Kultúra
Szociográfia, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók a 62. Kanizsai Írótábor második napján
Betűméret:             

Megérkezett Magyarkanizsára Oravecz Imre Kossuth-díjas költő, író, a 62. Kanizsai Írótábor díszvendége, akivel a rendezvény második estéjén hallhatnak beszélgetés a résztvevők és az érdeklődők, de ezt megelőzően fiatal szerzők, Antalovics Péter, Benedek Miklós, Kiss Tamás és Lennert Móger Tímea részvételével tartanak író-olvasó találkozót 18 órától az Ozoray Árpád utcában.

Az irodalmi tábor második napjának délelőttjén a hagyományokhoz híven rendhagyó irodalomórákat tartottak a környékbeli általános iskolákban, ekkor az irodalmárokkal és magukkal a szerzőkkel is találkozhattak, ismerkedhettek a diákok. S irodalmi találkozások jellemezték a délutánt is, ekkor mutatkoztak be ugyanis legújabb kiadványaikkal a megjelent vajdasági magyar kiadók: a Forum, a zEtna és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

A múlt évi írótáborban útjára indított szociográfiai műhely ez alkalommal is helyet kapott a programban. Dudás Károly író és Bordás Győző áttekintő kiselőadása után a szociográfiát érintő kérdésekről, így többek között magának a műfajnak a meghatárolásáról, a szociográfiai művek hiányáról, valamint az ezt orvosolni hivatott pályázat kiírásáról beszélgettek a műhely résztvevői.

A 62. Kanizsai Írótábor első napjának estéjén egyébként a Hol tartasz?/Hol tartunk kérdésre is választ kerestek a résztvevők, s a különböző területekre koncentráló beszámolók során a társadalom problémáira is rámutattak a felszólalók. A résztvevők többek között a médiamunkások és a magyartanárok jelenlétének és érdeklődésének hiányáról is szóltak, de betekintést adtak az önmagukat és a közösséget érintő aktualitásokba is.

A csütörtöki program keretében szót kaptak a fiatal hidasok, a Híd Kör tagjai is, akik a nyolcvanéves Híd hagyományához való kötődésükről, illetve a folyóirat nyári két, fiatal alkotók munkáit bemutató számáról is beszéltek.

Ács József képzőművész születésének 100. és Sziveri János költő születésének 60. évfordulója alkalmából Közös (író)asztalunk címmel nyílt képző- és dokumentumkiállítás a Dobó Tihamér Képtárban. A képzőművészeti alkotások és irodalmi művek kapcsolódási pontjai nyomán létrejövő kiállítást a kurátor, Szarka Mándity Krisztina művészettörténész nyitotta meg.

A Kárpát-medence legnagyobb múltra visszatekintő írótábora a pénteki, írókkal folyó beszélgetéseket követően szombaton irodalmi kávézással zárul Magyarkanizsán.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kiosztották a legrangosabb magyar könnyűzenei elismeréseket, a Fonogram-díjakat. Rúzsa Magdi karrierje során immáron a harmadik díját kapta. Idén 21. alkalommal osztotta ki az év Fonogram-díjait a MAHASZ. A 25 tagú szakmai zsűri tizenkét plusz egy hazai, továbbá hat külföldi kategóriában szavazott. Az év hazai modern...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Képregényekről hallhattak az érdeklődők előadásokat a kishegyesi könyvtárban, emellett egész napos képregény-börzét is tartottak. Kishegyesen szervezték meg a sorrendben harmadik Vajdasági Képregény Találkozó a könyvtárban. 2022-ben néhány képregényt kedvelő kishegyesi fiatalember úgy döntött, Vajdaságban is...
2024. ÁPRILIS 27.
[ 16:06 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban