Vajdaság
Magyar Arany Érdemkereszt Léphaft Pálnak   
Betűméret:             

A délvidéki magyar kulturális és művészeti életben folytatott több évtizedes alkotói tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Léphaft Pál újságírónak, karikaturistának Novák Katalin magyar köztársasági elnök. A nemzeti ünnep kapcsán a közelmúltban adományozott állami kitüntetést szerdán adta át Szabadkán Csallóközi Eszter Magyarország szabadkai főkonzulja.

Amióta világ a világ, az értékes munkát megbecsülik. Valaki a kötelezőtől többet tesz, azt külön elismeréssel honorálják, mondta Csallóközi Eszter. A kitüntetések szinte egyidősek az emberi társadalommal. Szolgálhatták a nemzeti érdeket, s egyúttal a valós érdemek őszinte elismerését is. Egy-egy kitüntetés több vonatkozásával is jelképezi azt a kort, ami életre hívta. Magyarországon is hosszú történelmi folyamat formálta meg azt a sajátos elismerési módot, hogy az arra érdemesültek szalagon, láncon vagy a mellükön kitűzve viselhető látható kitüntetéseket kapjanak. A monarchia felbomlása után jött létre az a mai formátumú kitüntetési rendszer, amikor is általánossá vált az a szokás, ami nemcsak a haditettekért, hanem a civil érdemekért is kitüntetést biztosított. Itt alakult ki az érdemrendek és érdemkeresztek mai kategóriája. A szocializmus után, a 90-es években ehhez a monarchia-korabeli rendszerhez tértünk vissza, emlékeztetett a szabadkai magyar főkonzul.

Magyarország az az ország, ahol az állam és a határai ma nem esnek egybe, de az elmúlt 10 év nemzetpolitikájának köszönhetően olyan támogatási rendszerek, olyan építkezési folyamatok indultak el, amelyek teljesen megváltoztatták a külhoni lét lehetőségeit. Magyarország célja, hogy a nemzeti összetartozást erősítse, és segítse, hogy minden magyar a szülőföldjén élhessen teljes életet. A szülőföldön lehessen egyénileg boldogulni és közösségként megmaradni. A nemzeti összetartozást erősíti az is, hogy manapság a Kárpát-medence minden pontján történik kitüntetések átadása. Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet tagjai vagyunk, amely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, s minden nemzetrészében vannak olyanok, akik a magyarság érdekében tevékenykednek. Az érdemérmeket az egyes személyek a társadalom által nagyra becsült tetteikért kapják. Egy ilyen ünnepi pillanatban legtöbbször azt szoktuk hangsúlyozni, hogy a kitüntetés köszönetet fejez ki sok-sok év kiemelkedő tevékenységéért. Idei állami ünnepünk alkalmából most eljött az a pillanat, amikor kiemelkedő munkájáért köszönetet mondhatunk Léphaft Pál úrnak, mondta Csallóközi Eszter.

A kitüntetés átvétele után Léphaft Pál elmondta, úgy érzi, hogy nem a bírálat, hanem a dicséret teszi próbára az embert.

- Nekem Kányádi Sándor jutott eszembe, aki elmondta, hogy amikor az édesapjának valamiféle cipő járt volna, de mégsem jutott neki, akkor azt mondta, az a fontos, hogy az anyaország gondot visel rólam és számon tart. Én is csak ezt tudom mondani, hogy ilyenkor az ember örvend, hogy a nemzete számon tartja. Elgondolkodik és terveket sző. Ennyi, így érzi az ember magát, amikor megveregetik a vállát - mondta röviden Léphaft Pál.

Léphaft Pál 1977 és 1987 között az Újvidéki Televízió újságírója volt. 1987-től a Magyar Szó karikaturistája lett, 1994-től a Grimasz szerkesztője. 1989-ben Heinermann Péter könyvtárossal és Klemm József publicistával létrehozta a Telepi Rádió politikai kabarét, 1998-ban ennek képi változatát, a LUK TV-t. Számos könyv illusztrátora, önálló és csoportos kiállítása volt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szabadkai rendőrség letartóztatta az 1989-es születésű, helybeli R. S-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy megtámadott és kirabolt egy idős férfit. Az elkövető az utcán találkozott a 68 éves áldozatával, akit fizikailag bántalmazott, majd elvette tőle a nála talált pénzt. A férfit súlyos testi sérülésekkel...
2023. JANUÁR 26.
[ 8:38 ]
Kovács Elvirát választották az Európa Tanács kisebbségi jogi albizottságának elnökévé. A politikus ennek kapcsán tett közzé bejegyzést hivatalos Facebook-oldalán. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy ebben a funkcióban tovább folytathatja a nemzeti kisebbségi jogok megvalósulásáért és érvényesüléséért folytatott...
2023. JANUÁR 26.
[ 1:33 ]
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács decemberben megválasztott új elnöke, valamint Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke volt ma a vendégünk - írta keddi Facebook-bejegyzésében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért...
2023. JANUÁR 26.
[ 1:08 ]
Beolvasás folyamatban