Válasz
Barátkozás és közösségszervezés a horgosi cserkésztisztképzésen 
Két kontinens 11 országából érkeztek a résztvevők 
Betűméret:             

A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket.

A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban megtartott táborban beszélgettünk néhány cserkésszel, elsőként Halmágyi Ildikóval, aki Marosvásárhelyről érkezett.

- Az erdélyi magyar cserkészek körülbelül 2500-an tagjai a szövetségnek. Körülbelül 50 csapat aktív jelenleg. Fontos elmondani, hogy változó létszámú csapatokról beszélünk. Vannak kis létszámú, 30-40 fős csapatok, de egészen nagy, akár 250 fős csapatok is előfordulnak - mondja Ildikó.

- Itt, a XXI. században, az újabbnál újabb generációkat hogyan lehet ebbe a mozgalomba bekapcsolni?

- Nagyon nehéz a mai fiatalokat rávenni arra, hogy elköteleződjenek, de úgy gondolom, hogy az, akit elkap a cserkészet szele, az benne tud maradni a rendszerben. Törekszünk arra, hogy a fiatalok igenis felfedezzék azokat az értékeket, amelyek számunkra fontosak, itt az Isten, haza, nemzet és embertárs fogalmakra gondolok.

- Milyen programokat szerveznek általában?

- Mozgalmunk számára Erdélyben fontosak a heti rendszerességű programok, mégpedig amiatt, hogy a kis csoportok így tudják egymást megerősíteni, így válnak igazán bandává és részeivé a mozgalomnak. Emellett vannak körzeti, illetve országos programjaink is. Ez azért fontos, hogy a különböző működésű vagy létszámú csapatok is megismerjék egymást, és barátságok, akár társas kapcsolatok alakuljanak ki, illetve ne csak a cserkészetben, hanem a tágabb közösségeikben is szerepet tudjanak vállalni a vezetőink, tagjaink.

- Mennyire tudják a kapcsolatot tartani a más országbeli cserkészcsapatok vezetőivel?

- Az a célunk az ilyen találkozókkal, hogy a barátságok, kapcsolatok megerősödjenek, és igen, krízishelyzetekben tudjunk egymástól segítséget kérni. Tehát nemcsak az átadott tárgyi tudás fontos, hanem a kialakult kapcsolatok is. Itt is a felnőttjeink őrsökben dolgoznak, tehát ezek is közeli kapcsolatok, akár baráti társaságoknak is nevezhetjük őket. Évről évre megkapják egymás címlistáját, a technika megadja azokat a lehetőségeket, hogy kapcsolatban maradjunk, és igen, elmegyünk egymáshoz is, illetve vannak olyan fórumok és találkozók, ahol lehetőségünk nyílik ismét feleleveníteni ezeket az élményeket.

Szlovákiában 1990-ben indult a cserkészmozgalom. A szövetségnek jelenleg több mint 30 csapat a tagja, s több mint 30 településen működünk, ez 1500 tagot jelent, mondja Eke Máté, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke. Igyekeznek nemzetmegtartó erőként működni.

- Foglalkozásaink magyar nyelven zajlanak, igyekszünk a nem magyar iskolába járó gyerekeknek is átadni a magyarságtudatot, hogy megéljék hovatartozásukat, nemzeti identitásukat erősítsék.

- Ez hogyan történik?

- Programjainkat a magyar történelmi események köré szervezzük. Nagy hangsúlyt fektetünk erre. A magyar egyházakkal is van kapcsolatunk, a magyar civil szervezetekkel, tehát minden adott, hogy a magyar ünnepeket vagy a magyar történelmi eseményeket jobban megismerjék cserkészeink.

Tolnay Judit Manchesterből, Angliából érkezett a horgosi találkozóra.

- Angliában mi vagyunk az alakuló harmadik csapat. Volt egy csapat korábban már Londonban, amely most picit szünetelteti a tevékenységét. Van egy aktív, nagyon aktív csapat, mi pedig alakuló csapat vagyunk Manchesterben. A tagjaink gyakorlatilag elsőgenerációs magyarok, tehát a gyerekek azok már ott születtek, de a szülők, azok úgy érkeztek Angliába.

- És miért fontos a cserkészet Angliában? Sikerül ezzel megtartani esetleg a magyarságot?

- Igen, határozottan ezt állíthatom, hogy a cserkészet nagyon-nagyon hozzájárul ahhoz, hogy a magyarságunkat megtartsuk, mert egy olyan közösséget tudunk ezáltal felépíteni, ami egy megtartó közösség lesz. Már az első táborok után észre lehetett venni, hogy a gyerekek egymás között magyarul kezdtek beszélni, hét közbeni telefonos kommunikációjuk nagyrészt magyarrá változott. Harmadik éve cserkészkedünk, és már a tagok keresik egymást. Eleinte kéthetente találkoztunk, most hetente találkozunk. Ennél nagyobb megtartó erő, mint egy aktív magyar közösség, nem hiszem, hogy létezhet.

- Anyaországi, illetve más határon túli területeken élő emberekkel barátságok születnek-e a cserkészetnek köszönhetően?

- Igen, nagyon sok barátság születik. Elmegyünk nyári táborokba. Vannak olyan tagok, akik azóta is kapcsolatban vannak egymással, megszervezik azt, hogy nyáron, ha nincs is nyári tábor, vagy nem tudnak ugyanabban a táborban részt venni, akkor találkozzanak egymással, év közben pedig elmegyünk egyik-másik csapatnak a rendezvényére, és azért is megyünk már, hogy találkozzunk a barátainkkal.

Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke az Egyesült Államokból érkezett Horgosra. Tavaly is itt volt. Akkor arról mesélt, hogy milyen sok tervvel készülnek 2023-ra világszerte. Hogyan sikerült ezeket megvalósítani?

- Novemberben megtartottuk a központi cserkészbált. Igazi nagy teljesítmény volt a Tiszán megszervezett tutajtábor, amit az argentínai magyar cserkészek álmodtak meg. A szervezők az Egyesült Államokban és az Argentínában élő cserkészek szervezték meg, de a 280 résztvevőből kb. 120-130 az anyaországból és a külhoni területekről érkeztek, a többiek pedig a mi szövetségünkből. Óriási élmény volt ez, egy hétig csobogtak le a Tiszán a saját maguk építette tutajon. Volt vezetőképző táborunk is Amerikában és Bajoroszágban is. A két táborban összesen 600-an voltunk, s ki tudtuk képezni a szükséges cserkészvezetői létszámot.

Imre elmondta, hogy a tervezéssel soha nem állnak le, Jövőre egy nagy tábort szerveznek, amellyel a Külföldi Cserkészszövetség fennállásának 75 éves jubileumát ünneplik majd meg. A helyszín az amerikai Sík Sándor Cserkészpark lesz majd, amely New York állam nyugati részén, Buffalo városától délkeletre terül el, mintegy másfél órányi autóútra, s ahová mintegy ezer embert várnak majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
A kárpátaljai matematikus önként csatlakozott az ukrán hadsereghez alig egy héttel azután, hogy Oroszország megtámadta a hazáját, így tavaly nem tudott ott lenni a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén, hogy átvegye az Arany János-díjat. Több mint egy évvel később végre megtarthatták a díjátadót, és az esemény...
2023. AUGUSZTUS 4.
[ 18:53 ]
Beolvasás folyamatban