Válasz
Pálfi Gyula, aki megmentette Szabadka múltjának egy részét
Beszélgetés a város legújabb díszpolgárával

Szabadka egy ékszerdoboz, írja egyre gyakrabban a nyugati szaksajtó, amely a világ látnivalóit igyekszik a turisták figyelmébe ajánlani. Szabadka szecessziós épületei egyféle mézeskalács házikóként jelennek meg a fotókon, de nem lenne teljes az összkép a stílusos kiegészítők, kandeláberek, padok nélkül. Ezek felkutatása, felújítása, újragyártása köszönhető Pálfi Gyula mérnöknek, a Rasveta cég tulajdonosának.

Városvédő tevékenységéért idén ő érdemelte ki a díszpolgári címet. Ebből az alkalomból kérdeztük Pálfi Gyulát.

- A képviselő-testület városnapi díszülésén, a méltatásban elhangzott, hogy Ön gyakorlatilag még gyermekkorában beleszeretett Szabadkába. Hogyan kezdődött a kapcsolata a várossal?

- Tizennégy éves koromban, a középiskola kezdetén jöttem Szabadkára. Elektrotechnikára iratkoztam. Azóta vagyok Szabadkán, mert itt is maradtam, itt kezdtem el dolgozni. Már fiatalkoromban is szerettem ezt a várost, s a régi dolgokat. Engem a szecesszió nagyon megfogott. Utána, amikor elkezdtem dolgozni a közművesítési közvállalatban, egy csapattal elhatároztuk, hogy ezt a régi stílusú, szabadkai mobiliárt, tehát kandelábereket, padokat, kerékpártartókat felújítjuk. Itt-ott még találtunk régi darabokat. Például, a Szabadkán most látható kandeláberek eredetijéből két darabot leltünk fel. Az egyik jó állapotban volt, a másik ketté volt törve. 1892-ben Budapesten, a Schlick-féle öntödében öntötték őket. Ezek eredetileg gázlámpások voltak. A háborúk alatt nagyon sok tönkrement. Helyettük újabb típusú lámpákat raktak ki, volt legalább tízféle. A századfordulós fényképeken azt is megtaláltuk, hogy milyen típusú padok voltak kihelyezve az 1900-as évek elején. Azoknak is elkészítettük a mintáit, a negatívjait, volt egy modellasztalos ismerősünk. Valahogy így kezdődött ez el 1983-ban.

- Amikor sétál a városban, mire figyel? Mi mindent lehetne még megmenteni az olyan dolgok közül, amik lelket adnak egy városnak?

- Van még egy fajta kandeláber. Abból csak négy darab volt Szabadkán. Három sajnos összetört. Ez az egy még olyan állapotban volt, amit össze tudtunk hegeszteni, ezt lecsiszolgattuk. Ennek akarjuk megcsinálni a mintáit. Ez egy hatalmas, 920 kilogrammos öntött kandeláber, s valamikor a főbb tereknek a közepén álltak. Ezt is meg szeretném menteni, ameddig itt vagyok, még egy-két évig, mert nyugdíjkorhatáros vagyok. Szerencsére a fiatalabb fiam tovább viszi majd mindezt. Befejezte az egyetemet, a mesterszakot, az idén elkezdett dolgozni. Talán folytatni tudjuk ezt a munkát is.

- Ha díszpolgárként tanácsot adhatna a városrendezőknek, mit mondana nekik, mit kellene mindenképp megőrizni ebben a városban?

- Szabadkán a szecesszió az, amire fektetni kellene a hangsúlyt. Nagyon sok épület homlokzata töredezett, a balkonok néhol le vannak szakadva. Igaz, az utóbbi pár évben elmondhatjuk azt, hogy a külső felületeket elkezdték felújítani. Viszont rengeteg nagykapu felújításra szorul, ugyanúgy a belső lépcsőházak tere különböző Zsolnay-díszítésekkel… Ezeket fel kellene mérni. Ez nem az én szakmám, én ugye, elektromérnök vagyok, de egy építészcsapatnak ezt a munkát fel kellene vállalnia, s ezeket okvetlenül meg kellene menteni.

- A szabadkaiak ezekre a részletekre oda sem figyelnek, de jönnek a turisták és ők szorgalmasan fényképeznek. Ön is keresi az ilyen apróságokat?

- Természetesen! Magyarország mellett sokszor járok Romániába is azokon a területeken, ahol magyar építészeti kultúra van. Állandóan fényképezgetek én is, próbálok egy-egy részletet elcsípni, engem ez érdekel.

- S hogyan fogadta a hírt, hogy díszpolgár lehet?

- Kicsit meglepődve! Tulajdonképpen Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének köszönhetően, ő gondolta úgy, hogy most már egy vállalkozó, aki 40 évet ledolgozott ilyen téren, megérdemli ezt a címet.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gyerekeknek ma már természetes, hogy számítógépet, tabletet, okostelefont használnak. Jó lenne viszont, ha ezeket az eszközöket olyan módon tanulnák meg használni, ami azután egész életükre pozitív hatással lesz. Nem téved a szülő, ha gyermekét informatikai pálya felé irányítja, hisz például a programozás is...
2020. AUGUSZTUS 25.
[ 17:24 ]
Pál Gajódi Olivér mindössze nyolc hónapos, máris az életéért küzd. Ebben a harcban hatalmas anyagi és lelki támogatásra van szüksége a családnak. A bajmoki kisfiúnál két hónapos korában spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg az orvosok, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 16:35 ]
Az idén részben az online térben került megrendezésre a III. Vajdasági Könnyűzenei Tehetségkutató Fesztivál, amelyen vajdasági és magyarországi zenekarok versengtek a díjakért. A jelenlegi járványügyi szabályozások miatt egy időben, két helyszínen került megrendezésre a délvidéki területi verseny. A vajdasági bandák...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 15:59 ]
Beolvasás folyamatban