Válasz
Új típusú vetőmagok az idén még mérsékelt árakon
Betűméret:             

Évente jelennek meg új típusú vetőmagok a kínálatban. Milyen fajtákról van szó, melyiket milyen talajokba ajánlják vetni, s milyen előnyei vannak az újfajta magoknak? Erről tartott és tart a héten előadást Magyarkanizsán és Horgoson Nemes Róbert, az Újvidéki Mezőgazdasági Intézet területi képviselője a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének és az önkormányzatnak a közös szervezésében. Vele beszélgettünk az új hibridek kínálatáról.

- Évente hány újfajta vetőmag kerül piacra?

- Minden évben megjelennek új fajták, a piac is várja ezeket, így működik a rendszer. Az idén két újfajta kukorica és három újfajta napraforgó kerül forgalmazásba, a szójából is ugyanúgy. Nagyjából minden növényfajta esetében van újdonság, a kalászosok esetében is.

- Például a kukorica esetében milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az új fajták?

- A hangsúly most már inkább a magos betakarításon van. Nem törik a csövet, nem górézzák, hanem azonnal kipergetik a kukorica magját. Korai érésű hibridekről van szó, amelyek gyorsan le tudják adni a nedvességet, s megfelelnek a kombájn általi betakarításra. Ez lényegében az utóbbi 5-10 év tapasztalata. A termelők is egyre inkább az ilyen típusú vetőmagok iránt érdeklődnek.

- Változó az évek időjárása. Van, amikor nagyon csapadékos a nyár, a sok eső okoz gondot. Máskor viszont aszály van és rekkenő hőség. Ilyen esetekre mit tudnak ajánlani a gazdáknak?

- Itt a termelőknek kell, hogy tapasztalatokat szerezzenek a különböző típusokkal. Általában a magházak kínálata olyan, hogy minél szélesebb és változatosabb legyen. Faluról falura, terepről terepre változik a helyzet. A gazdáknak kell megtalálniuk a parcellájukon legideálisabban termő vetőmagot. Általában úgyis megy a dolog, hogy vesznek próbára két vagy három hibridet, s utána egy-két év alatt kitapasztalják, hogy az ő földjükbe való-e a mag, melyik közülük a legjobb.

- Bevállalósak-e a község-béli gazdák, vagy szeretik a hagyományos magokat vetni?

- Magyarkanizsán a gazdák szeretik kipróbálni az új hibrideket. Érdeklődnek, felhívnak, néha meg is nézem, hogy milyen náluk a vetés.

- Kísérleti parcellákat lehet-e valahol látogatni?

- Szokott ilyen lenni a község területén, évente legalább két-három. A mezőgazdasági iskolával van egy hosszúéves együttműködés. Velük együtt szervezünk kalászos- és kukoricanapokat. Ezen belül ott vannak a mintaparcellák. A diákok is járnak oda, s rajtuk keresztül a szülők is sok mindent megismernek az új fajtákról.

- A legjobb azonban az, ha a gazdák egymásnak ajánlják az új típusokat.

- Ez a legjobb reklám, ettől jobbat nem lehet csinálni!

- És az idén hogyan alakulnak az árak?

- Összehasonlítva más termények árával ezek az árak nem vészesek. 10-15 százalékos emelkedést észlelünk, ami igazából nem sok. Szerintem az árak csak jövőre jelentenek majd gondot, amikor majd az idei termelésből kell vetőmaghoz jutni. Az idei vetőmag-szaporítás már drága lesz a vetőmagházaknak, s a magasabb költségeiket kénytelenek lesznek részben áthárítani a termelőkre.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy nehéz meccsen diadalmaskodott grúz ellenfele fölött Nagy Szebasztián világbajnok magyarkanizsai birkózó a belgrádi VB-n. Megilletődve fogadta szülővárosa szurkolóinak szeretetét, s mindez a siker arra ösztönzi, hogy két év múlva megcélozza a párizsi olimpiát. Interjú Nagy Szebasztián világbajnokkal. Gondolom, az...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 19:03 ]
Mezei Erzsébet zentai képzőművész, művésztelepvezető is a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata idei díjazottai között szerepel. Munkái jelen vannak a Pesti Vigadóban azon a csoportos tárlaton, amelyet a kitüntetett alkotók anyagaiból állítottak össze. E tárlatmegnyitóval szinte egyidőben, félórás...
2022. SZEPTEMBER 12.
[ 12:03 ]
Nyolc évig volt Magyarország belgrádi nagykövete dr. Pintér Attila, megbízatása szeptember 16-án ér véget. Működése rendkívül sikeresnek mondható, hiszen hivatali ideje alatt a két ország nagyon szoros kapcsolatokat épített ki egymással, a viszony a két állam vezetői között baráti, s ami még fontosabb, a gazdasági...
2022. SZEPTEMBER 8.
[ 23:15 ]
Beolvasás folyamatban