Vajdaság
Mától bekeményítenek a gazdák: Kiszácsra várják a kormányfőt
Betűméret:             

Hetedik napja tart az elégedetlen gazdák sztrájkja. A tárgyalásokban előrelépés eddig nem történt, ezért mától kiterjesztik az útlezárásokat. Várhatóan több helyen és hosszabb ideig lesznek blokádok.

Miközben a traktorok szerte Vajdaságban utakat zárnak le a közlekedők előtt, addig a tiltakozás szervezői hétfőn 18 órára a kiszácsi mezőgazdasági termelők klubjába várják Ana Brnabić szerb kormányfőt.

A gazdák arra számítanak, hogy a miniszterelnök és munkatársai már az elején szóban és írásban is bemutatják nekik a piacszabályozás végrehajtásának tervét, valamint azt, hogy minden benzinkútnál jövedéki adó és hozzáadottérték-adó (PDV) nélkül vásárolhassanak gázolajat. Amennyiben ez nem így történik, a gazdatüntetések további radikalizálódását helyezték kilátásba.

Arról jelenleg nincsenek információk, hogy a hatalom képviselői közül bárki is Kiszácsra látogatna a nap folyamán.

A gazdák felhívása egyébként a szerb kormány szombaton küldött tárgyalási felhívására érkezett, amit a tiltakozók időpocsékolásnak neveztek és elutasították, ugyanis az állam egy munkacsoport felállítását javasolta, amely a közraktárakra és az árutőzsdére vonatkozó követelésekkel foglalkozna, miközben a további követelésekről szó nem esett.

A 021 hírportált a tiltakozók úgy tájékoztatták, hogy

hétfőn már reggel 8-kor megkezdik az utak lezárását ami ugyancsak napnyugtáig, vagyis 16-17 óráig fog tartani,

de lesz ahol tovább is, mert pl. a szerbcsernyei határátkelőt 19 óráig fogják lezárni a közlekedés előtt.

Az első traktorok Homokbálványosról (Bavanište) már elindultak, Pancsova környékét fogják lezárni. Reggel 8-ig eltorlaszolják a Versec-Belgrád közti vlajkovaci hidat is. Kilenc óráig megjelennek a traktorok az Újvidék-Palánka közti szakaszon is és így fokozatosan lezárják Nagykikinda, Nagybecskerek, Ópazova, Bács, Nagyfény, Csantavér, Szabadka környékét is.

Újvidéknél a kőolaj-finomító blokádja 24 órás, itt ezekben az órákban is majdnem 100 traktor vesztegel. Ma a bejelentések szerint várható a Belgrád és Szabadka közti autóút lezárása is.

A tiltakozók állítólag félóránként engedik át a feltorlódott járműveket, de csak pár percig.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban