Szerbia
Heves vita a vagyon-visszaszármaztatási törvényről
Betűméret:             
A szerbiai parlamentben befejeződött a vagyon-visszaszármaztatási törvény javaslatáról szóló vita. A mai nap során legtöbb vitát a kormány azon módosítási javaslata váltotta ki, mely azt látja elő, hogy csak a megszálló erőknél szolgáló külföldi állampolgárok nem jogosultak a vagyon visszaszármaztatására.
Az LDP, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDPS) részére ez a javaslat elfogadhatatlan, mert lehetővé teszi, hogy a megszállókkal együttműködők leszármazottainak visszaadják szerbiai vagyonukat. Véleményük szerint ezzel a módosítási javaslattal a kormány felülbírálja a történelmet és relativizálja az antifasiszta harcot.
A Szerbiai Szocialista Párt szerint a kormány indítványa “ideológiailag elfogadhatatlan”, s azt követelik, hogy a kormány vizsgálja meg még egyszer ennek minden aspektusát, míg a LSV azt követelte, vonják vissza az indítványt. A Szerb Haladó Párt (SNS) ugyancsak egy modosítási indítványt terjesztett be, amelyben azt követelik, hogy pontosan definiálják, kik a megszállókkal együttműködők, akikre nem vonatkozna a vagyon-visszaszármaztatási törvény, s az “igazság érdekében” kérték indítványuk elfogadását.
Božidar Đelić, a szerbiai kormány alelnöke azt mondta, a kormány módosítási indítványa nem törli el a bűnöket, és senki, akit elítéltek ilyen alapon, nem részesülhet a kártérítésből, mindaddig, míg esetleg nem rehabilitálják.
Az elsődleges javaslat módosítását, amely szerint a megszálló erők tagjainak semmiképpen sem lesz joguk a kárpótlásra, a VMSZ követelte, ettől téve függővé a vagyon-visszaszármaztatási törvény támogatását.
Az előterjesztett törvényt megindokolva Đelić azt mondta, a törvény elfogadása helyrehozza a történelmi igazságtalanságot. Mint mondta, a kártérítés teljes összeges mintegy 4,5 milliárd euró lesz, amiből 2 milliárdot kötvényekben kapnak kézhez az érintettek.
Minden párt, kivéve a Szerb Radikális Pártot (SRS) egyetért abban, hogy vissza kell szolgáltatni az elkobzott javakat. (Beta)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő ma azt mondta, hogy a nyugat-balkáni régiónak valószínűleg még hat évet kell várnia az Európai Unióhoz való csatlakozásra, és ez így van rendjén. „Tudom, hogy Ukrajna előtt nem leszünk az Európai Unió tagjai, egyikünk sem. Hogy mikor lépünk be az Európai Unióba, és hogy együtt...
2024. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos ma Kotorban, a Nyugat-Balkán és az EU vezetőinek csúcstalálkozóján azt mondta: az Európai Unió új növekedési terve nagyon komoly ajánlatot jelent a Nyugat-Balkán számára, amelynek a valódi bővítéshez kell vezetnie, a felajánlott forrásokkal pedig a régiónak...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:41 ]
Egy régió, közös jövőkép szlogennel kezdődött meg ma Kotorban a Nyugat-Balkán és az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója, amelyen megvitatják a Nyugat-Balkán növekedési tervét. Milojko Spajić, Montenegró miniszterelnöke, a csúcstalálkozó házigazdája üdvözölte a nyugat-balkáni térség vezetőit. Az...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:38 ]
Beolvasás folyamatban