Vajdaság
Zenta: Fókuszban a megújuló energiaforrások
Betűméret:             

Topolya után Zentán is a megújuló energiaforrások feltárásával igyekeznek hatékonyan választ adni korszakunk kihívásaira. Ennek érdekében Zenta önkormányzata a magyarországi Nyugat-Balkáni Zöld Központnál pályázott a PannonReg Fejlesztési Ügynökséggel együtt egy hatástanulmány elkészítésére.

A 170 ezer eurós összértékű projektum eredményeit egy, a zentai városházán megrendezett konferencián ismertették a hatástanulmány szerzői.

„A projektum célja azon energetikai fejlesztési pontok meghatározása, amelyek kivitelezésére a későbbiekben érdemes lesz pénzt fordítani", nyilatkozta a hírportálunknak Sztantity Szebasztián, majd pedig hozzáfűzte, hogy az elmúlt időszak kihívásai, a régióban uralkodó viszonyok mellett az orosz-ukrán konfliktus is kihatással van az energiahordozók árának az alakulására, s emiatt lényeges, hogy ezek ne lehetetlenítsék el a közszolgáltatások működését. Ennek érdekében a zentai községi tanács tagja szerint szükséges volt a fejlesztési lehetőségek beazonosítása, a későbbiekben pedig ezek megvalósítása.

„Annak ellenére, hogy sokat beszél­ünk az energiahatékonyságról, kevés olyan tanulmány készült el, amely feltárja, hogy egy adott térségben milyen racionális és kifizethető lehetőségek vannak erre, emellett pedig rámutat azokra a dolgokra is, melyek azok az utak ezen a téren, amelyek járhatatlanok, egyszerűen azért, mert a vizsgált régiónak nincsenek meg a lehetőségei rá", ecsetelte Balassa Endre, a PannonReg Regionális Fejlesztési Ügynökség szakembere, aki elmondta azt is, hogy egy következő lépésként a zentai önkormányzat, a közvállalataival együtt e tanulmány birtokában el tudja dönteni, hogy bizonyos időn belül a távfűtést elmozdítja-e jelenlegi helyzetéből, vagy pedig nem. Mely érvek azok, amelyek az elmozdítása mellett szólnak, és melyek ellene.

Az Energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségek Zenta községben címet viselő projektum keretében elkészített hatástanulmány bemutatja a község által alkalmazott energiaszolgáltatások előnyeire és hátrányaira, valamint azokat a megújuló energiaforrásokat is, amelyek a község rendelkezésére állnak ugyan, de nincsenek kellőképpen kihasználva.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

VMDK: Mi folytatjuk! - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 15:11 ]
Egy 64 éves nő meghalt, míg vele egyidős férje megsérült abban a tűzben, amely éjfél körül ütött ki óbecsei otthonukban, tudta meg a 021.rs. A tűz a Sever Đurkić utcában ütött ki, ahol a lakás egy része leégett. A 021.rs nem hivatalos információi szerint telefonon jelentették, hogy füstöt és tüzet észleltek a...
2022. DECEMBER 7.
[ 10:08 ]
Jótékonysági rendezvényt szervez jószándékú kishegyesiek egy csoportja. December 10-én, szombaton a helyi nyugdíjas otthon épületében Retro Party elnevezéssel szervezik meg az este, melynek keretében karaoke versenyt is szerveznek. Elsősorban az egykori jugoszláv térség népszerű zeneszámainak kedvelői adhatják elő...
2022. DECEMBER 6.
[ 21:41 ]
Hétfő este a szabadkai kis korzón megnyílt a sorrendben tizenegyedik Winterfest karácsonyi vásár, amit az idén is a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat szervezett az önkormányzat támogatásával. A vásár több mint egy hónapon át látogatható, azaz egészen január 8-áig. A kínálat ezúttal is színes és gazdag....
2022. DECEMBER 6.
[ 16:36 ]
Beolvasás folyamatban