Vajdaság
Lemondott az Újvidéki Egyetem rektorhelyettese, mert a rektorátus nem nyújtott támogatást a Bölcsészettudományi Kar blokádjakor
Betűméret:             

Lemondott tisztségéről Dr. Halupka-Rešetar Szabina, az Újvidéki Egyetem nemzetközi együttműködésért felelős rektorhelyettese.

A lemondás szövege szerint, azért szánta rá magát erre a lépésre, mert az Újvidéki Egyetem Rektorátusa nem támogatta a Bölcsészettudományi Kart, amikor a tiltakozók lezárták ezt a felsőoktatási intézményt, írja a 021.rs.

„Miután az anyaintézményemet, a Bölcsészettudományi Kart a hallgatói parlament napokig blokád alatt tartotta, az Újvidéki Egyetem Rektorátusa pedig nem biztosította a kart támogatásáról, többé nem áll módomban ellátni az egyetem nemzetközi együttműködéssel megbízott rektorhelyettesi tisztségét”, fogalmazott Dr. Halupka-Rešetar Szabina, a Bölcsészettudományi Kar rendes egyetemi tanára.

Személyes kérésre nyújtotta be lemondását, egyúttal támogatásáról biztosította „a Bölcsészettudományi Kar azon kollégáit és hallgatóit, akiktől megfosztották a munkához és az oktatáshoz való jogot a blokád ideje alatt”.

A Bölcsészettudományi Kar egyébként csütörtöktől vasárnapig volt blokád alatt, mert a hallgatói parlament felszólítására fiatalok egy csoportja így követelte, hogy bocsássák el Dinko Gruhonjić professzort az állítólagos gyűlöletbeszéde miatt.

Dejan Madić rektor a blokád ideje alatt nem nyilatkozott az esetről, és az egyetem a szenátus ülésén sem kívánt foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Madić vasárnap jelent meg két másik kar dékánjával a Bölcsészettudományi Kar előtt, és tárgyalt azokkal a fiatalokkal, akik behatoltak ebbe az intézménybe, és megállapodtak abban, hogy a tiltakozók „ideiglenesen” elhagyják a kar épületét.

Madić azt is elmondta, hogy igazuk van azoknak a diákoknak és fiataloknak, akik Gruhonjić lemondását követelik, és elítélte az állítólagos „gyűlöletbeszédet”.

A Bölcsészettudományi Kart blokkoló csoportot a Szerb Haladó Párt tisztségviselői, valamint számos, többnyire nacionalista, jobboldali és oroszbarát személyek támogatták, írja a Danas.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az áldozat három évig nem vette fel a szociális segélyt, ez vált gyanússá. Kiderült, hogy a férfi már nem él, a saját fia gyilkolta meg. Az elkövető a 37 éves J. M., a borzalom pedig Szabadkán, a Szerb sor egyik házában történt még 2021-ben. Apa és fia összeszólalkozott, végül a veszekedés leszámolásba torkollott:...
2024. JÚNIUS 11.
[ 9:23 ]
Az európai parlamenti választások után a Fidesz-KDNP-nek 11 képviselője lesz az EP-ben. Ezzel az eredménnyel a listán nyolcadik helyen álló Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa, a párt alelnöke is bejut az Európai Parlamentbe. A szakpolitikus közösségi oldalán fejezte ki köszönetét dr. Pásztor...
2024. JÚNIUS 10.
[ 12:17 ]
A hajnali órákban ismét vihar vonult végig Vajdaságon. Míg hajnali 4 óra körül villámlással, erős esővel indult a vihar, mire elérte Felsőhegyet és Zentát, már jég is társult hozzá. A közösségi oldalon megosztott képek szerint a jég nem volt túl nagy, borsónagyságú lehetett, ám bőségesen kaptak belőle az arra...
2024. JÚNIUS 9.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban