Vajdaság
Szükség van magyar jogászokra Vajdaságban
Betűméret:             

Egymillió forintnak megfelelő évi támogatást kapnak azok a Szerbiában továbbtanuló jogászhallgatók, akik a Magyar Nemzeti Tanács jogászösztöndíjában részesülnek.

Számukra rendszeresen szerveznek szakmai előadást, amelyen ismert jogászok adnak elő egy-egy témakörben. A szabadkai Városháza dísztermében ezúttal Magyarország korábbi igazságügyi minisztere, Trócsányi László tartott előadást, jelenti a Pannon RTV.

A hallgatóknak nagy segítséget jelent a jogászösztöndíj. Megkönnyíti a mindennapi életet és lehetőséget ad arra, hogy szakmailag továbbfejlesszék magukat.

Fontos a jogászösztöndíj-program, mert a közigazgatásban és a közintézményeken belül jogászhiány van - hangzott el az eseményen.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, ezzel is szeretnék ösztönözni, hogy "minél többen válasszák ezt a pályát, és maradjanak itthon. Nagyon fontos ez a program, hiszen most 29-en vannak az első és a második évfolyamon fiatalok, akik ilyen támogatásban részesülnek, ez évi egymillió forintot jelent.”

Nagyon fontos, hogy a jövőben minél több jogász, ügyész, bíró legyen, aki magyar nyelven is beszél, és a kisebbséghez tartozik, mondta házigazdaként dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. Nagyon kevés a magyar bíró és államügyész Szerbiában. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni.

„Ennek az lehet az eredménye, hogy hat, hét, nyolc év múlva legyenek újra nagyobb számban vajdasági magyar bírák, illetve államügyészek a szerbiai igazságszolgáltatás keretein belül” - mondta Pásztor Bálint.

A vajdasági magyarok is ennek az országnak az adófizetői, ezért jogos az elvárás, hogy legyenek magyar bírók, ügyészek, és más állami hivatalokban is munkahelyhez tudjanak jutni. A kilencvenes évekig teljesen normális volt, hogy magyar nyelven is folytak bírósági tárgyalások - tette hozzá a VKT elnöke.

A jogász segítségére van a jogkereső állampolgároknak, mondta előadásában Trócsányi László, Magyarország korábbi igazságügyi minisztere.

„Én azt gondolom, hogy az, hogy itt a Délvidéken, Vajdaságban kiművelt, jó jogászok legyenek, rendkívül fontos ennek a térségnek, az itt élő magyar polgárok számára. Akihez el tudnak menni, tanácsot tudnak kérni, vállalatokat tudnak alapítani. Olyan hivatásról van szó, aminek értéke van. Ezért mi fontosnak tartjuk, hogy támogassuk azokat, akik itt jogi pályát választanak” - húzta alá Trócsányi. (Pannon RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2023. MÁRCIUS 19. [ 8:24 ]

Kérdésem: Magyar nyelvű tanárokra, orvosokra, mérnökökre, nincs szükség? Válaszoljanak már erre a kérdésre is az illetékes elvtársak


Miközben
2023. MÁRCIUS 18. [ 20:01 ]

Miközben az említett tanszéken tanítók a soviniszták gyülekezete. Szerb nyelv és irodalom a fölvételi, kiszűrendő a jelölteket...


Temerin színeiben Fantázia nevű lovával Földes Luca nyerte a XI. Vajdasági Vágtát, ezzel pedig megvédte címét. A kishuszár döntőt Mátyus Ivett és Juka nevű lova nyerte Zombor színeiben. Habár Fantázia nehezen vette a startot, végül mindenkit megelőzve értek célba. Második lett Kishegyes színeiben Cékus Árpád Déva...
2023. MÁJUS 27.
[ 19:26 ]
Délben az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XI. Vajdasági Vágta a szabadkai lóversenypályán. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Bunford Tivadar, a Haló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány elnöke elmondta, hogy a lovasok ne ellenfeleket lássanak egymásban hanem sporttársakat. A Pannon RTV kérdésére dr. Pásztor...
2023. MÁJUS 27.
[ 13:20 ]
A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése címmel tartott foglalkozást pedagógusok számára pénteken a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. Az előadókkal, illetve Jerasz Anikóval, a Központ megbízott igazgatójával beszélgettünk a programról. Jerasz Anikó elmondta,...
2023. MÁJUS 26.
[ 18:11 ]
Beolvasás folyamatban