Válasz
Kovács Elvira: Senkinek sem kell duplán adóznia

Nagy visszhangot keltett a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, a sajtó egy része ugyanis felvetette, hogy Szerbiában is 40 százalékos adót vetnének ki a külföldön dolgozó szerb állampolgárok jövedelmére. Ez rendkívül hátrányosan érintené például a naponta Magyarországra ingázó vajdasági munkavállalókat is.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői felvetették az ügyet a parlamentben, s azt a megnyugtató választ kapták, hogy nem lesz kettős adóztatás. Az erről szóló információkat a közösségi médiában is megjelentették.

A kérdés tisztázása kapcsán tettünk fel még néhány kérdést Kovács Elvirának, a VMSZ parlamenti képviselőjének.

- Megnyugodhatnak az érintettek, biztos, hogy nem lesz kettős adóztatás?

- Nagyon sokan megkerestek bennünket, elsősorban az ingázók közül, valamint olyanok, akik nyugat-európai országokban dolgoznak, vállalnak munkát ideiglenesen, s pontosan ezért tartottuk nagyon fontosnak letisztázni ezt a kérdést. Ha az ember tüzetesen átnézi a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, nincs jogi alapja a kettős adóztatásnak, ugyanis ezt a törvényt 2001-ben hozták meg és a jelenlegi módosítások nem vonatkoznak erre a kérdéskörre. Az államnak elsősorban az volt az elképzelése, hogy azokat, akik szabadúszók, tehát otthonról vállalnak Interneten keresztül munkákat, s külföldről kapják a fizetést, ezeket megadóztassák. Maguk a szabadúszók voltak azok, akik rámutattak, hogy mi lesz a vendégmunkásokkal? Innen eredt talán az egész problematika. Mi világos kérdést intéztünk a pénzügyminiszter felé és ő világosan válaszolt. Arra is hivatkoztunk, hogy Szerbiának több állammal van egyezménye a kettős adóztatás alóli felszabadításra. Ha csak az EU tagállamairól beszélünk, akkor láthatjuk, hogy a 27 tagállamból Szerbiának 26-tal van megkötött szerződése, csak Portugáliával nincs. Bennünket leginkább a Magyarországon, esetleg Németországban és Ausztriában dolgozók érdekelnek, ez érinti a vajdasági magyarságot és biztos, hogy ezen országok mindegyikével van ilyen egyezmény. Maga a miniszter most is arra hivatkozott, mint ahogyan tette azt eddig is, hogy mindenkinek abban az országban kell adóznia, ahol kapja a fizetését. Attól függetlenül, hogy szerb állampolgár, itthon van ingatlanja, családja, tehát haza jár, itt nem kell duplán adóznia.

- Arra az esetre is vonatkozik ez, amikor naponta járnak át dolgozni?

- Az adóztatást illetően ugyanez vonatkozik rájuk. Érdekes ezt megmagyarázni a szerb anyanyelvűeknek, mert ugye legalább pár ezer vajdasági magyart érint ez, s mi értjük azt a fogalmat, hogy ingázók, de ezt szerbre nem lehet lefordítani. A szerbek nem igazán értik, de mi szépen elmagyaráztuk, megkérdeztük, hogy mi van azokkal, akik Észak-Vajdaság területéről, név szerint említettük meg Magyarkanizsát, Szabadkát, naponta járnak át különböző magyarországi, határ menti településekre és ott dolgoznak. Erre a példára is egyértelmű választ kaptunk, hogy ők Magyarországon fizetnek jövedelemadót, Szerbiában nem.

- Az bonyolítja-e a helyzetet, ha valaki kettős állampolgár, teszem azt szerb és magyar?

- Nem, tehát Szerbia nem szigorú ebben a tekintetben. Megengedte a kettős állampolgárságot, tehát nagyon sok olyan személy van, aki kettős állampolgár, magyar és szerb, vagy szerb és montenegrói. Ez nem nehezíti a helyzetet, persze mi elsősorban a vajdasági magyar polgárainkról szerbiai állampolgárként viselünk gondot és ezért is kérdeztük, ha itt, Szerbiában van ingatlanjuk, családjuk, naponta, vagy hetente, a hétvégén vagy bármikor hazajárnak, hogy milyen kötelezettségeik vannak, s ahogy mondtam, hogy egyértelmű választ kaptunk erre a kérdésre.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A napokban jelent meg Molnár Csikós László nyelvésznek az Újabb divatszavak című szógyűjteménye, folytatva a bő egy évtizede piacra került hasonló válogatás, a Divatszavak koncepcióját. A szerzővel a Tinta Könyvkiadó vezetője, Kiss Gábor beszélgetett. - Ez a szótár a 21. század magyar nyelvének lenne a...
2021. MÁRCIUS 9.
[ 17:43 ]
Siflis Géza nevét ma már kevesen ismerik, pedig neves labdarúgó volt Jugoszláviában, majd pedig Magyarországon is. Nem véletlenül van ez így. Ő is a kommunizmus egyik áldozata lett, s a magyarországi hatalom utána negyven éven át mindent megtett, hogy emléke elhalványuljon, s az ellene elkövetett gaztett feledésbe...
2021. MÁRCIUS 2.
[ 16:39 ]
A Microsoft társalapítója, dollármilliárdos filantróp, aki a szegénységre, illetve az egészségügyre koncentrált, most pedig a bolygó megmentésére összpontosít. Az Euronews műsora, a Global Conversation vendége Bill Gates, aki Seattle-ből jelentkezett be, és most jelentette meg Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát című...
2021. FEBRUÁR 16.
[ 15:31 ]
Beolvasás folyamatban