Válasz
Connect & Grow konferencia: A világgazdasági válságok ellenére is vannak erősödő vajdasági magyar vállalkozások 
Betűméret:             

Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A találkozó a Prosperitati Alapítvány által megvalósított, a magyar kormány által támogatott Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram egy újabb fejezete.

Tóth Tamást, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének elnökét kérdeztük a rendezvényen a vajdasági magyar vállalkozásokról.

- Tömegesen vannak vajdasági magyar vállalkozók Vajdaság területén. A Prosperitati Alapítvány elmúlt, többéves, sikeres ciklusának köszönhetően ezek a vállalkozók megerősödtek, ezért idejét láttuk annak, hogy megszervezzünk egy ilyen konferenciát, amelyen tudást, tapasztalatot tudnak átvenni adott területen már bizonyított előadóktól.

A Prosperitati Alapítvány létrejötte, s a program beindítása után jött egy járvány, majd egy gazdasági világválság. Hogyan sikerült ezt túlélni a vajdasági magyar vállalkozóknak?

- A világválságok azok, amikre a vállalkozók nem tudnak hatni, de fel kell készülniük ezekre saját képességeik alapján. Fontos, hogy egy energiaválságra egy vállalkozó fel legyen készülve, s próbálja csökkenteni a negatív hatásokat.

Ha a vállalkozók összefognak, akkor együtt erősebbek lehetnek. Tapasztalható-e már ilyen összefogás?

- Nem véletlenül Connect & Grow a konferencia elnevezése, tehát csatlakozzunk egymáshoz, kapaszkodjunk össze és együtt növekedjünk. Több mint 200 vállalkozás képviselteti magát a rendezvényen, de biztos vagyok benne, hogy sokkal nagyobb a merítési lehetőség Vajdaságban, s hiszem azt, hogy felismerik a vállalkozók az összefogás fontosságát. Ha belegondolunk abba, hogy ha leszünk úgy 400-500-an, s megismerjük egymást, hogy ki mivel foglalkozik, milyen szolgáltatással, termékgyártással, s ha elkezdjük vásárolni egymás termékeit vagy használni egymás szolgáltatását, már annak mekkora hatása lehet. Ehhez természetesen hozzájön még egy érdekképviselet, oktatói programok, a tapasztalatcsere, az információk megosztása, a kapcsolatrendszerek. Ez mind nagy hatással lehet a vállalkozások fejlődése szempontjából. Fontos részt venni az ilyen eseményeken, hogy minél több emberhez eljusson a névjegykártyánk, s mi is minél többet be tudjunk ezekből gyűjteni - fogalmazott Tóth Tamás.

Pletikoszity Árpád, a magyarkanizsai Dronteh cég tulajdonosaként vett részt a találkozón. A vállalkozás a drónok mezőgazdasági felhasználását propagálja.

- A dróntechnológia egyre jobban terjed, a mezőgazdaságban. Már nemcsak felmérésekre, hanem szolgáltatásokra, illetve kezelésekre is használják ezeket a szerkezeteket. Én személy szerint ezen drónoknak a használatában, forgalmazásában és kezelésük oktatásában veszem ki a részemet. Mivel egyre nagyobb az érdeklődés a drónok iránt, próbálunk korszerű, jól elkészített oktatóanyagokkal megjelenni, s így próbáljuk a modern mezőgazdaságot támogatni. Nagyon sok gazdaságban már alkalmazzák a drónokat főleg feltérképezésre. Egy jó felbontású kamerával felszerelt drónnal digitális terepszemlét lehet végezni. A drónokat, mint permetező egységeket is egyre szélesebb körben használják, Vajdaságban de más régiókban is vannak eladott eszközeink. A berendezések megfelelő használata mellett a megfelelő vizsgák megszerzése és a tudásanyag elsajátítása is fontos. Ebben is segítünk, hogy az országos szabályoknak megfelelően tudjuk felkészíteni az érdeklődőket.

Pletikoszity Árpád szerint a találkozón az üzleti kapcsolatok bővítésére is kiváló alkalom mutatkozott.

- A konferencián számos, már meglévő kapcsolatot sikerült felújítani, nagyon sok baráttal sikerült újra találkozni, de új üzleti kapcsolatokra is sikerült szert tenni. Úgy látom, hogy ez a rendezvény a vajdasági vállalkozói létnek egy nagyon fontos kapcsolópontja, amit mindenféleképpen fenn kell tartani, s az elkövetkező időszakban is meg kell rendezni – mondta a fiatal vállalkozó.

Bilicki Nándor teljesen más területen fejti ki tevékenységét: Oromhegyesen diszkót üzemeltet, de vegyeskereskedései is vannak.

- 1994 óta vagyok vállalkozó. Vendéglátással és kereskedelemmel foglalkozom. A kereskedelmet 1994-ben kezdtem, majd bővítettem a céget több üzlethelyiséggel. Három településen van élelmiszerüzletem. A vendéglátás esetében növekedés kezdődött a 2000-es években, ami 2013-ig tartott. Akkor azonban olyan helyzetet tapasztaltam, hogy a fiatalok elmentek külföldre, amit a vendéglátás azonnal megérzett. Utána jött a Covid, de azért még mindig talpon vagyunk.

Bilicki Nándornak az a tapasztalata, hogy több lábon kell állni.

- Több lábon állunk, s az elmúlt évek a tapasztalata az volt, hogy az egyik tevékenység ki tudja segíteni a másikat. Amikor a járvány miatt a diszkó éjszakai üzemeltetése lehetetlenné vált, akkor bevételi forrásként megmaradt a kereskedelem.

A palicsi tanácskozástól Bilicki Nándor elsősorban új információkat, tanácsokat vár a vállalkozásokkal kapcsolatban, például kapcsolatépítési ötleteket. A vajdasági magyar vállalkozók túlnyomó többségét egyébként személyesen is ismeri, de mindig nyitott az új üzleti kapcsolatokra is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
A kárpátaljai matematikus önként csatlakozott az ukrán hadsereghez alig egy héttel azután, hogy Oroszország megtámadta a hazáját, így tavaly nem tudott ott lenni a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén, hogy átvegye az Arany János-díjat. Több mint egy évvel később végre megtarthatták a díjátadót, és az esemény...
2023. AUGUSZTUS 4.
[ 18:53 ]
Beolvasás folyamatban