Válasz
A Deskavaary zenekar jött és mindent vitt!
Interjú a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál szervezőjével és győztesével

Az idén részben az online térben került megrendezésre a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál, amelyen vajdasági és magyarországi zenekarok versengtek a díjakért. A jelenlegi járványügyi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre a délvidéki területi verseny. A vajdasági bandák Zentán, a magyarországi zenekarok Tatán mutatkoztak be a kamerának és a zsűrinek.

Az első helyezett a kishegyesi Deskavaary zenekar lett. Ők nyerték meg a sok díj mellett azt a lehetőséget is, hogy a Kárpát-medence 25 legjobb feltörekvő zenekarával versenghetnek majd az Öröm a zene döntőjében a fődíjért.

A tatabányai székhelyű Peron Music Alapítvány célja, hogy a külhoni előadókat is bevonja a magyar könnyűzenei életbe, s felfedezze a fiatal tehetségeket, mondja a fesztivál céljairól Pap Tibor, az alapítvány elnöke:

- A fesztivál azzal a céllal indult három éve, hogy a Vajdaságban élő fiatal zenészeket is be tudjuk kapcsolni a zeneipar vérkeringésébe. Minden tehetségkutató fesztiválon találunk olyan zenekarokat, akik tehetségesek és ügyesek, akik valahová el szeretnének jutni. Nem pusztán az a lényeg, hogy valaki tehetséges legyen, az is fontos, hogy akarjon elérni valamit. Nagyon sokszor találkoztunk olyannal, hogy nagyon tehetséges fiatal zenekarok és egyszerűen képtelenek eljutni a zeneipari tehetséggondozó rendszerben egy megfelelő helyre.

- Az idei fesztivált a kishegyesi Deskavaary zenekar nyerte. Milyen produkciót nyújtottak?

- A győztes zenekar egy kiváló, punkos-rockos zenét hozott nekünk. Ez nem azért kiváló, mert már most tökéletes a kidolgozottság, a pontosság és minden egyéb. Ez egy tehetségkutató fesztivál, nem is ezt keressük alapvetően, de egy egyéniség ez a zenekar. Már ha csak rájuk nézünk, hozzák azt az elvárhatót, ami kitűnik a sokból és egyedi képet ad magáról. A zenéjük is olyan üdítő, kellemes punk zene volt, amiről azt gondolta a zsűri, hogy méltó arra, hogy egyrészt Vajdaságot képviselje a 25 döntős zenekar között, másrész méltóak voltak arra, hogy a vajdasági tehetségkutatón ők nyerjenek.

A kezdeti tagcserék és nehézségek után, valamikor 2020 februárjában állt össze a Deskavaary zenekar jelenlegi formációja. Eléggé szerencsétlen időpont volt ez, hiszen utána mindjárt a nyakukba szakadt egy „rendkívüli állapot”, de a banda ekkor sem tétlenkedett: karantén és kijárási tilalom idején rögzített három dalt, s klipforgatásba fogott. A kész hanganyag leginkább a punk-rockhoz hasonlítható - más műfajoktól kölcsönzött, egyedi hangzású elemekkel. Önmeghatározásukban ezt a stíluskeveréket nevezik a srácok (Bacsó József basszusgitár; Bánszki Igor harmonika; Lakatos Zoltán gitár, vokál; Lukács Lóránt ének; Sihelnik Alex dobok; Tóth András hegedű; Tóth Attila gitár) nemes egyszerűséggel úgy, hogy "plank-punk".

- Hogyan jött létre a zenekar? – kérdezem Lakatos Zoltánt, az együttes frontemberét.

- A zenélés ötlete mindenkiben ott motoszkált már korábban is, csak kellett valaki, aki megadja az első lökést, hogy összeszedje a többieket. Ez lettem végül is én. Voltak, akikkel már közös múltam is volt a zenélés terén, őket próbáltam összeszedni, illetve olyan embereket, akikről tudtam, hogy már volt némi tapasztalatuk a zene terén.

- Kishegyesiek vagytok mindannyian?

- Ennyire nem egyszerű a képlet. Öten vagyunk kishegyesiek, de közülünk egy tag már Szabadkán él, de van egy magyarkanizsai és egy zentai tagunk is.

