Szerbia
Szerbia: Kilenc áldozata van a rendkívüli időjárásnak
Betűméret:             
A nagy hideg és havazás miatt kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma vasárnap Szerbiában; egy eltűntet még keresnek, és az előző napi 27 helyett immár 32 községben van rendkívüli állapot, 69.700 ember van elvágva a külvilágtól .
Több mint 550 hókotró és egyéb gép, továbbá 1500 tűzoltó és mentő, 300 egészségügyi alkalmazott és ezernél is több köztisztasági alkalmazott végzi a hó eltakarítását, és próbál eljutni az elzárt településekre. Országosan még mindig több mint ötezer helyi és alsóbbrendű út járhatatlan.
Predrag Marić, a szerb belügyminisztérium válságtanácsának vezetője közölte: vasárnap estig döntés születik, hogy bevezetik-e országosan a rendkívüli állapotot Szerbiában. "Ez a vidékről beérkező helyzetjelentésektől függ" - mondta Marić.
Akárcsak pénteken Szerbiában, vasárnap Pristinában is bejelentették, hogy 10-éig szünetel a tanítás a koszovói iskolákban.
Bosznia-Hercegovinában, Mostar közelében vasárnap délelőtt kiszabadult a hó fogságából az az autóbusz, amely még pénteken délelőtt indult el a dél-bánáti Versecről, hogy Mostarba szállítsa a Hemofarm kosárlabda klub tagjait, de egy Mostar közeli alagútban rekedtek, ahonnan közel 40 óra után tudták csak őket kiszabadítani. A bosnyák tengerparton fekvő Neumban szombat óta szünetel az áramszolgáltatás, mert az ítéletidőben két távvezeték ledőlt.
Montenegró északi területei a hótorlaszok miatt gyakorlatilag el vannak vágva az ország többi részétől. A terület csak vonattal közelíthető meg. Egyes helyeken a hó vastagsága eléri a két métert. Az országban rekordokat dönt az áramfogyasztás, a lakosságot takarékoskodásra szólították fel.
A lehullott nagy mennyiségű hó miatt járhatatlanok az utak Horvátország számos körzetében is, így Likában, Gorski Kotarban és Szlavónia egyes vidékein. Az Észak-Adria térségében, de főleg az Isztriai-félszigeten viharos erejű szél tombol. Rijeka térségében a széllökések tetőket téptek le, a kikötőben egy hajó elszabadult, mert elszakadt a horgonylánca. A rendkívül alacsony hőmérséklet miatt sok helyen károk keletkeztek a víz- és gázvezetékekben. (Beta, Tanjug, MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Összeütközött egy személy- és egy tehervonat péntek este a Vuk-emlékmű és a pancsovai híd közötti alagútban, a híd közelében. A balesetben többen megsérültek. A helyszínre érkezett Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Ivica Dačić belügyminiszter is. Dačić elmondta,...
2024. MÁJUS 18.
[ 10:13 ]
Budapesten tárgyalt pénteken Marko Đurić és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Az újonnan kinevezett szerb külügyminiszternek az első külföldi látogatása Budapestre vezetett. Szerbia nem feledkezik meg Magyarország támogatásáról, amikor Pristina azon törekvéséről van szó, hogy tagságot...
2024. MÁJUS 17.
[ 20:00 ]
A választói névjegyzéket ma éjfélkor véglegesítik – tájékoztatta Szerbia minden választópolgárát az államigazgatási minisztérium. Ez az időpont egyben az a határidő is, ameddig a választói névjegyzékben a változásokat végre lehet hajtani a nemrégiben elfogadott választói névjegyzékről szóló törvény...
2024. MÁJUS 17.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban