Vajdaság
A múlt és jelen értékeit ötvözi Szabadka legújabb szállója 
Betűméret:             

A szecesszió és a kortárs művészet keveredik Szabadka legújabb szállodájában, az Artist Hotelben, amit ma adtak át Szabadkán a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően. A négycsillagos Artist Hotel elkészülését a magyar kormány 880 ezer euróval támogatta. A szálloda különlegessége, hogy a folyosókon több mint 200 művészeti alkotás kapott helyet.

A szálloda, ahogyan a neve is mondja nem csupán egy hotel a számunkra és vendégeink számára, hanem egy kortárs művészeti tárház is, s Szabadka város egyik szecessziós kincse, mondta a tulajdonos Tamás Zoltán.

- Amikor 2016-ban először jártam ebben az épületben, egy romos épületet láttam, s úgy éreztem, hogy ezek a falak megérdemelnek egy felújítást, egy teljesen új esélyt. Az épület tervét 1899-ben dr. Sánta György rendelte Reichle Ferenc tervezőtől. Elsődlegesen szanatórium volt. Én évek óra a gyógyszeriparban dolgozom, s viszonylag kevesen tudják, hogy közel 20 éve a művészetek a passzióm. Próbálok minden félre tett energiát a modern művészetnek visszaadni – mondta a boldog tulajdonos, aki köszönetet mondott Magyarország Kormányának és a Prosperitati Alapítványnak a 880 ezer eurónyi támogatásért.

- A projekt összértéke 3,2 millió euró volt. Ez egy négycsillagos szálloda, pincével, kongresszusi teremmel, egy borászattal, egy spa-val... Jelenleg 30 szoba és apartman található a hotelben. Egy-, két- és négyágyas szobákkal rendelkezünk. A folyosókon több mint 250 műalkotás látható a falakon és a földön, s ezek mind kortárs művészek modern alkotásai - sorolta Tamás Zoltán.

Ez a szállodafejlesztés kiemelkedik a többi fejlesztés közül, jelentette ki Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, aki ugyancsak részt vett a megnyitón.

- Nem azért emelkedik ki, mert értékesebb, mint a többi, hanem mert szimbolikájában kifejezi minden elemében, hogy hogyan tekintünk magunkra, a környezetünkre és hogyan tekintünk magunk és a környezetünk viszonyára. Az, hogy Szabadka legszebb szállodáját magyarok csinálták meg, minden szempontból kifejezi ezeket az összefüggéseket. Kifejezi azt, hogy egy történelmi épület újjáépítésével a múltunkat fontosnak tartjuk, múltunknak azt a részét, amit elvitattak, sokan a mai napig elvitatnak tőlünk, békés eszközökkel, az egész közösség javát építve visszaszerezzük. Ezt fejezi ki ez a mai fejlesztés, s kifejezi azt is, hogy amikor ezt tesszük, akkor a legmagasabb színvonalra törekszünk, egy olyan színvonalra, amit mi tudtunk ebbe a városba hozni, nem mások. Egy olyan színvonalra, amit mi képviselünk itt a Vajdaságban és igyekszünk képviselni országos szinten is itt, Szerbiában - mondta Magyar Levente.

Hihetetlenül nagy léptékű ez a fejlesztés, mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

- Azt bizonyítja ez a szálloda, hogy lehet modern tartalmat bevinni egy olyan épületbe, amely több mint 100 éves, lehet modern tartalma úgy bevinni, hogy nem romboljuk szét azt, amink van, amit megörököltünk, hanem megtiltjuk, hogy hozzányúljanak olyan elemekhez, amit a legnagyobb értéket jelentik az épületen. A hotelfejlesztés mindig azt a célt szolgálja, hogy a turisztikai terméket közelebb vigyük a fogyasztóhoz. Ez is ezt a célt szolgálja, de ez egy különös fejlesztés, különös hotel, mert azt hiszem, hogy önmagában is egy turisztikai termék lesz majd – fogalmazott a VMSZ elnöke.

Szabadka legújabb szállodája az Ivan Goran Kovačić utca 7. szám alatt található.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt a Temerin kézilabdázója - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 25.
[ 10:40 ]
Mozdonyfüttyös szüreti napok Horgoson  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:58 ]
Adorján 1998 óta ünnepel falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves. Már akkor úgy találták ki a rendezvényt, hogy minden ünnepségen csak helybeleik szerepelnek, arról adnak számot, hogy milyen tehetséges gyermekeik vannak, illetve a művelődési egyesület csoportjai lépnek fel még rajtuk kívül, mondja Bicskei Ibolya,...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:25 ]
Vita nélkül fogadta el a napirendi pontok javaslatait mai ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Igaz, a 97 pont nagy részét blokkosították a hasonló témakörök miatt. Szavaztak a Vackor óvoda folyamatban lévő tanévre vonatkozó munkatervéről. Elhangzott, hogy minden óvodai és bölcsődei csoportszoba a gyermekek korának...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 14:21 ]
Magyarkanizsa község idén is csatlakozott a Városok és községek autómentes napjához, azaz az Európai mobilitás hete rendezvény programjához, amely minden évben szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre. A szerbiai városok és községek részvételükkel az Európai mobilitás hetének akcióiban tulajdonképpen az...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:51 ]
Beolvasás folyamatban