Válasz
Dokumentumfilm készül a Fradi mártírhalált halt szabadkai kapusáról

Siflis Géza nevét ma már kevesen ismerik, pedig neves labdarúgó volt Jugoszláviában, majd pedig Magyarországon is. Nem véletlenül van ez így. Ő is a kommunizmus egyik áldozata lett, s a magyarországi hatalom utána negyven éven át mindent megtett, hogy emléke elhalványuljon, s az ellene elkövetett gaztett feledésbe merüljön.

Siflis Géza Ókeresztúron született 1907-ben, s mindössze 41 évet élt. 1927 és 1928 között a szabadkai SAND Subotica csapatában védett, közben öt alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban. Szabadkáról szerződött a Ferencvároshoz. A Fradiban 14 alkalommal szerepelt, ebből 4 négy volt bajnoki mérkőzés. Tagja volt az 1928–29-es és 1929–30-as ezüstérmes csapatnak. 1930-tól az Újpest FC együttesében szerepelt.

Aktív labdarugói pályafutása után a magyarországi Kelebián telepedett le. Negyvenegy éves volt, amikor a falu községházáján feleségül vette diákkori szerelmét, Berényi Margitot. Az eredeti Kelebiai Levente Sportegyesület vezetője, trénere volt. Még abban az évben összetűzésbe került a kommunista hatalommal, s olyan súlyosan megkínozták, hogy a verésekbe belehalt.

Kelebián, február 25-én, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján emlékeznek meg az egykori sportolóról, ami egyben születésnapja is. Így volt ez az idén is. Az ünnepségen megjelent Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas szabadkai filmrendező, Siflis Géza unokaöccse is, aki dokumentumfilmet forgat nagybátyjáról. A készülő filmről, de elsősorban Siflis Gézáról kérdeztük őt.

- Milyen emlékeket őriz a család a híres kapusról?

- Csak néhány Siflis Gézával kapcsolatos emléktöredék maradt meg a családon belül, főleg édesapám, nagyszüleim meséltek róla, akik sajnos már nincsenek az élők között. A sport terén, a volt Jugoszláviában elért eredményeiről gyakran hallottunk, s azt is tudtuk, hogy nagyon vágyott egy nagyobb sportkarrierre, hogy eljusson Budapestre. A Ferencváros volt a kedvenc csapata. Be is teljesült az álma. Arról is tudtunk, hogy Magyarországon nősült meg, olimpikon volt a felesége is, aki úszóbajnok volt. 1945-ben sajnos lezárták a határt, s a család szem elől vesztette, nem volt lehetséges a kapcsolattartás. A családnak alig volt információja Gézáról, azt se tudták, hogy az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) letartóztatta, csak annyi volt biztos, ami hírt a vasutasok hoztak át Szabadkára, pl. arról, hogy Kelebián vert tanyát. Szeretett volna Szabadkára hazatérni, de nem tudott, ezért telepedett le a határ magyar oldalán. Ott is elkezdett kereskedni, vaskereskedése volt csakúgy, mint az édesapjának Szabadkán. Hallottuk, hogy régi szabadkai szerelmének is üzent, az is átment oda, megesküdtek, szóval regényes történet ez, ami azonban korai halála miatt csak néhány hétig tarthatott. Nem tudott ugyanis egyezni a hivatalos magyar politikával, ami a II. világháború után államosította a magántulajdont.

- A vaskereskedés okozta a vesztét?

- Mivel ő Kelebián hangoztatta, hogy az államosítás nincs rendjén, a diktatúrák abban az időben nem sokat teketóriáztak, lecsaptak rá, elvitték Budapestre, s az Andrássy út 60-ban több napig vallatták. Utána elvitték Bajára, s néhány napra rá a kínzások és verések következtében meghalt, de Kelebián lett eltemetve. Küldtek egy üzenetet édesapámnak. Akkor a határon szintén dróthálós kerítés volt. Oda ki tudtak menni a szabadkai rokonok, s köszönve a kelebiaiaknak, akik tudták, hogy a rokonok a határ túloldalán élnek, eldöntötték, hogy a gyászmenet amennyire csak lehet, kimegy a falu határába, hogy a túloldalon álló rokonság el tudjon búcsúzni az egykori sportolótól.

Utána az 50-es évekig nem is lehetet átjönni Magyarországra, feledésbe merült a története is. Végül, köszönve Kovács Marcellnak, aki belekezdett, hogy megírja Kelebia sporttörténetét, rábukkan Siflis Géza nevére, aki a faluban labdarúgást tanított a fiataloknak, s sportegyesületet alapított.

A filmben szó lesz majd erről is, de történelmi hátteret is adunk Siflis Géza életének. Trianon következtében Kelebia Szabadkától elszakadt. Korábban itt voltak a város polgárságának a gyümölcsösei, Szabadka virágoskertjének is hívták Kelebiát. Az impériumváltás után Kelebia önálló település lett, vasútállomás létesült, templom épült. A kapus halála című filmemben a trianoni eseményekre is szeretnék kitérni, mert Siflis Géza tragédiáját nem lehet megérteni, ha a történelmi hátteret nem vázoljuk fel.

