Válasz
Újhelyi Ákos: Jut költségvetési pénz a vajdasági magyarságot érintő programokra
Betűméret:             

A szerb parlament csütörtökön elfogadta a 2021. évi költségvetést, amely a bruttó hazai termék 3 százalékát kitevő hiánnyal számol. A büdzsé bevétele 1336,3 milliárd dinár, kiadása pedig 1514,8 milliárd dinár lesz.

A járvány okozta gazdasági nehézségek miatt takarékoskodni kell, de miként érinti ez majd a vajdasági magyarokat? Vajdasági magyar szempontból milyen ez a költségvetés? – kérdezzük Újhelyi Ákos parlamenti képviselőt, aki a költségvetési vitában a VMSZ vezérszónoka volt.

- Azt kell mondanom, hogy ez a csökkentés nem érinti a magyarság szempontjából fontos programokat, projektumokat. Más területeken lesznek pénzelvonások. Biztosítva van a nemzeti tanácsok működtetésének összege is. Szerepelnek benne az infrastrukturális fejlesztéseink, tehát a Budapest-Belgrád vasútvonal építésének a költségei is benne vannak a büdzsében, ugyanúgy a Szeged-Szabadka vasúti vonal rekonstrukciójának a költségei is. Elmondhatom azt is, hogy a szabadkai Népszínház építése is folytatódni fog. Egyelőre a költségvetésben erre nem irányoztunk elő eszközöket, ugyanis az idei pótköltségvetésben 218 millió 600 ezer dinárt irányoztak elő, s ezeket az összegeket még nem költötték el, de ha elköltik, akkor plusz eszközöket irányítunk a színház átépítési munkálataira.

- A VMSZ koalíciós szerződést kötött a Szerb Haladó Párttal. Ez alapján milyen nagyobb beruházások várhatóak majd a községekben?

- Nagyon szeretnénk, ha tudnánk fejleszteni a fürdőinket a következő évben. Több ilyen létesítményünk is van: Pacséron, Magyarkanizsán, Palicson, Apatinban is van fürdőközpontunk. Jövőre szeretnénk befejezni a palicsi wellness központot, ami 3 ezer négyzetméteren terül majd el, több mint 2500 vendéget tud majd fogadni, öt külső és ugyanennyi belső medencéje lesz majd ennek a központnak. Emellett egy újabb felüljáró épül Kelebiánál az Y-ágon, ugyanis a mezőgazdasági termelőknek nehézséget okoz, hogy eljussanak a földjeikhez, csak nagy kerülővel tudják ezt megtenni. Nagyon fontos, hogy jövőre szeretnénk a Horgos-Röszke határátkelőt is fejleszteni. Ez azért fontos, mert napi szinten nagyon sokan ingáznak Vajdaságból Magyarországra munkavégzés céljából. A várakozási idő lecsökkentése miatt van szükség a bővítésre. Több helyi utat is szeretnénk rendbe hozni. Ilyen a Szabadka és Orom közti út. Erre azért van szükség, mert megépült a hulladéklerakó, s több környező községből, Magyarkanizsáról, Kishegyesről, Topolyáról, Csókáról, Zentáról oda hordják majd a szemetet. Az útjavítások után a szemétszállító kocsik biztonságosabban tudnak majd közlekedni. Több más projektumunk is van. Nagykikindán szeretnénk befejezni egy ivóvízgyár kiépítését, autóúttal akarjuk összekötni Belgrádot Nagybecskerekkel, Újvidéket pedig Rumával.

- Négy éve működik a délvidéki gazdaságfejlesztési program Magyarország Kormányának támogatásával. A szerb költségvetésben lesznek-e eszközök, amelyek segíthetik ezt a programot?

- Igen lesznek, de nem közvetlen eszközök. A költségvetésből jelentősebb eszközöket a kereskedelmi bankokon keresztül ömlesztenek a gazdaságba. A vállalkozások kedvezményes forgótőke hitelekhez juthatnak majd. Hároméves futamidejű kölcsönökről van szó, egyéves türelmi időszakkal. A kamatok is igen alacsonyak lesznek 2 és 3 százalék között mozognak annak függvényében, hogy a hitel igénylője dinárban vagy euróban szeretné felvenni a kölcsönt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2020. DECEMBER 11. [ 17:56 ]

Magyarán: pénz majd akkor lesz,ha az OV küld,az AV a mi adódinárjainkat inkább délebbre küldi.


A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban