Izbor iz sadržaja na srpskom
Hajnal ne menja kadrove, krivi Korheca
O medijima ni reči u odgovoru sadašnjeg predsednik MNS svom prethodniku
Betűméret:             

Jene Hajnal (Hajnal Jenő), predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) nije spreman da preispita svoje odluke u vezi sa kadrovskim promenama. On je u odgovoru na primedbe Tamaša Korheca (Korhecz Tamás), prethodnog predsednika MNS, naglasio i da odbacuje sumnje u stručnost članova odbora MNS.
U saopštenju Hajnal kaže da je na čelu Odbora za kulturu MNS Zoltana Šifliša (Siflis Zoltán) zamenila Eva Penovac Narai (Penovác Náray Éva), jer ju je preporučila stručna sprema (zevršen fakultet) i bogato radno iskustvo u kulturnoj instituciji. A isti principi su na čelo Odbora za obrazovanje preporučili Atilu Perpauera (Perpauer Attila) koji ima iskustvo kao nastavnik i vaspitač, umesto psihološkinje Livije Jo-Horti (Joó-Horti Lívia).
U vezi sa otkazom ugovora sa Frenecom Žoldošem (Zsoldos Ferenc), Hajnal napominje da on – po pitanju NVO - smatra važnijim da posao da osobama koje upravljaju centrima za dijasporu.
Hajnal odgovara i na primedbe Korheca u vezi sa stipendijama. Hajnal tvrdi da je upravo Korhec predložio u martu 2011. godine da stipendiju dobije samo jedna generacija i da je sadašnji princip postao važeći isključivo usled snažnog pritiska Predsedništva SVM (Saveza vojvođanskih Mađara).
Hajnal smatra da je najveći uspeh MNS i Kancelarija MNS to što su uspeli da isplate stipendije, uprkos tome što je nakon izbora novog MNS server postao nedostupan, da je administrator nestao i da se informatička mreža raspala.
U vezi sa demografskim akcionim planom, Hajnal smatra da su Korhecove primedbe retoričke, jer je krajnji rok za donošenje konkretnih akcija bio mart 2014. godine, pa je odgovorna osoba upravo Korhec.
Sadašnji predsednik MNS saopštenje zaključuje sa tim da smatra važnim uspostavljanje saradnje, ali da bi da izbegne etiketiranje i rušenje. Hajnal kaže da je rasprava završena što se njega tiče.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban