Válasz
A királyhalmiak királyul érzik magukat a táncparketten
Vasárnap Királyhalmon több mint kétszáz fellépővel rendezték meg a Rhythmical Dance Festivalt

A Rhythmical Dance Festivalt, azaz a ritmikus modern táncok fesztiválját először 2003-ban szervezte meg Királyhalmán a helybeli Rhythmical Dance Club, pontosabban annak vezetője, Varga Zsuzsanna tánctanár.

Tizenhat évvel ezelőtt még ismeretlenül invitálta meg a csoportokat Királyhalmára, azóta azonban szoros barátság alakult ki a csapatok közöttük, s szívesen látogatnak a kis észak-bácskai faluba a vendégek. Az idei rendezvényen fellépett a péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Kör, a bajmoki Medžik, a moholi–zentai Merkur/Midnight, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a Szegedi Táncművészeti Iskola, az adai The E-Squad, a szabadkai Tornado és a királyhalmi Rhythmical Dance Club.

Varga Zsuzsanna szervezőt kérdeztük a fesztiválról, a modern tánc vajdasági helyzetéről, a külföldi fellépések lehetőségeiről, és természetesen az elért eredményekről.

- Hogyan sikerült a fesztivál?

- Büszkén állítom, hogy a műsor nagyon jól sikerült. Zökkenőmentesen, bakimentesen zajlott le a másfél órás rendezvény. A vendégcsapatok igen változatos és színvonalas produkciókkal érkeztek hozzánk és mivel mi sűrűn összejárunk, régi társaságról van szó, így mindenki tudja és teszi a dolgát, hogy a közönség a legjobb élményben részesüljön.

- Hány résztvevő volt, honnan érkeztek?

- A csapatok főként Vajdaságból érkeztek. Ha a térképen haladok sorban, akkor Óbecse, Péterréve, Mohol, Ada, Zenta, Szabadka és Bajmok, valamint határon túli vendégeink is voltak Szegedről. Természetesen, mint házigazdák a királyhalmi táncosok is felléptek. Összesen 230 táncos vett részt a rendezvényen.

- Hány csapattal vannak egyébként kapcsolatban?

- Ha eltekintünk attól, hogy most hányan jöttek el hozzánk, ettől több klubbal is kapcsolatban vagyunk. Több magyarországi egyesülettel is jó viszonyt ápolok, szeretünk hozzájuk versenyekre menni.

- Milyen típusú táncok szerepeltek a programban?

- Ahány egyesület érkezett, mondhatni annyiféle műfajban tevékenykednek. A modern tánc sokszínű. A nézők láthattak show táncot, latin- és sztenderd táncot, funkyt, fúziós táncot, hip-hopot, electricet, néptánc alapú roma táncot, polkát.

- Versenyjellegű volt a fesztivál?

- Ez a rendezvény nem verseny volt. Ugyanúgy, ahogy például néptánc találkozók, úgy moderntánc-találkozók is léteznek. Ilyenkor összejövünk táncos kollégáinkkal, hogy barátkozzunk, megnézzük egymás fejlődését, ötleteit és egy felejthetetlen élményt nyújtsunk mind a táncosoknak, mind a nézőknek. A háttérben ilyenkor eszmecsere és viccelődés van, nagyon szeretünk egymáshoz eljárni.

- Hogyan látja, milyen szinten van a vajdasági modern tánc? Illetve, vannak-e gondjaik, van e pénz, hogy részt vegyenek a versenyeken?

- Úgy gondolom, Vajdaságban a moderntánc még mindig nem eléggé megbecsült műfaj. Ezt is meg szoktuk vitatni a kollégákkal, hogy kinél mi a helyzet és általában hasonlóak a tapasztalataink. Mivel a moderntánc nem kapcsolódik a hagyományőrzéshez, már alapból hátránnyal indulunk a pályázatokon. Így sajnos szülői finanszírozással jut el mindenki gyereke egy-egy fellépésre vagy versenyre. Ilyenkor összedugjuk a szülőkkel a fejünket és megbeszéljük a soron következő fellépéseket, hogy mennyit tudnak vállalni anyagilag. Az idei pályázat szerencsére sikeres volt, így létre jöhetett ez a fesztivál is. Régebben sokkal több táncklub működött, ebből kifolyólag több ilyen jellegű rendezvényt is szerveztek. Például akkor, amikor mi alakultunk, Temerinben négy klub is létezett, mára sajnos már egy sem, legalábbis a tudomásom szerint nem. Ez csak egy a sok-sok vajdasági település közül. A kemény mag azonban a mai napig is összetart, együtt lépünk fel, egymás ellen versenyzünk és jó a hangulat. Mondhatom, hogy ahol tudjuk, ott segítjük egymást. A fiatalok körében egyre népszerűbb a moderntánc. Nézőket kell toborozni, hogy nagyobb számban látogassanak el az ilyen rendezvényekre. Hiszem, hogy sokan vannak, akik még soha nem voltak moderntánc-találkozón. Itt az ideje szélesíteni a látókört és nyitni az új dolgok felé. Rá lehet kattanni.

- Annak idején milyen ötlettől vezérelve, milyen céllal hozták létre a fesztivált? Mi a saját táncklubjuk története?

- Tánciskolámat 2002-ben alapítottam, egykori osztálytanítóm, Móra Rózsa felkérésére. Persze ez nem indult ennyire komolynak, mai állapotunk hosszú évek alatt alakult ki. Akkor kb. 20 gyerekkel indultam, mára ez a szám 40-50-re nőtt és egy központtá is váltunk a táncolni szerető ifjúság körében, mivel Kispiacról, Noszáról, Hajdújárásról és Palicsról is vannak tagok. Amikor megalakultunk, Ludason működött a Sylver nevű moderntánc csoport. Vezetőjétől sok segítséget kaptam az induláshoz. Náluk volt egy ilyen rendezvény, ahová bennünket is meghívtak és akkor úgy gondoltam, nekünk is kell szervezni ilyet. Megkaptam több táncoktató telefonszámát, akiket ismeretlenül felkerestem és 2003-ban meghívtam őket Királyhalomra. Az volt az első Rhythmical Dance Fest. Nagyon nagy volt akkor a lendület, persze én is 17 éves voltam. Minden évben megszerveztem a fesztivált, úgymond már hagyománnyá vált. Az utolsót 2010-ben vagy 11-ben szerveztem (sajnos erre nem emlékszem pontosan) utána anyagi okok miatt vége szakadt. Többször is pályáztam rendezvényszervezésre sikertelenül, míg végül 2017-ben megkaptuk a pénzt általános kulturális pályázaton keresztül. A legnagyobb öröm az volt benne, hogy végre mi is vissza tudjuk hívni azokat az egyesületeket, akik bennünket is vendégül szoktak látni. Bár évekig nem szerveztünk fesztivált, bennünket a barátaink ugyanúgy szívesen láttak saját rendezvényeiken és el is jártunk hozzájuk. Az ilyesmit pedig illik viszonozni. 2018-ban megint elmaradt a rendezvény, de most 2019-ben ismét sikerült megnyerni az MNT kulturális pályázatát és már küldtem is szét a meghívót a csapatoknak.

- Került-e ki a csapatból olyan fiatal, aki hivatásául választotta a táncot?

- Valamikori táncosaim közül Torma Szabolcs az, aki mindig sokat foglalkozott a tánccal. 2003-ban iratkozott be, és ha kell, a mai napig segítségemre van. Sokszor segített megtartani az órát és több koreográfiát is készített. Más kluboknak workshopokat is tartott és oktatott tánctáborban is. Pontozóbírói képesítést is szerzett, így versenyeken is szívesen ül a zsűri székébe, ha az ideje engedi. Ma pedig lemezlovasként ismerik legtöbben, a zene iránti szeretete ebbe az irányba vitte és nagyon büszke vagyok rá. A mostani felnőtt csapatomban is vannak fiatalok, akik szeretnek besegíteni. Horvat Sanela, Engi Dominika és Varga Viktória a kisebbeknek készítenek koreográfiákat. Náluk is felmerült a pontozóbírói vizsga és remélem, hogy a későbbiekben csapatokkal is akarnak majd foglalkozni. Korábbi tanítványaim közül többen választottak olyan iskolát, ami tehetséggondozó vagy sport orientált, köze van a testmozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Szerintem ezt is meg kell itt említeni, hiszen a tánc által szerették meg ezt az életvitelt.

