Válasz
Szabadkai epidemiológus: Ha a mostanihoz hasonló ütemben zajlik az oltás, két hónapon belül elérhetjük a nyájimmunitást
A jelenlegi szerbiai járványügyi helyzetről dr. Nebojša Bohuckit, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosát kérdeztük

Az elmúlt napokban valamelyest csökkent Szerbiában a napi fertőzések száma, azonban az egészségügyi rendszerre továbbra is hatalmas nyomás nehezedik. A szabadkai epidemiológus szerint, ha a mostanihoz hasonló ütemben zajlik a tömeges immunizáció, két hónapon belül elérhetjük a nyájimmunitást.

- Ez azt jelenti, hogy látja már a fényt az alagút végén?

- A decemberi második hullám során, amikor igen nagy számú beteget regisztráltunk, azt gondoltuk, hogy az lesz az utolsó, de sajnos, nem így történt. Márciusban ismét növekedésnek indult a napi fertőzésszám, a harmadik hullám tetőzését a múlt hónap végén tapasztaltuk. Ebben az időszakban az észak-bácskai körzetben naponta több mint száz új esetet regisztráltunk, az elmúlt tíz napban azonban némi csökkenést észlelünk, 70-80 között mozog az új fertőzések száma. A járványgörbe csökkenése azt mutatja, hogy valamelyest javul a helyzet az országban. Már egyre többen igényelték és felvették a védőoltást, sokan közülük a második dózist is megkapták. Az elmúlt több mint egy évben a lakosság 40-50 százaléka átesett a betegségen. A vírus állandóan mutál, így ezek az emberek néhány hónap után ismét megbetegedhetnek, ezért rendkívül fontos lenne a kollektív immunitás mielőbbi megszerzése.

- A regisztráció nélküli tömeges oltás közelebb hozhat bennünket a nyájimmunitáshoz?

- Az oltási kampány kezdetén két forgatókönyv létezett, az egyik az eUprava portálon keresztül történő regisztrációt irányozta elő, a másik, ami jelenleg is zajlik országszerte, hasonlóképpen működik, mint amit az influenza elleni oltási kampány során alkalmazunk. Az interneten zömében azok regisztráltak, akik jártasak ebben, de lehetőséget kellett biztosítanunk azok számára is, akik nem találják fel magukat a számitógép világában.

- Miért éppen a kínai Sinopharm vakcinával oltják be azokat a polgárokat, akik nem regisztráltak a minisztérium honlapján?

- Itt elsősorban a tárolási szempont a mérvadó. A Pfizer vakcinát, miután kivesszük a mínusz 70 fokos hűtőből, öt napon belül fel kell használnunk, a kínainál ez akár két év is lehet. Az országban jelenleg négy fajta védőoltás érhető el, ezek kombinációja vezethet el bennünket a nyájimmunitásig, ezzel pedig a járvány végéhez. Legalább hetven százalékra lenne szükség, ahhoz, hogy azt mondhassuk, megszereztük a kollektív immunitást. A legideálisabb az lenne, ha elérnék a 90-95 százalékot, de erre minden bizonnyal esélyünk sincs, hiszen még mindig akadnak olyanok, akik ellenzik a oltást. Amennyiben a mostani ütemben zajlik a vakcináció az országban, két hónapon belül már beszélhetünk kollektív immunitásról.

- Az újabb vírusmutánsok lassíthatják ezt a folyamatot?

- A vírus kizárólag a beteg szervezetében mutálódhat, tehát az emberi sejteken kívül nem él. Ha gyorsan és tömegesen történik a oltás, nem lesznek betegek, így a vírus sem tud mutálni. Most kizárólag rajtunk áll, hogy adunk-e lehetőséget a vírusnak a mutációra. Hatalmas teher nehezedik az egészségügyi rendszerre, erőnkön felül kell dolgoznunk. Mindannyian azt a napot várjuk, amikor elmondhatjuk, hogy véget ért ez a küzdelmes időszak és minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyarkanizsai OZ nagy varázslata - illusztráció
2021. AUGUSZTUS 30.
[ 12:35 ]
Hobbiból vállalkozás és megélhetés teremtése. Ez a célja a magyarkanizsai Sándor Ervinnek, aki kajakkölcsönzőt nyitott a nyár elején a Prosperitati Alapítvány segítségével. Az üzleti számítások egyelőre beigazolódnak, az érdeklődés nagy, nem mellesleg hozzájárul a Tisza-parti kisváros turisztikai kínálatának a...
2021. JÚLIUS 29.
[ 9:17 ]
Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon...
2021. JÚLIUS 7.
[ 9:45 ]
Értelemmel, érzelemmel 1974 – 2011 a címe a közelmúltban megjelent könyvnek, amely a Korica Miklós - Jónás Gabriella művészházaspár pályáján keresztül mutatja be a szabadkai Népszínház történetét a jelzett időszakban. A kiadványt egy hónappal ezelőtt mutatták be Szabadkán, ahol a művészházaspár élt és alkotott....
2021. JÚNIUS 22.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban