Válasz
Fórum-könyvet vásárfiaként!
A 2019-es tervekről beszélgetünk a könyvkiadó igazgatójával

Az újvidéki Fórum Könyvkiadó Intézet fontos feladatának tartja, hogy állandó szerzőik újabb műveinek megjelentetése mellett bemutatkozási lehetőséget adjon az elsőkönyveseknek. Igyekeznek hidat képezni a délszláv és a magyar irodalom között, a legnagyobb kihívás talán mégis az, hogy Vajdaság egész területén el tudják juttatni kiadványaikat az olvasóikhoz.

A Fórum Könyvkiadó Intézet 2019-es terveiről Virág Gábor igazgatót kérdeztük.

- Milyen állapotban van a vajdasági magyar könyvkiadás 2019 elején?

- Véleményem szerint jó állapotban van. A Fórum megpróbál mindent megtenni, hogy a szerzők és a vajdasági irodalom olvasói jól érezzék magukat ebben a közegben. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az idei évben öt elsőkötetes szerzőnk is lesz, ami azt is bizonyítja, hogy jól működik az utánpótlás-nevelés. Ezek között a kiadványok között verseskötet, prózakötet és drámakötet is lesz. Ugyanakkor az is jó érzés, hogy több olyan szerzőnk van a középgenerációból, akiknek második, harmadik kötete jelenik meg és továbbra is ragaszkodnak a Fórumhoz, illetve olyan koszorús költőknek nevezhető szerzőink is lesznek, mint például Böndör Pál, akinek már sokadik kötete jelenik meg a kiadónál. Ezen felül lesz még több izgalmas kiadvány. Például Bányai Jánosnak egy képzőművészeti kritikákat tartalmazó kötete. Tanár urat elsősorban irodalomtudósként ismertük, most egy új oldaláról is megismerhetjük. Több képzőművészeti monográfiát is készítünk, Winkler Imréről, Kovács Antalról, a Bosch + Bosch Csoportról, Ladik Katalinról. Megjelentetünk továbbá olyan fontos kiadványokat is, mint például Györe Gézának a horvát és a szerb irodalom magyar reflexiója, Gerold Lászlónak a színházi esszéi, illetve Mák Ferencnek az irodalomtörténete, ami új szempontból próbálja végigpásztázni a vajdasági magyar irodalmi törekvéseket. Folytatni szeretnénk az idei évben a műfordítói sorozatunkat, amely a kortárs délszláv irodalmat mutatja be azzal, hogy a szerb irodalmi területről most a horvát és a szlovén irodalmi területre is elkalandozunk. Ugyanakkor próbálunk megfelelni a kor kihívásainak is: hat új e-könyvvel is jelentkezünk, amelyek a világ bármely részéről elérhetőek lesznek.

- Amikor egy-egy kiadó tevékenységéről beszélünk, óhatatlanul felmerülnek az anyagiak. A Fórum e tekintetben hogyan áll?

- Aránylag szerencsés helyzetben vagyunk, amióta a Fórum kiadó intézetként működik két alapítóval. Vajdaság Autonóm Tartomány és a Magyar Nemzeti Tanács a társalapítónk, így biztosítva vannak a mindennapi működéshez a feltételek, s utána már csak a mi ügyességünkön múlik, hogy mennyi pénzt sikerült még a könyveinkre, illetve a programjainkra összegereblyéznünk. Az is büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a saját könyveink kiadásából is tudunk visszaforgatni eszközöket a könyvkiadásba, de dolgozunk azon is, s el kell ismerni, hogy ez egy eléggé küzdelmes feladat, hogy minél könnyebben hozzáférhetővé tegyük a könyveinket az olvasók számára.

- A könyvesboltokban, ha egyáltalán kapható magyar nyelvű könyv, akkor eldugott helyen van. Mi a helyzet az olyan településeken, ahol a magyarság már szórványban él?

- Erre a helyzetre találtuk ki a Könyvet a szórványba elnevezésű programunkat, amelyet szerencsére a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a szerb művelődési minisztérium is támogat. Igyekszünk év közben minden olyan helyen megjelenni, ahol már nem működik könyvesbolt, de igény mutatkozik a könyvvásárlásra. Tapasztalataink szerint ezt érdemes valami eseményhez kötni, amikor az emberek különben is kimozdulnak. Titkos elképzeléseink között szerepel az is, hogy rendszeresen megjelenjünk a hetipiacokon, illetve vásárokon, hogy az érdeklődők hozzájuthassanak a kiadványainkhoz.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Meg kell őrizni a közösséget” - illusztráció
2019. JÚNIUS 15.
[ 19:40 ]
Ha a választók is úgy akarják, ismét lesz vajdasági magyar képviselő az Európai Parlamentben. Deli Andor a bőven befutó helynek számító tizenegyedik a Fidesz-KDNP EP-listáján. A kampányfinis előtt kérte fel beszélgetésre Ternovácz István. - Öt évvel ez előtt, amikor Önt EP-képviselővé választották, nem volt...
2019. MÁJUS 14.
[ 10:51 ]
A Magyar Állami Népi Együttes különleges bemutatóra készül május 10-én. Az Ezerarcú Délvidék a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be a Délvidéken élő népek sokszínű hagyományos kultúráját. A próbák szünetében kerestem fel az együttes vezetőjét. - A mostani bemutató egy hosszabb...
2019. MÁJUS 9.
[ 13:43 ]
A március 15-ei nemzeti ünnepen Kelemen László Erkel Ferenc-díjban részesült. A kitüntetéssel a Hagyományok Háza főigazgatójának zeneszerzői, zenei szerkesztői munkásságát ismerték el. - Ön Gyergyóditróban született, egy korábbi interjújában nagyapját, mint adatközlőt említi. Neki köszönheti talán első...
2019. ÁPRILIS 2.
[ 23:26 ]
Beolvasás folyamatban