- Kitaláltatok magatoknak egy új stílust is, amit úgy neveztetek el, hogy plank-punk.

- Ez onnan jött, hogy amit csinálunk, az valamilyen szinten kötődik a punk zenéhez. A zenekar neve Deskavaary, a deszka pedig angolul plank. Kiragadtuk a zenekar nevéből ezt a szót és így jött létre a plank-punk szóösszetétel.

- Azért nem mindennapi hangszereken játszatok, legalábbis ami a punkot illeti.

- Próbáltuk a tőle minél inkább távolabb álló hangszerekkel összemosni a punk zenét, hogy kicsit sem legyen odaillő, mégis tudjunk harmonikus dolgokat alkotni. A klasszikus része a zenekarnak két gitár, basszusgitár, dob és ének, s az alapfelállás mellé társul a hegedű és a harmonika.

- Ez a zenei világ milyen szövegeket igényel?

- Nem lehetnek a dalok semmitmondóak! Nem lehetnek csak bulizósak, próbálunk minél több mondanivalót, üzenetet belevinni a dalokba. Kell hozzá egy kis társadalomkritika, talán még egy csöppnyi antiszociális világnézet is. Szerintem ez adja meg azt a sava-borsát, ami az egészet összeállítja egy komplex egésszé.

- Ráérzett a produkció sava-borsára a zsűri is, hiszen fél éve alakultatok meg, s máris megnyertétek ezt a fesztivált. Szerinted, mivel tudtátok lenyűgözni a zsűrit?

- Csak sejtem, hogy pont e nem hagyományos hangzás miatt. Az ember nem erre számít, amikor meglátja a hangszereket a színpadon, nem gondolja, hogy ez fog kisülni. Meg tudtuk lepni őket, de szövegileg is úgy oda voltak téve a dalok, hogy próbáltunk üzeneteket közvetíteni a közönség felé. Szerintem ennek az elegye miatt volt az, hogy minket választottak ki az összes zenekar közül.

- A további tervek? Ad-e valamiféle löketet a zenekarnak ez a nagy siker?

- Mindenféleképpen! Kellett is ez a sok koncertlemondás közepette. A jelenlegi helyzet nagyon nem kedvez az élőzenének. El is veszi az ember kedvét egy bizonyos szintig. Pontosan valami ilyesmi hiányzott, hogy adjon értelmet a zenekar létezésének. Úgy látszik, mégis megéri csinálni. A tervekről… Vannak úgymond résztervek, amiket könnyebb elérni. Szeretnénk videóklipet is forgatni a közeljövőben. Próbáljuk úgy kihasználni ezt a koncertmentes időszakot, hogy további dalokat rögzítünk, de bízunk abban, hogy minél hamarabb elmúlik ez a kellemetlen helyzet és akkor belevethetjük magunkat a koncertezésbe.

- Egyébként hogyan látod, milyen a vajdasági magyar könnyűzene helyzete, illetve állapota?

- Semmiképpen sem mondható fényesnek, de pont ezért kell csinálni és nyomni. Ha mindenki ráhagyja, hogy ez van, ez ilyen, akkor csak tovább fog csúszni a lejtőn, jobb nem lesz. Csinálni kell, mert most, ha valaki azt kérné, hogy soroljak fel öt olyan vajdasági zenekart, amely magyar nyelven zenél, nagyon nagy gondban lennék.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka közép-európai jellegének a megőrzését ígérte a választási kampányban dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármester jelöltje. Úgy látszik, a program nagyon beletrafált abba, amit a polgárok szeretnének, hiszen a párt megkettőzhette képviselői számát a városi képviselő-testületben, a...
2020. AUGUSZTUS 27.
[ 11:20 ]
A gyerekeknek ma már természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Jó lenne viszont, ha ezeket az eszközöket olyan módon tanulnák meg használni, ami azután egész életükre pozitív hatással lesz. Nem téved a szülő, ha gyermekét informatikai pálya felé irányítja, hisz például a programozás is...
2020. AUGUSZTUS 25.
[ 17:24 ]
Pál Gajódi Olivér mindössze nyolc hónapos, máris az életéért küzd. Ebben a harcban hatalmas anyagi és lelki támogatásra van szüksége a családnak. A bajmoki kisfiúnál két hónapos korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:35 ]
Beolvasás folyamatban