Válasz
Borbély Zoltán orgonaművész belgrádi hangversenye előtt: Amikor az egész egyetlen nagy harmóniává olvad össze
Betűméret:             

Ma este Belgrádban, a Kolarac nagytermében, a Szerbiai RTV kórusával és kamaraegyüttesével, továbbá Višnja Radosav és Ljubomir Milanović énekesekkel lép fel Borbély Zoltán orgonaművész.

Borbély Zoltán zentai születésű orgonaművész, aki eddig Európa nyolc országában és Észak-Amerikában hangversenyezett. Az újvidéki Camerata Academica Vonószenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szerbiai RTV szimfonikus zenekarának közreműködője szólistaként és zenekari művészként.

A korabarokktól a kortárs zenéig minden irányzat megtalálható repertoárján, különösen szívesen játssza Maurice Duruflé, a francia későromantikusok és kortárs szerzők műveit.

A gimnáziumi évek alatt került kapcsolatba az orgonával. A budapesti Solti György Zeneiskolában Hock Bertalan növendéke volt. Az Újvidéki Művészeti Akadémián Andrija Galunnál, a grazi Művészeti Egyetemen Gunther Rost osztályában diplomázott. A grazi Johann Joseph Fux Konzervatóriumban csembaló és basso continuo szakon tanult Konstanze Rieckh osztályában. Számos mesterkurzuson vett részt Ausztriában, Németországban és Franciaországban.

– A mai koncert első felében Arvo Pärt észt zeneszerző, az egyházi zeneszerzés legkiemelkedőbb ma élő képviselőjének a műveit adjuk elő kórusra. Lesz egy szóló Arvo Pärt-darab is, egy vonósdarabját írtam át orgonára. Egyébként nagyon szeretek zenekarral játszani. Ezúttal Tomislav Fačini horvát karmester vezényel. Az a legszebb, amikor sokan együtt vagyunk, mindenki a magáét játssza, és az egész egyetlen nagy harmóniává olvad össze – fogalmazott Borbély Zoltán, aki az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára.

Milica Stojadinović kolléganőddel, szopránénekesnővel a székvárosi közönségnek ragyogó egyházzenei hangversenyt adtatok a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a Mária neve templomban...

– Hét éve tervezzük a közös fellépést, de mindig valamiért elmaradt. A Mária Neve Egyházközség idei tavaszi pályázata során született meg az ötlet, hogy a mi tervezett koncertünket is belevegyék ebbe a projektumba. Én tematikus műsort javasoltam. Milica Stojadinović akkor elmondta, régóta vágyódik arra, hogy Máriának szenteljen egy programot. Három egészséges, sikeres gyermekéért ugyanis hálás a Szűzanyának. Májusban valósult meg a Mária-program, amellyel mindezt megköszönte.

Orgonistaként 1993 óta teljesítesz liturgikus zenei szolgálatot; főbb működési helyeid az újvidéki Mária Neve templom és a grazi ferences templom voltak...

– Sokat jelentett számomra, hogy tizenhárom évet voltam az újvidéki Mária Neve templomban kántor. Ez a hely eleve megkövetel egy zenei színvonalat. Úgy érzem, ezek az évek alatt sokat fejlődtem zeneileg: egy kis templom, ahol amikor kezdődik a szentmise, már be is vonulnak, már el is éneklik a kezdőéneket, tehát nincs lehetőség arra, hogy az orgonista eljátszon például egy bevonulót. Az újvidéki nagytemplomban – ahogy a székvárosiak nevezik a belvárosi templomot – nagy ünnepen, különösen, amikor a főhajón vonulnak be a miséző atyák a ministránsokkal, mások a lehetőségek. Ezenkívül az orgona minőségi hangszer, gyönyörűen hangzik ebben a jó akusztikájú neogótikus templomban, így mindig öröm volt játszani. Amikor befejeztem a zenélést, boldogan sétálgattam a templomban, az oszlopok között...

2008 óta az Újvidéki Művészeti Akadémia orgonatanára vagy. 2011 óta a zentai székhelyű Cor Jesu Alapítvány ügyvezetője, az alapítvány kántorképzőjének igazgatója, a Zentai Egyházzenei Fesztivál művészeti vezetője, a zentai orgona további fejlesztésének koordinátora. Terveid közül mi a legfontosabb?

– Elsődleges célom megkapni a rendes tanári állást az Újvidéki Művészeti Akadémián. Ehhez egyelőre még nem feltétel a doktori fokozat, inkább a művészeti referenciákat nézik és pontozzák. Ha ez sikerül, akkor egy kicsit átrendezem az életemet. Mivel egyféle műsort csak egyszer ismernek el referenciának, és nagyszámú referenciát kérnek az álláshoz, nagyon megterhelő állandóan új dolgokat tanulni. Most csak arra jut idő, hogy megtanulok egy anyagot két-három hét alatt, és azt eljászom valahol, aztán pedig zsinórban következnek az újabb és újabb projektumok. Nekem viszont jobban megfelelne egy olyan jellegű projektum, amelyre fél évet készülnék, aztán tíz helyen előadhatnám. Két éve beiratkoztam zeneszerzés szakra is, de bizonyos dolgokat le kell építeni ahhoz, hogy felszabaduljon az idő a zeneszerzésre.

Mekkora érdeklődés van az orgonaszak iránt?

– Öt főszakos növendékem van, ezenkívül két választott tantárgyas növendékem, aki improvizációt hallgat nálam, és egy zeneszerző hallgató, aki kortárs orgonairodalom-ismeret órára jár hozzám. Sokaknál gondot jelentett a hangszer. Beszereztek otthonra gyakorló hangszert, vagy sikerült megoldani, hogy templomba járjanak gyakorolni. Volt egy időszak, hogy az akadémián nem volt orgona, mert elromlott a régi, és vártuk az új hangszert, amelyet novemberben végre megkaptunk. Most tényleg jól érzem magam, mert van külön orgonaterem, és a diákok beosztják, ki mikor jár be oda gyakorolni a hangszeren, tehát megvannak a feltételek a haladáshoz. Van, aki jobban igyekszik, van, aki kevésbé, de mindenkinek meggyűlik a baja az orgonával, mert két kézzel és két lábbal kell játszani, és ezt csak az tudja, aki napi hat órát gyakorol, sőt többet is, ha kell.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Matematikus a fronton - illusztráció
2023. AUGUSZTUS 4.
[ 18:53 ]
Digitális nomádok Magyarkanizsáról  - illusztráció
2023. ÁPRILIS 21.
[ 16:39 ]
“Valaki mondja meg, milyen az élet” - dúdolták nosztalgiával sokan az elmúlt napokban a dalt. Március elején volt 50 éve, hogy a színpadra került Budapesten Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének musical-változata, s a fél évszázados jubileum kapcsán ismét egyre többször lehetett...
2023. MÁRCIUS 23.
[ 13:08 ]
Még utoljára a címe Bogdán József papköltő tavaly megjelent verseskötetének. A cím mintha búcsúzás lenne. Talán ennek is köszönhető, hogy az aggódó tisztelők csütörtök délután színültig megtöltötték a magyarkanizsai József Attila Könyvtár Koncz István-termét, ahol a kötetet bemutatták, s ahol a szerzővel...
2023. MÁRCIUS 17.
[ 10:51 ]
Tovább bővíti képzési kínálatát a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ. A kínált képzések akkreditáltak s Szerbiában egyedül csak itt érhetőek el magyar nyelven is. Tervben van a tanácsadó szolgálat bevezetése is. A központ igazgatója januártól Jerasz Anikó, aki korábban nyolc évig a...
2023. MÁRCIUS 16.
[ 13:55 ]
Beolvasás folyamatban