Választások 2020
Maja Gojković: Folytatódik a választási tevékenység

A választási tevékenységnek a járvány miatti megszakítását követően a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ülésén újraindították a június 21-re kiírt választások folyamatát, jelentette be Maja Gojković szerb házelnök, hozzátéve, hogy módosították a törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az aláírásokat a községi hitelesítők is hitelesíthessék.

A parlament által tegnap elfogadott törvényekről van szó, vagyis a népképviselő-választásról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, valamint a helyhatósági választásokról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről.

Gojković emlékeztetett, hogy ez volt a pártok többségének kérése az Aleksandar Vučić szerb elnökkel való találkozón.

A házelnök felszólította a polgárokat, hogy menjenek el szavazni, s adják le voksukat a felkínált listák egyikére, s ezzel határozzák meg a szkupstina összetételét.

„Olyan emberként, aki két mandátumban vezette a parlamentet, szeretném, ha sokkal jobb és sikeresebb lenne a polgárok képviseletében, s jó törvények meghozataláról van szó. Meggyőződésem, hogy a polgárok akarata olyan lesz, hogy a következő összetételben nem lesznek incidensek és kellemetlen jelenetek” – mondta Maja Gojković.

Obradović nagyon szokatlan módon éhségsztrájkol

Maja Gojković házelnök aggodalmát fejezte ki Aleksandar Martinović, Sandra Božić és Miladin Ševarlić képviselők egészsége miatt, akik az éjszakát a parlament előtt töltötték éhségsztrájkolva.

Kampány és Nagy-Magyarország

Maja Gojković kijelentette, nem látta Orbán Viktor magyar miniszterelnök vitatott fotóját, amelyen a Vajdaságot is magában foglaló Nagy-Magyarországot ábrázoló földgömb látható, s hozzátette, hiszi, hogy van rá magyarázat.

A kérdésre, hogy miként vélekedik arról, hogy sok polgár kommentálta a fotót, a szerb állam viszont nem tette ezt meg, a házelnök azt mondta, „ez a kérdés a két ország külpolitikájához tartozik, s minden bizonnyal megfelelő válaszokat kapunk majd, ahogy ez a diplomáciában szokás”.

A sajtó néhány nappal ezelőtt írt arról, hogy Orbán Viktor hivatalos Facebook-profilján megjelent egy kép, amelyen Vajdaság területét is magában foglaló történelmi Magyarországot ábrázoló glóbusz látható. Mellesleg a fotó szövege is erre utal: Az érettségizők történelmet írnak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A vasárnapi önkormányzati választásokat Szabadkán a Szerb Haladó Párt nyerte meg, de 31 mandátumával nem alkothat többséget a 67 tagú városi képviselő-testületben, koalíciós partnerre/partnerekre lesz szüksége a város irányításához. A megszerzett szavazatok alapján kiszámolták, hogy az egyes listáknak hány...
2020. JÚNIUS 23.
[ 9:55 ]
A VMSZ elnöke megköszönte a magyar kormányfő támogatását. Az összefogásban rejlik nemzetünk legnagyobb ereje - írta közösségi oldalán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott ma Budapesten. Hozzátette, felemelő érzés volt újra vendég lenni a...
2020. JÚNIUS 22.
[ 20:41 ]
Június 21-én 38 szavazóhelyen várták a szavazókat. Összesen 32787 polgár szavazhatott. A lehetőséggel 17580 (53,62%) polgár élt. Az önkormányzati választásokon öt párt indult: a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért elnevezésű 36-os listával; a Szerb Királyságért – Mindannyian Óbecséért, a...
2020. JÚNIUS 22.
[ 20:15 ]
Beolvasás folyamatban