Válasz
Alternatív könyvterjesztési megoldások
Készül a Forum Könyvkiadó Intézet ötéves kulturális stratégiája

2021-ben Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa. Ez lehetőségeket tartogat a helybeli Forum Könyvkiadó Intézetnek, hogy megoldja könyvei terjesztését a Kárpát-medence országaiba, illetve hogy ezekről a területekről is érkezzenek magyar nyelvű kiadványok a Délvidékre. Az elmúlt hetekben több külhoni területen is tárgyalt már az elképzelésekről Virág Gábor, az intézet igazgatója. Erről beszélgettünk vele a Magyar Nemzeti Tanács minapi ülését követően, ugyanis ott is beszámolt a terveikről.

– Mik a konkrét elképzelések?

– A kiadónak készül az ötéves kulturális stratégiája, mivel Újvidék Európa kulturális fővárosa lesz 2021-ben, és ezért az összes tartományi, illetve újvidéki intézmény feladatul kapta a stratégiák kidolgozását. Ennek kapcsán kezdtünk el azon gondolkodni, hogy hogyan is tudnánk a határainkat kicsit bővíteni, tágítani. Látva azt, hogy egyre kevesebb az olvasó Vajdaságban, azon gondolkodtunk, hogy hol tudnánk újabb olvasókat, könyvvásárlókat találni. Így jött az ötlet, hogy próbáljunk meg kapcsolatokat kiépíteni a többi határon túli magyar területtel is. A magyarországi terjesztést is szeretnénk erősíteni, de ugyanakkor szeretnénk kiépíteni kapcsolatokat Muravidéken, Felvidéken, Erdélyben is irodalmi szervezetekkel, könyvkiadókkal, könyvterjesztőkkel.

– Ez azért is jó lenne, mert például erdélyi kiadók vezetői is panaszkodtak már, hogy magyarországi kiadók könyvei csak-csak megtalálhatóak Erdélyben, de más határon túli területekről származó kiadványok alig-alig.

– Valóban nagyon nehéz az átjárás, mindig is mondják, hogy a magyar kultúra Budapest-központú, s Budapesten keresztül történik minden. Mi viszont egy alternatív lehetőséget szeretnénk kidolgozni, tehát a Forum könyveket is eljuttatni ezekre a határon túli területekre, de ugyanakkor valamiféle lehetőséget találni arra is, hogy az ottani kiadványok elérhetőek legyenek nálunk. Ennek kapcsán az idén már voltak megbeszélések, találkozók, amiket jövőre is szeretnénk folytatni. Többször is volt meghívásunk Erdélybe, konkrétan marosvásárhelyi, kolozsvári könyvfesztiválokra, amelyeknek sajnos nem tudtunk eleget tenni az elmúlt időszakban, de eltökélt célunk, hogy jövőre ott legyünk.

– A Forum Kiadó ugyanakkor hídszerepet tölt be a magyar és például a szerb irodalom között.

– Valóban mindig is fontos volt a kiadó számára a közvetítő szerep a magyar és a délszláv kultúrák között. Az elmúlt időszakban elsősorban szerb, horvát és szlovén műveket fordítottunk, s ezt szeretnénk kibővíteni, akár bolgár, macedón, albán szerzőket is bevenni a produkcióba. Az a lehetőség adta ezt az ötletet, hogy az Európai Unió Kreatív Európa programjában ösztönzik azt, hogy minél több területről fordítsanak a műfordítók. Reméljük, hogy ennek köszönhetően nagyobb támogatásra, illetve nagyobb népszerűségre is szert tehet a kiadó.

– Utána ezeket a könyveket terjesztenék Magyarországon is. De hogyan van megoldva az írók, könyvek népszerűsítése odaát?

– Egyrészt minden nagyobb könyvszakmai eseményen részt veszünk, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, az Ünnepi könyvhéten, a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron, az újvidéki Könyvszalonon. Minden könyvünknek próbálunk külön marketinget is kialakítani. Könyvenként változik a kiadó stratégiája, de pont a rendezvényszervezéssel, illetve a marketingfeladatok erősítésével is próbálunk ezen erősíteni. Úgy néz ki, hogy lehetőségünk lesz egy rendezvényszervezőt is foglalkoztatni, akinek csak az lesz a feladata, hogy minden könyv eljusson jó helyekre, jól megszervezett könyvbemutatókra.

– Vajdaságot pedig emellett továbbra is járni fogja a könyvbusz? Ezen a buszon esetleg majd lehetnek más, külföldi kiadványok is?

– Eddig is megegyezésben a többi vajdasági magyar kiadóval az ő könyveiket is terjesztettük, és úgy gondolom, hogy csak egy lépés, hogy ezt tovább tágítsuk és a határon túli területekről, ha nem is az összes kiadvány, de azok, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot az itteni olvasók körében, elérhetőek legyenek.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mi történt Écskán? - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 12.
[ 10:11 ]
Körmöci Petronella a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a vezetője bő egy hónapja. Július 1-én nevezték ki. Azóta kevés alkalma volt a pihenésre. Döntenie kellett, hogy mely előadás próbáit kezdik majd meg szeptember első napjaiban, s hogy ki legyen a rendező. A képzeletét sajnos nem tudja teljesen szabadon...
2019. AUGUSZTUS 9.
[ 16:26 ]
Lassan a végéhez közeledik a Tanyaszínház idei turnéja. Augusztus 12-én Bogarason vesz búcsút a közönségtől az idei társulat. A színművészeti akadémia hallgatóiból és színészmesterséggel kacérkodó középiskolásokból álló trupp idén Lénárd Róbert Y-elágazás című darabját mutatta be, amely az Y-generáció...
2019. AUGUSZTUS 7.
[ 16:30 ]
Tusványoson jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a VMSZ elnöke, hogy több mint egymilliárd forintot fordít a magyar kormány a vajdasági magyarság projektjeinek támogatására. A pénzből 11 kiemelt jelentőségű beruházás fog megvalósulni, köztük a szabadkai Városi...
2019. AUGUSZTUS 2.
[ 14:14 ]
Beolvasás folyamatban