Válasz
Topolyai származású edző a legjobbak között
Betűméret:             

2020-ban, december közepén kezdődött meg az euroligás vezetőedzők testülete által szervezett akadémia online képzése, ahová Harkai Hunor topolyai származású szakember is bekerült. A nemzetközi porondon is ismert, ifjú kora ellenére máris nagy tapasztalatokkal rendelkező szakember sikerként élte meg bekerülését, hiszen igen nagy volt a konkurencia, mivel egyedülálló és a legmagasabb színvonalon zajló programról van szó.

Elmondása szerint is ígéretes, fiatalabb edzőket válogattak ki, akik a koruk ellenére már nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Végül 44 országból 110 edző került be a képzésbe. Hetente két alkalommal folyik az online képzés. Željko Obradović és Pablo Laso állították össze a programot, ami egészen augusztusig tart. Az online továbbképzés mellett külön lesz szemináriumuk is Antalyában, ahol az EuroLigás edzőkkel személyesen is folyik majd a továbbképzés. Harkai Hunor elmondta, hogy a csoportból több kollégáját is jól ismeri, mivel már csapataik összecsapásain találkoztak.

- Voltaképpen tehát egy európai, vagy akár világszínvonalú képzésről van szó?

- Igen. Az Euroliga Vezetőedzők Testülete egy innovatív ötlettel és programmal állt elő decemberben. Megindult az Edzők Akadémiájának első generációja, ahol a kosárlabdaedzők jövő nemzedékének speciális tudást adnak át a képzésen, a technológia új vívmányainak a segítségével, angol nyelven. Az említett testület, karöltve a belgrádi Testnevelési Egyetemmel állította össze a programot. Az Euroligás Vezetőedzők Testületének elnöke Európa minden idők legsikeresebb edzője, a kilencszeres Euroliga győztes Željko Obradović, alelnöke a spanyol Pablo Laso, aki 2-szer emelhette fel az Euroliga serlegét és 2011 óta ül a Real Madrid kispadján. A két világhírű edző mellett még további európai sztáredzők foglalkoznak a kiválasztott edzőkkel a programban, mint például az olasz Ettore Messina, a spanyol Sergio Scariolo és Xavi Pascual, a török Ergin Ataman, a horvát Neven Spahija és Velimir Perasović, a görög Dimitris Itoudis és Ioannis Sfairopoulos, a litván Šarunas Jaskevičius, a szerb Saša Obradović, a montenegrói Zvezdan Mitrović és még mások.

- Maga ez a Kosárlabda Tanszék, mondhatjuk úgy, hogy „itteni találmány”?

- A Kosárlabda Tanszék a belgrádi Testenevelési Egyetemen belül 1946-ban jött létre. A „jugoszláv kosárlabdaedzők atyja” Aleksandar Nikolić ott tanult, majd tanára is volt az intézménynek. Mellette sikeres hivatásos kosárlabda edző volt, többek között háromszor nyerte meg az Euroliga elődjét a Bajnokok Európai Kupáját. Az Amerikai Egyesült Államokban képezte tovább magát és a tudást hozta vissza Jugoszláviába és adta át az edzőknek. Mentora volt több neves befutott edzőnek, mint például Božidar Maljkovićnak, Dušan Ivkovićnak és az említett Željko Obradovićtynak, akinek szakmai tanácsadója volt a belgrádi Partizannál, amikor Obradović játékospályafutását abbahagyta és első edzői évében megnyerte az Bajnokok Európai Kupáját, az akkori Euroligát 1992. április 16-án. Az edzői képzés mellett Aleksandar Nikolić kiválasztotta az ígéretes, fiatal jugoszláv edzőket és külön kezdett el foglalkozni velük, támogatta őket, hogy a jugoszláv kosárlabdát a világ meghatározó nagyhatalmává tegye a kiváló edzőkön keresztül, akik majd újabb nemzedéknek adják át a tudásukat. Hasonló folyamatot kezdeményez az Euroligás vezetőedzők testülete világméretben, mivel a kosárlabdát szeretnék még magasabb színvonalra emelni a világ minden pontján, ezért 44 országból 110 edzőt választottak ki, akik a múlt év decemberétől idén augusztusig vesznek részt a programban.

