Válasz
Pásztor Bálint: „Az új összetételű parlamentben igyekszünk minden fontosabb területet fedni”

Hétfő délelőtt Belgrádban megalakult az új összetételű szerb parlament. A Vajdasági Magyar Szövetségnek az új ciklusban 9 tagú frakciója lesz, s ez lehetővé teszi, hogy minden jelentősebb bizottság munkájában részt vegyenek.

A tervekről Pásztor Bálint frakcióvezetőt kérdezzük.

- A megerősödött frakció milyen elképzelésekkel kezdi meg a mandátumát?

- Nagy megtiszteltetés az, hogy több mint megduplázódott a VMSZ parlamenti képviselőinek a száma és annyian vagyunk, mint utoljára az 1992-es választásokat követően voltak a magyar frakció tagjai itt a köztársasági képviselőházban. Ez lehetővé teszi azt, hogy olyan témakörökkel, olyan ügyekkel is foglalkozzunk, amelyekre nem jutott energia, nem jutott ember az előző mandátumban. Ez annak köszönhető, hogy jelen pillanatban a VMSZ frakciója a negyedik legszámosabb, a negyedik legerősebb itt a szerbiai országos parlamentben. Megerősödve várjuk az új kormány megalakulását és az előttünk lévő munkát.

- Milyen témákra gondol, amelyekre majd odafigyelnének az elkövetkező négy évben?

- Eddig elsősorban az identitás megőrzés szempontjából fontos kérdéskörökkel, a részarányos foglakoztatással, a magyar önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztési elképzeléseinek a támogatásával tudtunk foglalkozni. Ez volt fókuszban az elmúlt négy évben. Most ezek mellett nagyobb figyelmet tudunk majd szentelni környezetvédelmi-, szociális- és egészségvédelmi kérdéseknek, illetve gazdasági témáknak. Úgy gondolom, hogy sokkal összetettebb, komplexebb, szerteágazóbb lehet a kifejtett munka ebben a mandátumban.

- Mely parlamenti bizottságok munkájában vesznek majd részt?

- Ez a létszám lehetővé teszi azt, hogy gyakorlatilag az összes bizottságban legyen VMSZ-es tag. Persze, néhányat leszámítva, amelyekbe a dolgok természeténél fogva nem kérünk tagot, mint amilyen a Koszovó-ügyi vagy pedig a diszpóra-ügyi bizottság. A következő napokban, egy-két hétben fel fogjuk osztani, hogy ki melyik területet fogja felügyelni itt a parlamentben, milyen ügyekkel fog foglalkozni, igyekszünk mindent lefedni.

- Van-e esetleg már elképzelés, hogy államtitkári szinten mely minisztériumok munkájában vesznek majd részt?

- Ezek a tárgyalások a következő napokban, egy-két hétben fognak majd folytatódni. Lenne rá lehetősége a VMSZ-nek, hogy miniszteri szinten vegyen részt a kormány munkájában, de mi ennél sokkal célravezetőbbnek tartjuk azt, ha több minisztériumban tudunk jelen lenni. Azokban a minisztériumokban – talán egy-két kivétellel – továbbra is államtitkárokkal fogunk rendelkezni, amelyekben jelenleg is vannak államtitkáraink, de néhány másik minisztériumban is lesznek államtitkáraink, amelyekben eddig nem voltak. A tárgyalások eredménye fogja megmutatni, hogy pontosan hányban és melyikekben.

- A parlament alakuló ülése hétfőn délelőtt 10 órakor rendben megkezdődött, annak ellenére, hogy a képviselőházból kiszorult pártok azt mondták, hogy blokád alá helyezik az épületet, nem engedik meg, hogy beinduljon a munka. Mire számít? Milyen lesz ez az elkövetkező ciklus? Várhatóak-e hasonló akciók az ellenzék részéről?

- Gyakorlatilag rendbontás zajlott az ülés előtt a parlament előtt, de ez nem volt kihatással a munkára. Jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy kik fogják alkotni a kormánykoalíciót és mely frakciók lesznek ellenzékben. A mi munkánkra ezek a kérdések nagymértékben nincsenek, és nem lesznek hatással.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka közép-európai jellegének a megőrzését ígérte a választási kampányban dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármester jelöltje. Úgy látszik, a program nagyon beletrafált abba, amit a polgárok szeretnének, hiszen a párt megkettőzhette képviselői számát a városi képviselő-testületben, a...
2020. AUGUSZTUS 27.
[ 11:20 ]
A gyerekeknek ma már természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Jó lenne viszont, ha ezeket az eszközöket olyan módon tanulnák meg használni, ami azután egész életükre pozitív hatással lesz. Nem téved a szülő, ha gyermekét informatikai pálya felé irányítja, hisz például a programozás is...
2020. AUGUSZTUS 25.
[ 17:24 ]
Pál Gajódi Olivér mindössze nyolc hónapos, máris az életéért küzd. Ebben a harcban hatalmas anyagi és lelki támogatásra van szüksége a családnak. A bajmoki kisfiúnál két hónapos korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:35 ]
Beolvasás folyamatban