Válasz
Korszerűsítik a szabadkai Városi Könyvtárat, konzerválják az aracsi pusztatemplomot
A két kiemelt projektről kérdezzük Hajnal Jenőt, az MNT elnökét

Tusványoson jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a VMSZ elnöke, hogy több mint egymilliárd forintot fordít a magyar kormány a vajdasági magyarság projektjeinek támogatására. A pénzből 11 kiemelt jelentőségű beruházás fog megvalósulni, köztük a szabadkai Városi Könyvtár épülete modernizálásának a befejezése, illetve az aracsi pusztatemplom konzerválása.

Erről a két projektumról kérdeztük Hajnal Jenőt, az MNT elnökét.

- A szabadkai Városi Könyvtár felújításának a harmadik szakasza hamarosan elkezdődik. A cél az, hogy a műemléképület teljes felújításával egy korszerű kulturális központ jöjjön létre. Egy sajátos átrium, közösségi tér, másrészt pedig hogy megőrizzük az egykori Nemzeti Kaszinónak azt a muzeális értékét, hangulatát, ami a XIX. században volt jellemző. A munkálatok folytatása hamarosan megindul. Úgy hiszem, hogy kisebb tervmódosításokkal, legalább a jövő év elejére sikerül mindent úgy átalakítani, kialakítani, hogy Szerbiából, de Magyarországról is sokan eljönnek majd ide és megcsodálják ezt az épületet, amelyben egyidejűleg jelen lesz a múlt és a XXI. századi technológia, amely elsősorban az olvasóknak, de rajtuk kívül a régi épületek kedvelőinek is örömet és szórakozást jelent majd.

- Ugyancsak fontos az aracsi pusztatemplom felújítása. A történelmi emlékeink megóvása mellett turisztikai jelentősége is van.

- Az aracsi pusztatemplom kapcsán most az a legfontosabb, hogy egy munkacsoportot sikerült kialakítanunk, amelyben jelen vannak a szerbiai és a magyarországi szakemberek, s velük közösen kell felülbírálnunk minden eddig meghozott döntést, az elkészült generálterveket, minden egyebet. A kialakult koncepció alapján, aminek az a lényege, és ez a 2013-as zentai nagy konferencia eredménye, hogy a költői rom ábrázatát, kinézetét meg kell őrizni, de ugyanakkor tudni kell, hogy 72 hektáros kutatási terület veszi körbe a templomot. Egy falu, város, kikötő és a templom mellé épült kolostor romjai is ott vannak, tehát egy hihetetlenül nagy feltáró munka vár ránk és ennek az ütemezése most van folyamatban. Amikor mindez elkészül, s az ehhez illeszkedő tervek kapcsán megszületik a konszenzus, akkor a jövő év második felében kezdődhetnek el a munkálatok. Hiszem azt, hogy a templom és a környéke is nemcsak szerbiai és magyarországi, hanem világméretű tekintetben is jelentős műemlék. Hogy mindez bemutatásra kerülhet, az bárkinek izgalmas lehet, de nekünk, délvidéki magyaroknak különösen. Izgalmas kérdés az is, hogy hol tudjuk majd elrejteni a látogatóközpontot, s hogy milyen távolságról lehessen majd megközelíteni magát a romtemplomot, éppen azért, hogy a Sóskopótól kezdve a természeti értékek, a természeti táj is úgy maradjon meg, hogy sem a templom sziluettje, se a táj ne sérüljön, de ugyanakkor az odaérkező látogatók minden kényelmet megkapjanak a látogatóközpontban. Külön szempont az is, hogy akár szentmisét, búcsújárást is tudjanak ott tartani.

- Aracs egy kicsit vajdasági Ópusztaszer is lesz?

- Mi azt szeretnénk, hogy modellje legyen a műemlékek felújításának. Nyilván már eddig is, nemcsak az itt élő magyarok, hanem a Kárpát-medence más tájairól ide érkezők is, érezték az ópusztaszeri hangulatot, ami az egymásra találásnak, a búcsújárásnak lehetőségét jelenti. Ez mind-mind adott ezen a tájon. Aki elmegy az aracsi pusztatemplomhoz, az meg is érzi ezt. Fura, különleges szelek járnak arra, különleges a hangulat, különleges életérzés keríti hatalmába az embert. Csodálatos hely az, s nem véletlen, hogy az őseink éppen ott jelölték ki a templom helyét. Az ember testben, lélekben, szellemiségben is megerősödik azon a helyen, új erőre kap, hogy nem csak hátra, a múltba tudjon nézni, hanem előre is.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szenzációként röppent fel a hír minap egy újvidéki portálon, miszerint a belvárosi Mária Neve római katolikus templomban "illegálisan" építették be a padlófűtést és cserélték le a járólapokat az oltár körül. A cikk szerzője szerint a templomba betérőket aggodalommal tölti el a külcsín, hiszen szerintük az...
2020. JANUÁR 11.
[ 23:22 ]
- Deli Andor képviselő úr immár a második ötéves ciklusát tölti az Európai Parlamentben. Fél éve kezdte újabb mandátumát. Milyen változásokat hozott az újabb brüsszeli időszak az előzőhöz képest? - Más az Európai Parlament hangulata, mint amit korábban megtapasztaltam. Az átalakulás jelenleg is tart, mások az...
2020. JANUÁR 11.
[ 16:38 ]
Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány alakuló ülését októberben tartották Kolozsváron. Az új szervezet létrehozásosának okairól és jelentőségéről Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját kérdeztük. - Az erdélyi táncházmozgalom 1977-es zászlóbontása után az októberi bejelentés újabb...
2020. JANUÁR 6.
[ 13:20 ]
Beolvasás folyamatban