- Milyen eredményekre lehetnek büszkék a különféle versenyeken? Hol jártak már?

- 2003-ban voltunk először táncversenyen. Azóta csak gyűlnek és gyűlnek a díjak és az elismerések. Az évek alatt több száz dobogós helyezést értek el a táncosaim nem csak csapatban, hanem egyéniben és duóban. Aki több éve jár hozzám, annak otthon igen szép gyűjteménye van érmekből és oklevelekből. Általában itt a Vajdaságban szoktunk versenyre menni, időnként pedig Magyarországra. Többször jártunk Budapesten, Kecskeméten, Siófokon, illetve voltunk versenyen Debrecenben is. Régebben, amikor több támogatást lehetett szerezni, elvittem a táncosokat Prágába pár napra, ahonnan szintén dobogós helyezéssel tértünk haza, és Romániában is jártunk, Nagyváradon egyhatalmas hip-hop versenyen. Ott sajnos nem nyertünk, de szuper élmény volt. Mindegyik díjra nagyon büszke vagyok, de kiemelném, hogy 2016-ban Budapesten megkaptuk a legeredményesebb külföldi egyesület díját, valamint 2018-ban Debrecenben a junior korcsoport legjobb hip-hop táncosai díjat. Torma Szabolcsnak országos bajnoki címe is van, illetve akkori táncos partnerével még 2007-ben az Európa bajnokságon is dobogóra állhattak, amit Győrött rendeztek meg.

- A további tervek?

- További tervekről beszélni nagyon nehéz a mai világban. Az elvándorlás a tánciskolákra is rányomja a bélyeget, az utánpótlásra pedig a gyerekvállalás van kihatással. Persze a fejemben vannak elképzelések. Amíg van hozzá erőm és természetesen elég gyerek, aki szereti és igényli a táncot, addig folytatom. Ami tőlem telik megteszem, hogy minél több helyre eljussanak, és sokat versenyezzünk, hogy jól érezzék magukat az óráimon és sokat barátkozzanak. Most még nem tudják, de sokat segít majd nekik boldogulni az életben, ha megtanulnak csapatban dolgozni és küzdeni, kommunikálni az emberekkel. Ebben a hónapban még 7 fellépésünk lesz. Vendégeskedünk Bajmokon, Péterrévén és Óbecsén, illetve kisebb bemutatkozásunk lesz Szegeden, Palicson, Kispiacon és Királyhalmon. Erre az évre még egy versenyt terveztem, a Mikuláskupán, amit minden évben megrendeznek Szabadkán és rendszeres résztvevői vagyunk. Tavasszal pedig a mostani alsósokat is szeretném Magyarországra vinni. Most értek el arra a szintre, hogy megmérettessem őket külföldön is. Remélem, sikerrel járunk és szép élmény lesz.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet jogsegélyszolgálatot biztosít a külhoni magyar területeken. Délvidéki irodáik munkatársai különféle ügyekben járnak el. Az újvidéki Jogi Kar esetétől kezdve, a magyar nyelvű útjelző táblák megrongálásán át a magyarverésekig széles a skála, amely esetekben...
2020. MÁJUS 14.
[ 12:37 ]
A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassák azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai...
2020. MÁJUS 12.
[ 9:53 ]
Ustorka, Szalatornya, Hegyek, olyan településnevek, amelyekről nagyon kevesen hallottak. A Kispiac környéki tanyavilág némelyikén egykor néhány ezer ember is élt, ma már néhol csak egy-két család található. Egyik másiknak több száz éves története van, s a feledéstől mentik meg őket Kovács Mária könyvei, aki az...
2020. ÁPRILIS 14.
[ 12:39 ]
Beolvasás folyamatban