Válasz
Prosperitati Alapítvány: A cél, hogy a gazdák minél magasabb áron tudják eladni a terményt

A napokban két közleményt tett közzé a Prosperitati Alapítvány. Az egyik azokra a termelőkre vonatkozik, akik terményeiket szerződés alapján integrátoroknak adják el. Az alapítvány a termelők érdekeit figyelembe véve eszközölt módosítást annak érdekében, hogy a terményeket minél magasabb áron tudják értékesíteni. A másik közlemény arra vonatkozott, hogy hogyan szankcionálják a jövőben azokat, akik folyamatosan késnek a pályázataik elszámolásával.

A változások kapcsán kérdezzük Juhász Bálintot, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét elsőként arról, hogy miként működik az integrátori rendszer.

- A korábban kiépített mezőgazdasági feldolgozó kapacitások számára szerettünk volna biztosítani beszállítókat. A pályázatra több mint 3 ezer termelő jelentkezett. A cél az volt, hogy eszközöket biztosítsunk a számukra, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben tudjanak termelni, elsődleges mezőgazdasági terméket előállítani és eladni az integrátornak. Ez volt a pályázat lényege. Ezek a termelők leszerződtek az integrátorokkal ötéves időtartamra. Az együttműködés egyrészről biztos piacot jelent a termelőknek, másrészről viszont szakmai segítséget input anyagokban, előlegezést, illetve szintén segítséget a termelőknek, bértároltatási és egyéb lehetőségeket. Ez az együttműködés már második éve tart, attól függően, hogy mikor zárultak le a fejlesztések. Alapvetően az együttműködés az integrátorokkal és a termelőkkel jó. A magunk részéről, amiben tudunk, abban közvetítünk és segítünk a felek között.

- A napokban arról értesítették ügyfeleiket, hogy az integrációs szerződések fenntartása kapcsán beérkezett termelői megkeresések és az integrátorokkal történt egyeztetések alapján a Prosperitati Alapítvány egy módosítást eszközöl az integrátori rendszer szabályozásában.

- A legújabb értelmezés, amit közzé tettünk, az arra vonatkozik, hogy ha a termelő jobb feltételekkel tudja értékesíteni a terményét, mint amit az integrátorral megkötött szerződés alapján meg tud valósítani, s ha erről értesíti az integrátort, s azt a terményt teljes egészében másnak adja át, akkor se mi, sem az integrátor nem fogja mindezt szerződésszegésnek minősíteni. Az együttműködés nem szakad meg, az ötéves pályázat tovább folytatódik, s a következő évben az integrátor és a termelő továbbra is együtt tudnak működni, illetve az adott évben más termények, kultúrák vonatkozásában is működhet ez. Ez egy picit relaxálja a rendszert és azt hiszem, hogy még nagyobb elégedettséget fog szülni. A magam részéről nem számítok arra, hogy a termelők tömegesen fognak élni a lehetőséggel, viszont aki élni szeretne vele, az meg tudja tenni.

- Az integrátorok mennyire versenyképesek a piacon? Mennyire tudnak piaci árat kínálni a terményekért?

- A piaci árat az integrátorok megfizetik, sőt, további kedvezményeket is biztosítanak a pályázóknak. Van olyan integrátor, aki a végleges ármegállapításnál figyelembe veszi, és magasabb ár kifizetésével honorálja azt, hogy a rendszerünkben lévő termelőről van szó. A piaci ár az nem vonatkozhat csak korlátozott mennyiségű vagy pedig korlátozott időben megfizetett árra. Azzal én még nem találkoztam, hogy a tőzsdén is jelen lévő gabonák vonatkozásban a piaci ár alatt fizettek volna az integrátorok. Vannak olyan speciális helyzetek, például kikötők közelsége, ahol valamennyivel többet tudnak kínálni a termelőknek a felvásárlók, de ez regionálisan is korlátozott jelenség. Ez az intézkedés például ennek a feloldását is szolgálja.

