Választások 2020
Maja Gojković: Folytatódik a választási tevékenység

A választási tevékenységnek a járvány miatti megszakítását követően a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ülésén újraindították a június 21-re kiírt választások folyamatát, jelentette be Maja Gojković szerb házelnök, hozzátéve, hogy módosították a törvényeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az aláírásokat a községi hitelesítők is hitelesíthessék.

A parlament által tegnap elfogadott törvényekről van szó, vagyis a népképviselő-választásról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, valamint a helyhatósági választásokról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről.

Gojković emlékeztetett, hogy ez volt a pártok többségének kérése az Aleksandar Vučić szerb elnökkel való találkozón.

A házelnök felszólította a polgárokat, hogy menjenek el szavazni, s adják le voksukat a felkínált listák egyikére, s ezzel határozzák meg a szkupstina összetételét.

„Olyan emberként, aki két mandátumban vezette a parlamentet, szeretném, ha sokkal jobb és sikeresebb lenne a polgárok képviseletében, s jó törvények meghozataláról van szó. Meggyőződésem, hogy a polgárok akarata olyan lesz, hogy a következő összetételben nem lesznek incidensek és kellemetlen jelenetek” – mondta Maja Gojković.

Obradović nagyon szokatlan módon éhségsztrájkol

Maja Gojković házelnök aggodalmát fejezte ki Aleksandar Martinović, Sandra Božić és Miladin Ševarlić képviselők egészsége miatt, akik az éjszakát a parlament előtt töltötték éhségsztrájkolva.

Kampány és Nagy-Magyarország

Maja Gojković kijelentette, nem látta Orbán Viktor magyar miniszterelnök vitatott fotóját, amelyen a Vajdaságot is magában foglaló Nagy-Magyarországot ábrázoló földgömb látható, s hozzátette, hiszi, hogy van rá magyarázat.

A kérdésre, hogy miként vélekedik arról, hogy sok polgár kommentálta a fotót, a szerb állam viszont nem tette ezt meg, a házelnök azt mondta, „ez a kérdés a két ország külpolitikájához tartozik, s minden bizonnyal megfelelő válaszokat kapunk majd, ahogy ez a diplomáciában szokás”.

A sajtó néhány nappal ezelőtt írt arról, hogy Orbán Viktor hivatalos Facebook-profilján megjelent egy kép, amelyen Vajdaság területét is magában foglaló történelmi Magyarországot ábrázoló glóbusz látható. Mellesleg a fotó szövege is erre utal: Az érettségizők történelmet írnak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A politikai élet minden résztvevőjét erőszakmentes kampány lefolytatására és a politikai ellenfelek tiszteletére szólított fel hétfő este Aleksandar Vučić szerb elnök. Mint mondta, a június 21-én megrendezésre kerülő választások alkalmat nyújtanak arra, hogy a polgárok kifejezzék politikai akaratukat, a politikai...
2020. MÁJUS 12.
[ 9:42 ]
Boško Obradović éhségsztrájkba kezdett a szerb parlament lépcsőjén, így támogatva Miladin Ševarlić független képviselőt, aki elsőként kezdett ily módon tiltakozni, a bojkottáló ellenzék oldalán egyébként szinte teljes csend honol – így néz ki a szerbiai politikai színtér több mint egy hónappal a június 21-re...
2020. MÁJUS 11.
[ 9:04 ]
Megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a járvány miatt elhalasztott, háromszintű választásokat megtartsák Szerbiában, így a köztársaság parlamenti és a helyhatósági választásokkal megegyezően a tartományi képviselőházi választásokat is június 21-én tartják. Az erről szóló határozatot ma írta alá Pásztor...
2020. MÁJUS 10.
[ 12:36 ]
Beolvasás folyamatban