Válasz
Kerülj be te is a szabadkai ifjúsági közösségi térbe!
Villáminterjú Hulló Zsófiával, a közösségi tér vezetőjével

Idén májusban kezdte meg tevékenységét Szabadkán a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér. Az elmúlt hónapokban számos előadást, megmozdulást, programot szerveztek, és az elkövetkező hetekben is több eseményre várják az érdeklődőket. Ezekről tartottak kedden sajtótájékoztatót Szabadkán. Ennek kapcsán készítettünk villáminterjút Hulló Zsófiával, a közösségi tér vezetőjével.

- Mi is volt pontosan a „Kerülj be” alapötlete?

- A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér egy Magyarországon már jól működő közösségi tér mintájára épült. A fiatalok körében ifjúsági korszakváltás következett be, amelynek lényege a társadalmi reprodukció megváltozása, illetve az iskolai tudás felértékelődése. Ennek alapján a fiataloknak szánt közösségi tér nagyon jó lehetőség a kibontakozásra, az ötleteik megvalósítására. Egy hely fiataloknak a fiatalokért partnerségben a felnőttekkel. A térben lehetőségük van ingyenesen részt venni olyan nekik szánt programokon, amelyeken különböző mintákkal találkozhatnak, önkénteskedhetnek és tapasztalatokat szerezhetnek. Akkor kapcsolódhatnak be a programokba, amikor szeretnének, nem jár semmi kötelezettséggel, és ha nincs meghirdetett program, akkor is használhatják a teret.

- Mikor vannak rendezvények és hol tartjátok ezeket?

- A Közösségi tér a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt programjaként működik, a megnyitó májusban volt a szabadkai Múzeumok Éjszakája keretében. Az eseményeket mindig egy hónappal előre meghirdetjük, a közösségi oldalakon és a sajtóban is, de ha nincs programunk, akkor is nyitva vagyunk minden délután este 8-ig. A „Kb.” a Corvin Mátyás utca 9-es szám alatt található, a Magyar Szó egykori szerkesztősége helyén.

- Milyen jellegű rendezvényeitek voltak?

- Minden hónapban van összművészeti estünk, quiz night-unk és a fogyatékkal élő középiskolásoknak is tartunk programokat, játékokat.

- Melyek voltak a legsikeresebbek?

- Kiemelném a Földünkért világnap kapcsán szervezett vitaestünket, ahol a környezetvédelemre hívtuk fel a figyelmet. Nagy sikere volt a szabaduló szobának, amely egy interaktív, közösségépítő játék. Minden szerdán vetítünk magyar nyelvű filmeket, vannak klubjaink, ahová lehet csatlakozni, de önkénteskedésre is van lehetőség.

- Milyen az eddigi tapasztalat? Hány résztvevőtök volt eddig, gondolok előadókra, fellépőkre, résztvevőkre?

- Az eddigi érdeklődés alapján úgy gondolom szükség van a fiataloknak az ehhez hasonló helyekre, programokra, hiszen sokan jönnek, érdeklődőek és aktívak. Mivel nagyon színes skálán mozognak a programjaink, így az eseményeken való résztvevők száma is megoszlik. Továbbra is szívesen látunk mindenkit!

- Mik a további tervek? Kik segítik a munkátokat?

- Szeretnénk folytatni az eddigi munkánkat, nagyon sokat segítenek az önkéntesek és hálásak vagyunk a Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének. Én, mint ifjúságsegítő, vezetem ezt a teret, és a további terveim közt szerepel, hogy ne csak Szabadkán működjön közösségi tér, hanem Vajdaság-szerte. A Róka Fesztivál főszervezője is vagyok, amely szintén kiemelt programja a közösségi térnek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyar Életfa díjjal tüntette ki Csorba Béla néprajzkutatót, tanárt, helytörténészt, költőt, publicistát és politikust a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A kitüntetést január 24-én a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségének keretében adják át Zentán. A díj kapcsán kértük fel a...
2020. JANUÁR 14.
[ 13:21 ]
Szenzációként röppent fel a hír minap egy újvidéki portálon, miszerint a belvárosi Mária Neve római katolikus templomban "illegálisan" építették be a padlófűtést és cserélték le a járólapokat az oltár körül. A cikk szerzője szerint a templomba betérőket aggodalommal tölti el a külcsín, hiszen szerintük az...
2020. JANUÁR 11.
[ 23:22 ]
- Deli Andor képviselő úr immár a második ötéves ciklusát tölti az Európai Parlamentben. Fél éve kezdte újabb mandátumát. Milyen változásokat hozott az újabb brüsszeli időszak az előzőhöz képest? - Más az Európai Parlament hangulata, mint amit korábban megtapasztaltam. Az átalakulás jelenleg is tart, mások az...
2020. JANUÁR 11.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban