Válasz
Módosítások az MNT felsőoktatási programjában
Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét kérdeztük

Meghirdette a felsőoktatási és a demonstrátori ösztöndíjra, valamint az Európa Kollégium férőhelyeire vonatkozó pályázatát a Magyar Nemzeti Tanács. Az MNT 2011-ben indította be felsőoktatási ösztöndíjprogramját. A legújabb pályázati lehetőségekről Jerasz Anikót, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökét kérdeztük.

- Milyen támogatásra számíthatnak az elsőéves hallgatók?

- A három pályázatból kettő célirányosan az elsőéves egyetemistáknak és főiskolásoknak szól. Megpályázhatják az ösztöndíjunkat, de ugyanakkor lehetőségük van az Európa Kollégiumban való elhelyezésre is. Az ösztöndíjra július 15. és szeptember 15. között tudnak jelentkezni, míg a kollégiumi elhelyezésre irányuló pályázat szeptember elsejéig tart nyitva.
Azok a fiatalok vehetnek részt ebben, akik első alkalommal nyertek felvételt valamely akkreditált felsőoktatási intézménybe, szak-főiskolára illetve egyetemre, akik az általános valamint a középiskolai tanulmányaikat magyar nyelven végezték el, illetve akik vállalják, hogy a felsőoktatási oklevél megszerzése után legalább három évig itthon fognak dolgozni Szerbiában, lehetőség szerint azon a munkaterületen, amelyre megszerzik az oklevelet. Az első évesek számára négyszáz ösztöndíjat biztosítunk, amelynek összege 90 és 150 euró között mozog, ezt az összeget tíz hónapon keresztül folyósítjuk számukra.

Az Európa Kollégiumban most 150 férőhelyet láttunk elő, a feltételek teljes egészében megegyeznek az ösztöndíj-pályázatba foglaltakkal. Az EK 2015-ben nyitotta meg kapuit, azóta minden évben várja a fiatalokat. A kollégiumban még egy pályázati felhívást jelentetünk majd meg valamikor október folyamán, amikor a felsőbb évesek tudnak pályázni, de ugyanakkor elsőévesek is jelentkezhetnek, hiszen számos esetben néztünk szembe olyan helyzettel, hogy csak a második felvételi körben tudtak beiratkozni egy-egy intézménybe, így kicsúsztak abból a határidőből, amit előláttunk az elsőévesek számára. A pályázati dokumentáció mindkét esetben letölthető a Magyar Nemzeti Tanács holnapjáról (www.mnt.org.rs). Kérjük a pályázókat, hogy a szükséges papírokat elektronikus úton is küldjék el. Nem kell az MNT hivatalához eljuttatni, a legközelebb eső CMH irodában megtudják ezt tenni. Újvidéken, Szabadkán, Zentán, Nagybecskereken, Temerinben és Zomborban is vannak irodáink, ahol készséggel segítenek a leendő egyetemistáknak, főiskolásoknak, átnézik a dokumentációt, hogy teljes-e, és amennyiben szükséges a pótlás, erre is felhívják a figyelmet.

- A demonstrátori ösztöndíj feltételei módosultak-e az idén?

- Az alapfeltételek megegyeznek az elsőévesek számára megjelentett pályázatokba foglaltakkal, azonban újítást vezettünk be, hiszen nagyon fontos, hogy motiváljuk őket, valamint, hogy minden szakról, karról legyenek ösztöndíjasaink. Eltöröltük a nyolcas átlagot, valamint a 48-as kreditpontot, amit teljesíteniük kellett a korábbi években a demonstrátoroknak. Most 37 kreditponttal már meg tudják pályázni a fiatalok a demonstrátori ösztöndíjat. Megnöveltük a támogatást, a korábbi harminc helyett mostantól hetven eurós ösztöndíjban részesülnek. A pályázatra szeptember 15-ig jelentkezhetnek az érdekeltek. Összesen 65 demonstrátorra lesz szükségünk, ennyi ösztöndíjat tudunk kiosztani. Kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ugyanis a kapcsot képezik a MNT hivatala és az elsőéves egyetemisták között, segítik őket a beilleszkedésben, abban, hogy könnyebben vegyék az első akadályokat. Ezek a demonstrátorok valójában ugyanazokon a karokon tanulnak, mint az első évesek.

- Visszatéritik a külföldön szerzett felsőoktatási oklevelek honosítási költségeit?

- Július elején jelentettük meg erre vonatkozó pályázatunkat és jövő év januárig fogadjuk a jelentkezéseket. Mindez csak azokra vonatkozik, akik 2008 után szereztek külföldön oklevelet. Az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy sokan élnek a lehetőséggel és elismertetik diplomáikat itt Szerbiában. 2015 óta ezt az ENIC/NARIC központ végzi, azoknak a fiataloknak, akik munkavállalás céljából szeretnék diplomáikat honosítani, ehhez a központhoz kell fordulniuk, míg azoknak, akik tovább szeretnének tanulni, ilyen ügyben az egyetemen érdeklődjenek. Az MNT mindkét esetben megtéríti a honosítással járó költségeket – tette hozzá az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A három fődíjból kettő a Vajdaságba került. Külhoni magyar alkotásokat díjaztak az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón, Visegrádon csütörtök este, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket. A nyomtatott sajtó kategóriájának első díját Markovics...
2019. JÚNIUS 15.
[ 19:40 ]
A három fődíjból kettő Vajdaságba került. Külhoni magyar alkotásokat díjaztak az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, Visegrádon csütörtök este, a rendezvényen a televíziós, a rádiós és a nyomtatott sajtó képviselői vehettek át elismeréseket. A rádiós riport kategóriában Ternovácz Istvánnak, az Újvidéki...
2019. JÚNIUS 15.
[ 19:31 ]
Ha a választók is úgy akarják, ismét lesz vajdasági magyar képviselő az Európai Parlamentben. Deli Andor a bőven befutó helynek számító tizenegyedik a Fidesz-KDNP EP-listáján. A kampányfinis előtt kérte fel beszélgetésre Ternovácz István. - Öt évvel ez előtt, amikor Önt EP-képviselővé választották, nem volt...
2019. MÁJUS 14.
[ 10:51 ]
Beolvasás folyamatban