A család számára komoly elégtétel, hogy felkutatták és rendbe tették a sírját, minden évben megemlékeznek ott róla. A Fradi is őrzi emlékét, Siflis Gézának van egy pannója. Elindult egyféle kultusz, labdarúgó tornát rendeznek az emlékére, alapítványt akarnak létrehozni a tehetséges focista fiatalok támogatására, ami majd átnyúlik a szabadkai területre is. Kelebia nagyon szépen őrzi az emlékét, mert a falu lakossága ragaszkodik Szabadkához. Ez talán egy poszt-trianoni történet. Ennyi évtized után is megjelenik egy igény, hogy ahhoz a városhoz, ahhoz a közösséghez is tartozzanak, amelyhez az ősök is kapcsolódtak. Csodálatos ez az élmény, s a filmemben ezt is be szeretném mutatni. Most filmarchívumokban kutakodok Szerbiában és Magyarországon is. Ha ez a film jól sikerül, talán ismét összeköti a magyarországi Kelebiát és Szabadkát.

Kovács Marcell, a Kelebiai Levente Sportegyesület alapítója volt az, aki visszahozta a köztudatba Siflis Géza nevét. Mint mondja, a sportoló a kelebiaiaknak egyféle identitást ad, mert összeköti a Trianon utáni Szabadkát és Kelebiát.

- Keserű sorsát megismerve mindenféleképpen nyilvánosságra akartuk hozni azt, amit korábban a kommunista rendszerben ki akartak törölni az itt lakók emlékezetéből. Siflis Gézának négy bűne volt. Először, hogy az 1925-ben megalakult Kelebiai Levente Sportegyesület nevét politikai okokból a kommunisták meg akarták változtatni és ő ezt nem helyeselte. Második bűne az volt, hogy a vaskereskedésének az államosítása miatt is szembe került a hatalommal. Harmadik bűne, hogy az 1947-es kékcédulás választások módszerét nem akarta elfogadni, s ennek hangot is adott. (Ez volt az első olyan országgyűlési választás, amelyen a legtöbb szavazatot a Magyar Kommunista Párt kapta, de a választójogi törvény módosításával és a választási csalások ellenére sem sikerült az abszolút többséget megszereznie. Sikeres volt azonban az a taktika, amellyel felszalámizták a korábban abszolút többséggel rendelkező Független Kisgazdapártot. Wikipedia) A negyedik bűne az volt, hogy a Délvidékről származott. A délvidékieket akkor itt rendszeresen összeszedték és elverték. Sokan emiatt visszamentek Jugoszláviába.

- A rendszerváltásig kellett várni, hogy Siflis Géza emléke előtűnjön a múlt homályából. Voltak még, akik emlékeztek rá?

- A rendszerváltás után is sokáig nem mertek hozzányúlni a témához, s a mi egyesületünk véletlenül bukkant a történetre, amikor elkezdtünk foglalkozni Kelebia sportjának a múltjával. Akkor még éltek az egykori játékosai, s sokat meséltek róla. Leellenőriztük az információkat a Ferencváros Labdarúgó Klubban. Nagy Bélát, a Fradi múzeum alapítóját kerestem meg, aki azt mondta, Siflis Géza volt a csapat mókamestere. Ott volt Uruguayban, az ottani túrán, ahol a Fradi megverte a dél-amerikai ország válogatottját, Barcelona ellen kétszer védett. Felutaztam Budapestre, s további néhány fradista társaságában kibeszéltük a témát, s kaptam egy 29 képet tartalmazó brosúrát. Siflis Géza személye így köti össze Szabadkát, Kelebiát és Ferencvárost.

Kovács Marcell örül, hogy megkezdődött a Siflis Gézáról szóló dokumentumfilm forgatása, s egy alapítvány is létesül, amelynek a célja, hogy a három várost és régióikat összekösse, de nemcsak sportvonalon, hanem gazdaságilag is. Úgy véli nagyon fontos, hogy a vidék, ami egykor egybe tartozott, ismét egymásra találjon, még ha csak a lelkekben is, s ezt segíti a Fradi legendás kapusának emléke is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével készített interjút a Politika napilap, melynek magyar fordítását a VMSZ közölte a párt internetes oldalán. A politikussal készült interjút teljes terjedelmében közzétették magyar nyelven is. - A koronavírus-világjárvány...
2021. MÁJUS 10.
[ 20:04 ]
Az elmúlt napokban valamelyest csökkent Szerbiában a napi fertőzések száma, azonban az egészségügyi rendszerre továbbra is hatalmas nyomás nehezedik. A szabadkai epidemiológus szerint, ha a mostanihoz hasonló ütemben zajlik a tömeges immunizáció, két hónapon belül elérhetjük a nyájimmunitást. - Ez azt jelenti, hogy...
2021. ÁPRILIS 10.
[ 11:25 ]
75 éves a Hét Nap vajdasági magyar hetilap. Tekintélyes kor főleg egy kisebbségi lap esetében ennyi esztendő. Szorítunk, hogy a 100-at is megérje a lap, legyen, aki majd 25 év múlva is olvassa, ha nem is nyomdatermékként, de legalább a világhálón. Egy ilyen magas kort megért ünnepelt esetében természetesen először is az...
2021. ÁPRILIS 6.
[ 19:41 ]
Beolvasás folyamatban