- Újabb integrátorokat be tudnak-e kapcsolni a rendszerbe? Esetleg lesznek-e újabb pályázatok, illetve ha termelők érdeklődnek szerződések megkötésére integrátorokkal, ezt meg tudják-e tenni?

- Az integrátoraink teljes egészében rendelkezésre állnak az érdeklődő számára. Ha leszerződnek, ez egy későbbi pályázatnál előnyt is jelenthet. Az újabb integrátorok megjelenése az újabb mezőgazdasági feldolgozó kapacitásokra kiírt pályázatok következtében lesz lehetséges. Arra készülünk, hogy legyen ilyen pályázatunk és szeretnénk az eddig még le nem fedett mezőgazdasági és mezőgazdasági feldolgozói tevékenységek felé is eltolni a rendszerünket. Reméljük, hogy ebben is tudunk majd előre haladni.

- A járványhelyzet okoz-e esetleg valamilyen problémát? Az integrátorok fel tudják-e vásárolni, majd értékesíteni a leszerződött terményt?

- A felvásárlás folyamatosan zajlik, a terepről nem érkezett semmi negatív hír ennek vonatkozásában.

- A másik közlemény arra vonatkozott, hogy miként szankcionálják azt, ha a pályázók többszöri felszólítás után is csak késlekedve számolják el pályázataikat. mennyire jellemző ez, mennyire tartják tiszteletben az elszámolási határidőket a pályázók?

- Alapvetően a vajdasági gazdaságfejlesztési programban résztvevő pályázók becsületesen teljesítik a kötelezettségeiket. Azt lehet mondani, hogy eleget tesznek a projektmegvalósításból, elszámolásból és fenntartásból fakadó vállalásaiknak. Azonban egy elenyésző százalékuk folyamatos késésben van a különböző vállalások teljesítésével. Ezzel az intézkedéssel, amit most foganatosítottunk, azt szeretnénk elérni, hogy azok, akik nem követik a nagy többség tempóját, azok, akik visszaélnek azzal a hozzáállással, amit az alapítvány képvisel, miszerint rugalmasak vagyunk, minden objektív körülményt figyelembe veszünk, és lehetőséget adunk a projektek megvalósítására szerződés szerinti megvalósítására és elszámolására póthatáridőket adunk, amikor csak erre lehetőség van. Ha ezzel együtt sem képes egy pályázó többedjére eleget tenni a vállalásnak, s ha nem bontottunk vele szerződést, mert nem volt rá ok, csupán ügyvédi felszólításig jutottunk el, de azután teljesítette kötelezettségét, viszont ez négy alkalommal megtörtént, akkor a pályázásból két évre kizárjuk.

Az integrátori pályázatok kapcsán érintett termelők vagy az esetleges késlekedők a változtatásokról az alapítvány honlapján tájékozódhatnak részletesebben: a https://www.prosperitati.rs/ címen.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka közép-európai jellegének a megőrzését ígérte a választási kampányban dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármester jelöltje. Úgy látszik, a program nagyon beletrafált abba, amit a polgárok szeretnének, hiszen a párt megkettőzhette képviselői számát a városi képviselő-testületben, a...
2020. AUGUSZTUS 27.
[ 11:20 ]
A gyerekeknek ma már természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Jó lenne viszont, ha ezeket az eszközöket olyan módon tanulnák meg használni, ami azután egész életükre pozitív hatással lesz. Nem téved a szülő, ha gyermekét informatikai pálya felé irányítja, hisz például a programozás is...
2020. AUGUSZTUS 25.
[ 17:24 ]
Pál Gajódi Olivér mindössze nyolc hónapos, máris az életéért küzd. Ebben a harcban hatalmas anyagi és lelki támogatásra van szüksége a családnak. A bajmoki kisfiúnál két hónapos korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:35 ]
Beolvasás folyamatban