkodási körülményei és a dolgozók munkafeltételei, azaz az intézményben nyújtott szociális védelmi szolgáltatások.

- Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet a Szerb Köztársaság Kormánya Közberuházási Hivatalának, amely felismerte a Kolevka Otthonba történő beruházás szükségességét, és összesen mintegy 870 millió dinárt különített el erre a célra, valamint a Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztériumnak, amely további forrásokat különített el a létesítmények berendezésére” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Az önkormányzat a szenzoros szobára és a kültéri teremre biztosított forrásokon túl, a Kolevka Otthon kereteiben működő Zvezdica napközi és a 18 év feletti értelmi fogyatékos személyek napköziotthona működtetésére is biztosított pénzeszközöket.

- Idén valamivel több mint 10 millió dinárt biztosított az önkormányzat a Zvezdice napközi működtetésére és 10,67 millió dinárt a felnőttek számára a Banija utcában fenntartott napközi működtetésére. A fejlődési zavarokkal küzdő gyermekek és értelmi fogyatékkal élő felnőttek támogatása egyben üzenet, hogy nincsenek egyedül, városuk velük van, és ez így lesz az elkövetkező években is – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Stojan Soković, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a 18 évesnél fiatalabbakkal foglalkozó Zvezdice napköziotthonnak jelenleg 27 felhasználója van, a Banija utcában levő felnőttek napközi otthonában pedig 42-en vannak, és a Kolevka összesen 160 személyről gondoskodik.

A szenzoros szobáról az igazgató elmondta, hogy az egy olyan interaktív tér, amely kifejezetten az érzékszervi integrációs zavarral küzdők látás-, hallás- és tapintási érzékeinek serkentésére szolgál, valamint minden foglalkozás a gyermekek egyéni szükségleteit figyelembe véve vannak tervezve, a kültéri objektum pedig interaktív és egyéb műhelymunkák megtartására készült a Zvezdice napközibe járó gyermekek számára.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a Temerin kézilabdázója - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:40 ]
Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Adorján 1998 óta ünnepel falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves. Már akkor úgy találták ki a rendezvényt, hogy minden ünnepségen csak helybeleik szerepelnek, arról adnak számot, hogy milyen tehetséges gyermekeik vannak, illetve a művelődési egyesület csoportjai lépnek fel még rajtuk kívül, mondja Bicskei Ibolya,...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Igaz, a 97 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt. Szavaztak a Vackor óvoda folyamatban lévő tanévre vonatkozó munkatervéről. Elhangzott, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszoba a gyermekek korának...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:21 ]
A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban