Válasz
Szabadkai Népszínház: Monodrámával indul az évad
Október 9-éig várják a drámapályázatra a munkákat

A Kultúra rovatból átvett interjú

Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámája lesz az új évad első magyar nyelvű bemutatója a Szabadkai Népszínházban október 9-én. A darab azt taglalja, hogy meddig terjed a tanár hatásköre, hol kezdődik és meddig tart a felelőssége, mennyiben okolható egy tanári döntés az iskola falain kívül történt tragédiáért.

Mezei Kinga rendező a darab promóciója kapcsán szervezett keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a színpad valójában a katedra lesz, a színházterem osztályteremmé alakul át, a nézők lesznek a diákok.

A monodrámát László Sándor adja elő, aki maga is tanár az Újvidéki Művészeti Akadémián, s aki azt mondja, hogy az előadást követően másként áll már a diákjai elé, ami a darab hatása.

Az alkotókkal készült interjúinkat hamarosan Válasz című rovatunkban olvashatják.

A sajtótájékoztatón Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője azt is ismertette, hogy milyen lesz az új évad, majd kérdéseinkre is válaszolt.

- Rendhagyó módon kezdtük az évadot, hisz már szeptember elején megkezdtük játszani az előadásokat. Igyekszünk bepótolni azt a pár hónapot, amit tavasszal a vírus elvett tőlünk. Persze minden egészségügyi előírást betartunk, és a közönséget is ugyanerre kérjük. A nézőtéren csak a székek egyharmadán ülnek nézők, hogy mindenki biztonságos távolságban üljön a másiktól. A nézőknek kötelező a maszk használata, belépéskor testhőmérsékletet mérünk, s mindenfelé lehetőség van a kéz fertőtlenítésére. A színészeket ugyanakkor próbaszerűen tesztelik. Volt egy alkalom, amikor a kisvárdai fesztiválra utaztunk, akkor az egész társulatot tudtuk tesztelni, azóta pedig heti rendszerességgel a társulat pár tagját szúrópróbaszerűen teszteljük, illetve esetünkben is van lázmérés minden nap. Külön sminket biztosítottunk minden egyes színésznek, szóval én úgy érzem, hogy úgy védekezünk a vírus ellen, hogy ne kelljen újra megállnia a színháznak.

- A Szabadkai Népszínház előadásai általában teltházasak. Most mi fog történni a nézőszám-korlátozás miatt? Egy-egy előadást jóval többször fognak játszani?

- Igen, ezt is jelenti. Eddig a 260 helyre jó esetben 260 ember ülhetett be, most csak 87 néző. Mivel márciusban szakadt meg az előadások színpadra vitele, minden olyan produkciónkat, amit tavaly vagy tavalyelőtt mutattunk be, de még úgy érezzük, hogy van érdeklődés utánuk, műsoron hagytunk.

- Milyen lesz majd ez az évad? Olyan előadásokat választanak esetleg, amelyek kevesebb színésszel is színpadra vihetőek?

- Így kezdtünk neki az évadnak. A monodrámában, amit most bemutatunk, egy ember van a színpadon. A járványhelyzet ellenére azonban a Tesztoszteron előadásunkat is szeretnénk majd bemutatni, márciusban ez nem sikerült. Új bemutatónk is lesz, Branislav Nušić Gyászoló család c. darabja. Ezt a Délvidéki Magyar Színjátszás Napján, október 29-én egy rövid ünnepi megemlékezést követően mutatjuk be. Egy meglepetéssel is szeretnénk szolgálni a közönségnek, lesz egy kétszemélyes bemutatónk karácsony és újév táján. Ez is megszokott már, hogy mindig ajándékozunk egy előadást a közönségnek karácsonyra. Többet erről nem árulok el, csak annyit, hogy színházunk új tagjai fognak akkor majd bemutatkozni és mi is kíváncsian várjuk, hogy hogyan fogadja majd őket a szabadkai közönség. Tavaszra folytatjuk majd az a munkát, amit nem sikerült befejeznünk az előző évadban. A Parti Nagy Lajos által átdolgozott Sógornők című vígjáték kerül majd színpadra Hernyák György rendezésében, az utolsó bemutatónk pedig az évadban Molnár Ferenc Játék a kastélyban című műve lesz.

- Minden évadban vendégművészeket is fogadnak, általában rendezőket. Az idei évadban a járvány miatt érkezhetnek-e külföldi alkotók?

- Sajnos nem, vagy csak úgy, hogy átjönnek, teszteljük őket, és nem mennek haza, amíg meg nem történik a bemutató. Ezért ilyen nehézkes a Tesztoszteron befejezése is és ezért nem ezzel kezdtük az évadot, ugyanis budapesti a rendező. Meg kell azt oldalunk, hogy majd amikor ő átjön ide, csak azzal az előadással, annak a befejezésével foglakozzunk.

- Említettük már a Délvidéki Magyar Színjátszás Napját. milyen programmal készülnek még az említett előadáson kívül?

- A megszokottól és a tervektől eltérően picit szegényesebb lesz az idei programsorozat. Úgy gondoltam, hogy amikor ilyen kevés nézőt tudunk befogadni, akkor nem hívunk vendégelőadást. Nagyon szerettük volna vendégül látni az Újvidéki Színházat és a Zentai Magyar Kamaraszínházat. Persze, amikor a vírus után helyreáll az élet, vendégül látjuk őket. Ami nem marad el, az a felolvasószínház, viszont másként fog zajlani. A tévé képernyőjén tekinthetik majd meg a nézők, akárcsak a felolvasásokat követő vitaműsort, illetve beszélgetéseket is. Október 28-án, az ünnepnapot megelőző estén kerül majd erre sor.

A sajtótájékoztatón Brestyánszki Boros Rozália dramaturg azt is elmondta, hogy a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának drámapályázata október 9-ig várja a műveket.

- Drámapályázatot hirdetünk meg, ez minden évben a teljes évad folyamán nyitva áll. Elvileg folyamatosan várjuk a munkákat, de általában augusztusban és szeptemberben szoktunk egy kampányfinist hirdetni. Az idén a pályázat október 9-én zárul. A munkákat a Szabadkai Népszínház e-mail címére lehet küldeni. Vajdasági szerzők teljes estét betöltő színműveit várjuk, feltétel, hogy azok még ne legyenek se publikálva, se bemutatva más színpadokon. Nincs műfaji megkötöttség sem. Az idén picit hagyománybontó módon szervezzük meg a két nyertes darabnak a bemutatását a felolvasószínház keretében, a tévé képernyőjén, de erről Körmöci Petronella már beszélt.

- Nem tudjuk, hogy milyen szövegkönyvekkel lepik meg Önöket idén a vajdasági magyar drámaírók, de tavaly születtek-e jó darabok?

- Majdnem minden évben előfordulnak visszatérő drámaírók. Nagyon örülünk, amikor megjelenik egy új szín a vajdasági palettán. Ilyen volt tavaly társulatunk egyik új színésze, Rókus Zoltán, akinek szintén befutott a drámája. Én bevallom, nem is tudtam, hogy a színészet mellett ezzel is foglalkozik. Egy nagyon jó tollú drámaírónak is bizonyult. Az idei termésről még nem tudok beszélni, mert a sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy mindig az utolsó napokban futnak be a munkák.

A Szabadkai Népszínház várja az új pályamunkákat, a két legjobbal a tévénézők is megismerkedhetnek majd tehát október 28-án, 20.30-kor a Pannon Televízió képernyőjén.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdaságban jelenleg csupán 120 és 180 ezer közötti lehet azon magyaroknak a száma, akik életvitelszerűen itt élnek. Ezeket a megdöbbentő becsléseket fogalmazta meg Gábrity Molnár Irén szociológus azon a szabadkai online kisebbségi kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 17:52 ]
„Ne hagyjátok a templomot,/A templomot s az iskolát!” – figyelmeztet versében Reményik Sándor, mert a nemzeti önazonosság megőrzése szempontjából a templomok és iskolák fennmaradása életbevágó. Trianon után tisztában voltak ezzel az utódállamok új hatalmai is, amelyek első intézkedéseik között számolták fel az...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 13:40 ]
Kabók Erika, a Magyar Szó napilap szerkesztője már több mint 35 éve újságíró. Számos szakmai díjat kapott, például a napilap életműdíját. Az a díj azonban, amit szeptember 1-én, Szabadka Város Napján adtak át neki, egy kicsit más, mint az eddig átvettek, hisz Pro Urbe-kitüntetettként a városért tett szolgálatait...
2020. SZEPTEMBER 7.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban