Kultúra
Magyarkanizsa: Jubileumot ünnepelt az Euro Show Dance Fest
Huszonötödik évéhez érkezett a modern táncosok nagy nemzetközi seregszemléje
Betűméret:             

Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró valamint Szerbia 60 táncklubjának mintegy 1.250 táncosa mutatkozott be pénteken és szombaton, a magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnokában megrendezett versenyen. A táncosok négy korosztályban léptek a nemzetközi zsűri elé, amelynek nem kevesebb, mint 371 versenyszámot kellett értékelnie.

“A művészi kategóriában dance show, fantasy show, free show, modern jazz és egyéb, a street, azaz az utcai táncok kategóriájában funky, disco dance, hip-hop, break dance és hasonló produkciókat láthat a közönség és a zsűri. Mivel rengeteg a versenyszám, 20 zsűritag váltja egymást, hogy a fáradság ne befolyásolja a figyelmüket. A már ismert, tapasztalt zsűritagok Szerbiából és a környező országokból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Romániából valamint Bosznia és Hercegovinából jöttek, egy zsűritagunk, Alizia Lopez azonban egyenesen a spanyolországi Barcelonából érkezett. Fesztiválunkkal negyed évszázada bizonyítjuk, hogy a rendezvényre van igény. Mivel a verseny időtartama korlátozott és a sportcsarnok befogadóképessége is véges, idén is kénytelenek voltunk több csapatot visszautasítani, mert idő- és helyszűke miatt nem fértek be a fesztiváli programba” - hallottuk Sóti Erzsébet főszervezőtől.

A zsűriben – immár nem először – ott volt dr. Kiszelyné Czibik Tünde tánctanár, a veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió alapítója, művészeti vezetője és koreográfusa is, aki természetesen egy népes tánccsoportot is magával hozott.

“Mivel ez művészet és nem sport, a zsűrinek nehéz dolga van. Egy-egy zsűritag ítélőképességét elsősorban az ízlés, a kultúra és a stílus befolyásolja. Én elsősorban azt tartom legfontosabbnak, hogy mennyi munka van az adott produkcióban, a gyerek fejlettségi szintjének megfelelő-e a koreográfia illetve azt, hogy hogyan bontakozik ki a gyerek egyénisége a színpadon” - mondta a veszprémiek tanítómestere. "Mindig van valami divathullám, amit bizonyos országok bizonyos táncosai követnek, és persze vannak, akik ragaszkodnak a sajátos, egyéni kifejezési módokhoz. Sokszínű ez a paletta és pontosan ezért is élvezetes. Jómagam az aprólékosság, a precizitás híve vagyok, ezért úgy gondolom, hogy inkább csináljon kevesebbet egy gyerek, de azt nagyon pontosan hajtsa végre. Nem mindegy ugyanis, hogy a testizmai hogyan alakulnak, mert az a későbbiekben kihatással lehet az egész testére. Én azt tapasztalom, hogy egyes produkciókban, talán nem úgy fogalmaznék, hogy túl vannak terhelve a gyerekek, hanem inkább úgy, hogy nincs előkészítve olyan tréningalappal az izomzatuk, mint amilyen mozgássort a koreográfiájuk megkíván."

Népes különítménnyel érkezett Magyarkanizsára a szegedi Kozmosz Egyesület is. Karó Krisztián egyesületi elnöktől megtudtuk, hogy fő profiljuk a tánc, ezen belül is az akrobatikus rock and roll oktatása.

“Szegeden illetve Szeged térségében egyedüli olyan klub vagyunk, amely az akrobatikus rock and roll oktatásával foglalkozik, noha Magyarországon nagyon népszerű ez a tánc. Pesten ez már nagy divat legalább másfél évtizede és meg kell mondanunk, hogy a magyar táncosok nagyon jók ebben a műfajban. Nekem, aki ugyancsak táncos voltam hajdanán, azért tetszett meg, mert olyan táncféléről van szó, amelyben teljes mértékben egymásra vannak utalva a táncosok. Meg kell lennie a bizalomnak a párod iránt, hogy például aki feldob, az majd biztonsággal el is kapjon. Ennek a bizalomnak később a formációs táncoknál is meg kell lennie a csapattagok között, hiszen akit feldobnak tánc közben, az teljes mértékben társaira bízza magát, bizonyos értelemben az életét is. És ez nagyon szép dolog, ami utána reflektálódik a fiatalok magánéletében is. Komolyabban 12 éve foglalkozunk ezzel és most kezd kinőni az a generáció, amely már ezeket az emeléseket, dobásokat rutinosan és magabiztosan meg tudja csinálni. Én úgy gondolom, hogy jövőre, a 26. Euro Show Dance Fest-en már akrobatikus elemekkel mutatkoznak majd be a szegedi fiúk és lányok is. A klubban kiváló oktatók dolgoznak, jobbára nekik köszönhető, hogy a Kozmosznak ma már több mint 100 tagja van, akik egytől egyig versenyeznek is.”

A táncfesztivál a pénzdíjas kategória versenyeivel ért véget, amelyre 1.450 euró díjalapot biztosítottak a szervezők.

A jubileumi rendezvényt megnyitó Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere minden résztvevőnek megköszönte, hogy évről évre eljön Magyarkanizsára és bemutatja szebbnél szebb táncprodukcióit, majd külön köszönetet mondott a szervezőknek, az M-Plusz Táncklubnak és a Sport Mindenkiért Egyesületnek, amiért immár negyed évszázada minden évben megteremtik a lehetőségét annak, hogy ez a látványos rendezvény a Tisza-parti kisvárosba csalogassa a modern táncok eminens képviselőit Szerbiából és a környező országokból is.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szentmihályi Szent Mihály főangyal templomban tegnap este bemutatták a tavaly megjelent Flaman-Hézső citeraduó első CD-jét, Csárda, csárda, tetejetlen csárda címmel. Az est moderátorának szerepét Borsi Ferenc, az Óbudai Népzeneiskola mentortanára, a Kultúra Lovagja töltötte be, aki egyik csokor eljátszásában...
2024. ÁPRILIS 21.
[ 19:57 ]
Pénteken az éjszakai órákban ért véget Zentán a középiskolások idei színházi- és filmes szemléje, amelyen a Palicsi Színjátszó Grund diákszínjátszói bizonyultak a legjobbnak a Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésznője, Szabó Szonya magyarországi filmrendező és Ricz Ármin, a Szabadkai Népszínház...
2024. ÁPRILIS 20.
[ 17:34 ]
Hivatalosan szombaton nyitott meg a nagyközönség előtt az idei Velencei Biennálé, de sok ország pavilonja már néhány napja várta az érdeklődőket. A 60. Velencei Biennáléra 88 országból több mint 300 művész érkezett. Idén először mutatkozik be az országok között Benin, Kelet-Timor, Etiópia és Tanzánia. A...
2024. ÁPRILIS 20.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban