Válasz
Pék Zoltán: A törvény biztosítja a határkapuk 24 órás nyitva tartásának lehetőségét

A szerb parlament a héten ratifikálja a szerb-magyar határ-ellenőrzésről szóló egyezmény módosításait, amit még tavaly az év elején írtak alá. Ennek köszönhetően új átkelő nyílhat a közös határszakaszon, de megteremtődnek a jogi feltételei a kisebb határátkelők 24 órás nyitva tartásának is, hangsúlyozza Pék Zoltán, a VMSZ parlamenti képviselője.

Ez elsősorban a határsáv szerb oldaláról naponta Magyarországra ingázó munkavállalók és a Szegeden és más itteni városokban tanuló délvidéki diákok számára fontos, nyáron és ünnepek környékén a nyugati vendégmunkások áradata miatt ugyanis a nagyobb átkelőn rendszerint bedugulnak.

Az alapegyezményt 2012-ben írták alá, tavaly változtattak rajta, s Budapesten a módosítást is már aláírta mindkét ország képviselője. Most került a szkupstina elé elfogadásra, hogy érvénybe léphessen, mondja Pék Zoltán.

- Az egyezményben két fontos mozzanat van, ami nagymértékben érinti az észak-vajdasági régióban élők életét. Az egyik az, hogy egy újabb határátlépő létesül Rábé és Kübekháza között. Az építkezés még az idén megkezdődik és remélhetőleg az év végére vagy legkésőbb a jövő év elejére a munkálatok befejeződhetnek. Ez lesz majd a kilencedik határátkelőhely a két ország között. Ami még lényeges, hogy a meglévő határátkelőhelyek munkaidejét, amelyek nem napi 24 órás munkaidővel dolgoznak, hanem csak reggel 7 és este 7 között, módosítani lehet az egyezmény alapján. A jogi feltételek erre meglesznek, s a két fél kérheti a munkaidő módosítását szükség esetén. Erre természetesen az alapján kerülne sor, hogy mely átkelők hogyan vannak leterhelve. Tavaly nyáron erre már volt is példa Horgos 2 esetében.

- Általában a Horgos 2 átkelőn van a legnagyobb gond, illetve ünnepek környékén és a nyári idegenforgalmi szezonban Királyhalmon is. Lehetne-e itt állandó nyitva tartás?

- Gyálán is nagyon sokan vannak a csúcsszezonban. Információim szerint Horgos 2 esetében a feltételek adva vannak ahhoz, hogy a munkaidő meghosszabbítása megtörténjen. Esetleg úgy is tudják módosítani az feltételeket, hogy autóbuszok is tudjanak ott közlekedni. Mindkét oldalon gyakorlatilag megvan a szükséges infrastruktúra. A határátkelőkön statisztikát vezetnek, hogy hány ezer, hány százezer utas kel át évente, az alapján döntenek, hogy mely átkelőkön indokolt a munkaidő meghosszabbítása.

- Horgosnál indokolt lenne a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés átirányítása is az autópálya átkelőről a közútira, azaz a 2-es határkapura. Csúcsszezonban az autóbuszok is beragadnak a dugóba, akár 2-3 órát is várakozhatnak, az utasok pedig rendszerint lekésik a túloldali csatlakozásokat. Erre lenne-e lehetőség?

- Ezért lenne fontos, hogy ezen az átkelőn 24 órás legyen a munkaidő. Ugyanakkor itt lenne szükség a legkevesebb anyagi eszköz befektetésére. Horgosnál is megfelelő a közút szélessége és Szeged irányába is. Az egyezmény egyébként az ilyen technikai részletekre nem tér ki, csak biztosítják annak lehetőségét, hogy módosítani lehessen a munkaidőt. A két ország között naponta ingázó munkavállalók és a diákok számára lenne fontos ez a változtatás. Az ingázók nagyon leterhelik Horgos 2-t, de Gyálát is, sőt majdnem mindegyik átkelőt. A Rábé és Kübekháza közti átkelő megnyitása után viszont Gyálán megfeleződhet a forgalom.

- Mikor lép életbe az a változás?

- Szerdán vagy csütörtökön szavazunk a törvényről, s utána nyolc napon belül. Természetesen azonban az infrastruktúra mellett megfelelő munkaerőre is szükség van. Vámosokat kell alkalmazni, hogy dolgozni tudjanak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zeneszerzés és hagyomány - illusztráció
2019. ÁPRILIS 2.
[ 23:26 ]
Fórum-könyvet vásárfiaként! - illusztráció
2019. MÁRCIUS 6.
[ 16:55 ]
Jani Korhonen finn egyetemista, akit megszállottan érdekelnek a nyelvek, már több mint egy éve járja környékünket, hogy az itt élő kisebbségek helyzetét és dialektusát vizsgálja. Mint kiderült, szelíd megjelenése mögött egy valódi nyelvzseni és elkötelezett identitáskutató rejtőzik, aki most éppen a Közép-európai...
2019. FEBRUÁR 24.
[ 20:12 ]
Január 27-én, születésének 85. évfordulóján emlékművet avattak Palicson Sava Babić szerb író, költő, műfordító, egyetemi tanár tiszteletére. A kezdeményező Lovas Ildikó volt, a szobor felállítását pedig a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Nem véletlen, hogy magyarok voltak a kezdeményezők, hisz Babić sokat tett...
2019. FEBRUÁR 4.
[ 14:41 ]
Gazsó Orsolyáról bátran lehet azt mondani, hogy vakmerő és kalandvágyó.A fiatal kommunikációs szakember, az Újvidéki Rádió munkatársa kétszer járt az amerikai kontinensen. Vagy úgy, hogy önkéntesnek jelentkezett az Ifjúsági Olimpiára Dél-Amerikába, vagy pedig pályázat révén, Észak-Amerikába. Összesen 129 napot...
2019. FEBRUÁR 1.
[ 15:49 ]
Beolvasás folyamatban