- Több külföldi csapatnál dolgoztál az elmúlt tíz-tizenegy évben és szinte mindenhol sikerült a csapatával figyelemre méltó eredményt elérnie. Térjünk ki egy kicsit arra is, hogy mi van veled, utoljára egy dán csapattal sikerült történelmet írni?

- A koronavírus okozta helyzet miatt a múlt év elején megszakadt a dániai férfi bajnokság és egy kicsit csalódottan érkeztem vissza Szerbiába március 17-én a megnyert bronzéremmel, annak ellenére, hogy a BKV Vejen ’81 felnőtt csapatával beállítottuk a klub mindenkori legjobb eredményét. A rájátszásba „fekete lóként”, azaz titkos esélyesként jutottunk el és amilyen formában voltunk harcba szálltunk volna a bajnoki címért. Amit a sors elvett tőlem tavasszal, azt úgy érzem visszaadta. Május folyamán figyeltem fel az interneten, hogy az Euroliga vezetőedzők testülete egy minőséges programmal áll elő az európai edzők krémjének a vezetésével. Úgy éreztem, ezt nem hagyhatom ki, részese akarok lenni, amennyiben bekerülök a szűk körbe.

- Meg kellett-e felelni valamilyen külön kritériumoknak a már említettek mellett?

A testület honlapján a jelentkezéskor öt kérdésre kellett válaszolnom, amik között voltak olyan kérdések, amire, röviden, célratörően mellébeszélés nélkül kell válaszolni, azonban nem mindegy hogy mit. Ehhez már hozzászoktam a külföldi edzői állásinterjúkon, amikor néha egy személy, vagy akár 4-5 személy is hasonló kérdésekkel akarja felmérni mennyire vagy elhivatott, ambiciózus és milyen a karaktered, az edzői pályafutás és tapasztalat mellett. Nagyon sok edző ismerősöm jelezte, hogy jelentkezett a programra, így nyilvánvaló volt nem lesz egyszerű bekerülni. Teltek a hónapok, novemberben érkezett egy email, egyeztettek velem időpontot, mikor tudunk elbeszélgetni részletesen a programról és további kérdéseik lennének. A beszélgetést követően pár napra adrenalin bombaként hatott rám, hogy bekerültem a programba. Olyan érzés volt, mint amikor egy hosszú szezon után a csapatom nyer a döntőben, egy mindent eldöntő utolsó mérkőzésén!

- Elárulsz néhány részletet is a képzésről?

December 14-én volt a hivatalos megnyitó, többek között Željko Obradovićtyal és az első előadás is a Zoom platformon lezajlott. Jelenleg általános akadémiai online előadásokon veszünk részt, majd következnek a kosárlabda akadémiai előadások, valamint júniustól kapcsolódnak be az Euroligás vezetőedzők. Az nem titok, hogy mindenki már a júniust várja, mivel mindannyian a részletekre, az edzéstervezésükre és a gyakorlati megvalósításaikra vagyunk kíváncsiak, valamint a tapasztalatukra/tanácsaikra. Azonban kiemelném, hogy a jelenleg általános akadémiai előadások, annyira kosárlabda specifikusak, hogy van olyan előadó, akit szó szerint nem engedünk szinte el, annyi hasznos információt kapunk tőle. Az előadások végén ugyanis az előadók válaszolnak az edzők kérdéseire. Minden előadóval a hét elején kétszer találkozunk és péntekenként még egyszer, amikor még további kérdésekre válaszol az előadó.

- Nincs az edzőkben olyan visszafogottság, hogy esetleg nem szívesen adják át értékes tapasztalataikat?

Nagyon pozitívak ezzel kapcsolatban a tapasztalataim. Több előadón érződött már, hogy nagyon sok tudást, tapasztalatot szeretne átadni, csak konkrét dolgokról beszél és a tapasztalatáról nagyobb kosárlabda klubokban. Szerbiában hozzászoktam, hogy egy idősebb vagy befutott edző szívesen osztja meg a tudását egy fiatalabb edzővel, aki nagyon akarna tanulni, ez azonban a tapasztalatom alapján más országokban nem így van. Egy edző kollégám megjegyezte az egyik előadóról ő még ilyen energikus előadót még életében nem látott, aki ilyen megszállottsággal akar tudást átadni heti két előadáson, természetesen szerbiai előadóról beszélünk! Amíg mennek az előadások mi edzők is kommunikálhattunk egymással, hogy mindenki látja illetve privát üzenetekben. A programban levő edzők közül 6-ot ismertem korábban is, mivel játszottunk már egymás ellen, több mint egy hónap leforgása alatt azonban már több edzővel barátságot kötöttem és azóta kötetlenül beszélgetünk. Ez is nagyon nagy előnye ennek a programnak, hogy különböző kontinensekről érkezett edzőket köt össze. A kapcsolatépítés pedig itt nem áll meg, mivel június 18.-25. között fog megrendezésre kerülni valamikor a 4 napos Euroligás Vezetőedzők Testületének az Edzői Kongresszusa Törökországban, Antalyában. Speciális szemináriumra kell készülnünk, amiről a szervezők nem árulnak el semmit, csak annyit mondtak, hogy ne egy szokványos kosárlabda szemináriumra készüljünk. A Kongresszuson az Euroligás vezetőedzőktől tanulhatunk majd és gondolom testközelből is lesz alkalmunk beszélgetni velük.”

- Mostanára leülepedtek az első tapasztalatok. Hogyan hat rád, hogy te is bekerültél a programba?

Számomra nagyon megtisztelő, hogy bekerültem a programba! Valahol úgy fogom fel, hogy az eddigi karrierem során a 17 évemet, hat országban, 2 kontinensen, vezetőedzőként, szakmai vezetőként klub - és válogatott szinten elismerték! Ez egy jó érzés, mert nem kis lemondással járt ez a periódus, a kemény munka és a kitartás hosszútávon kifizetődik. A program kezdetétől ugyanazt a felelősséget érzem, mint amikor egy külföldi klubnál dolgozok az első naptól, hogy tudásommal, hozzáállásommal minden tettemmel Szerbiát képviselem, Vajdaságot, szülővárosomat, Topolyát, és nem okozhatok szégyent! A vajdasági magyarság kis közösségként sok kiváló edzőt és sportolót ad évről-évre, mi a nehezebb idők miatt hozzászoktunk, hogy nagyon harciasnak kell lennünk és lehet duplán is kell teljesítenünk néha.

- Topolya tehát meghatározó számodra, nem mindegy, hogy honnan jön az ember?

Egy multinacionális közösségben nőttem fel, ezért az első naptól kezdve nem szokatlan számomra, hogy különböző nemzetiségű játékosaim vannak, akár más országokból, kontinensekről. Ez nagy gazdagság, a játékosok egymástól sokat tanulhatnak a kosárlabda mellett és én is tőlük! Kisvárosban születtem, de jó helyen, Topolyáról többen is játszottak az első jugoszláv kosárlabda ligában is és megismerhettem ezeket a játékosokat, beszélgetve velük tanulhattam tőlük, átvehettem a karakterüket és elszántságukat. Nekem az normális volt gyerekként, hogy lemegyek dobálni és gyakorolni, ami nem megy még az általános iskolám melletti kinti kosárlabda pályára és az Euroliga győztes Mlađan Šilobadot látom dobálni és centermozgást gyakorolni szabad idejében. De ne csak a kosárlabdát említsem, ha átnéztem a labdarúgó stadionba, ami pontosan a kosárlabda pálya mellett helyezkedett el, ott meg Andrija Kaluđerović gyakorolta a szabadrúgást, aki többek között gólkirálya volt a szerbiai labdarúgó első osztálynak is. Ezt látva hozzászoktam, hogy csak kitartó munkával és elszántsággal lehet elérni valamit a sportban és az életben! Ezt szeretem a kosárlabdában, hogy amit mutatsz a pályán az vagy, se több se kevesebb, de siker esetén csak te fogod tudni mennyi munkát és fanatizmust fektettél bele!

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban