Válasz
Születésnapi számmal és alkalmi kiadványokkal ünnepel a 75 éves Hét Nap
Betűméret:             

75 éves a Hét Nap vajdasági magyar hetilap. Tekintélyes kor főleg egy kisebbségi lap esetében ennyi esztendő. Szorítunk, hogy a 100-at is megérje a lap, legyen, aki majd 25 év múlva is olvassa, ha nem is nyomdatermékként, de legalább a világhálón.

Egy ilyen magas kort megért ünnepelt esetében természetesen először is az egészsége felől érdeklődik az ember, újság esetében pedig az a kérdés, hogy hogyan van, úgy hangzik, hogyan alakul a példányszám? A jogelőd, a 7 Nap a volt Jugoszláviában egyféle kuriózumnak számított, hisz volt, amikor 60 ezer közeli példányban nyomták, ami kisebbségi lap esetében hatalmasnak számított. A háborúk idején azonban a példányszám megfogyatkozott, akárcsak az olvasótábor is. Tóth Lívia fő- és felelős szerkesztő azonban bizakodóan mondja, hogy a példányszám csökkenés megállt, sőt piciny növekedés is tapasztalható:

- Ebben a nehéz helyzetben, amikor járvány is van, meg fogyunk is, a Hét Nap olvasótábora nem csökkent. Nemhogy kevesebb lapot adnánk el, hanem egy picivel, 1-2 százalékkal többet, mint a korábbi időszakban. Az emberek olvasási kedve nem csökken.

- A héten, szerdán jelenik meg a jubileumi szám? Mivel készült a szerkesztőség?

- Eredetileg teljesen másmilyen ünnepségre gondoltunk, 9-ére terveztünk egy nagy találkozót, mivel, 1946. április 5-én jelent meg az első szám. Meg akartuk hívni a lap jelenlegi munkatársait, nyugdíjasait, külsőseit, támogatóit, barátait, tehát mindenkit, aki hozzájárult a lap fennmaradásához. Már lefoglaltuk a helyszínt, a felkértük a fellépőket, de a járvány miatt ilyen nagyszabású rendezvényt, több mint 100 résztvevővel nem lehet megtartani. El kellett halasztani a nyárra vagy őszre. Most viszont elkészítettük a Hét Nap ünnepi számát, ami nagyon különleges újság lett, egy sajátos időutazás, mert az egész tartalom a 75 éves évforduló körül forog. Nemcsak azok szólalnak meg, akik valamikor dolgoztak a 7 Napban és kötődnek a laphoz, hanem a különféle rovatokban is 1946-ról van szó. Az autósrovatban ’46-os gépkocsikról találnak érdekességeket, de írunk a korabeli zenékről és filmekről is, mindezt rengeteg régi fotóval tesszük, régi címoldalak között tallózunk, nosztalgiázunk. Fontos az is, hogy minden olvasónak, aki megveszi az ünnepi lapszámot, egy ajándék is jár! Tehát az ünnepelt ajándékoz.

- Úgy tudom, hogy alkalmi kiadványokat is megjelentet a jubileum kapcsán a szerkesztőség.

- Hármat említenék, mert ezek már készülnek. Az egyik Perisity Irma néni Sorsok, emberek című sorozata, ami 20 éve jelenik meg hétről-hétre a Hét Napban és nagyon-nagyon közkedvelt az olvasók körében. Arra kértük Irma nénit, hogy a 20 év terméséből válasszon ki 75 írást. Reményeink szerint ez jelenik meg júniusban, könyv formájában.

Nagyon kedves kolléganőnk volt Orosz Ibolya, aki fájdalmasan korán távozott körülünk. Neki állítunk emléket egy kötettel, amiben Ibolya írásaiból adunk közre egy szép válogatást.

A harmadik könyv pedig a Hét Nap történetét egészíti ki. A 40. évforduló kapcsán két kiadvány is megjelent, az utóbbi 35 év történéseiből is készül most egy munka, ami egy nagyon komoly időszak volt: a 90-es évek, a háborúk, a gazdasági válság, a párhuzamosan megjelenő három 7 Nap története. Felkértük dr. Mészáros Zoltán történészt, hogy írja meg, dolgozza fel ezt az időszakot. Ő is már hónapok óta kutat, a nyár végére elkészül ez a kézirat is.

- Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 75 éves Hét Nap egyre jobb bőrben van. Teljesen színes, megújult a címoldal, a tartalmat is igyekeznek gazdagítani. Hogyan fogadják az olvasók az újításokat?

- Nyilván az, hogy nem csökkent az olvasók száma, az is azt mutatja, hogy jól fogadják ezeket az újításokat. Kisebb változtatásokkal próbálunk kedveskedni az olvasóknak. A főszerkesztői programomhoz is tartozik, hogy a címoldal az rólunk szóljon, vajdasági magyarokról, a mi életünket tükrözze. Arra törekszünk, hogy ne az internetről leszedett képeket közöljünk, hanem a munkatársakét, sőt, az utóbbi időben az olvasók által beküldött fotókból is válogatunk a címoldalra. Egyébként hatalmas a visszhangja ennek a fotópályázatnak, legalább már 300 képet küldtek be az olvasóink. Változás az is, hogy egyre több az interjú. Sajnos nem utazhatunk annyit, amennyit szeretnénk, de ezt a helyzetet próbáljuk kihasználni, amennyire csak lehet. Interjúkat az interneten is tudunk készíteni különböző módszerekkel, habár jobban szeretnénk szemtől szembe beszélgetni az emberekkel. Próbálunk minél érdekesebb interjúalanyokat megtalálni és felkutatni. Nagyon szeretnénk ismét nagyriportokat közölni, mert úgy érzem, hogy ez már hiányzik mindnyájunknak. Remélem, hogy majdcsak eljön az idő, amikor ott lehet a Hét Nap is azokon az eseményeken, ahol az olvasói vannak.

Boldog születésnapot Hét Nap és azt kívánjuk, hogy az olvasók is gondoljanak ugyanúgy a lapra, ahogyan a szerkesztőség is gondol a vajdasági magyarokra, s vegyék a lapot, legelőször a héten, szerdán a 75 éves jubileumi számot!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban