Tükör
Búcsú a fegyverektől, avagy nyugdíjukból segítik korábbi ellenségeiket a boszniai veteránok
Betűméret:             
Saját zsebükből segítik a bosnyák és horvát veteránok a nyugdíj nélkül maradt boszniai szerb katonákat, akik a délszláv háborúk alatt ellenük harcoltak.
A boszniai parlament 2010-ben a hadsereg "megfiatalítása" érdekében nyugdíjazta a 35 éven felüli katonákat, de a leszerelő veteránoknak járó juttatásokat nem építette be a költségvetésbe. A csekkek azóta sem érkeztek meg, mivel a 2010 októberi választások óta - a legnagyobb pártok nacionalista színezetű politikai vitái okán - a parlament továbbra sem tudta rendezni az ügyet.
A döntésképtelenség miatt veteránok százai süllyedtek mélyszegénységbe, köztük a szerb Slavko Rašević is: a nyugdíj nélkül maradt katonának már arra sem telik, hogy az iskoláig buszjegyet vegyen három lányának. Amikor azonban már arra is felkészült, hogy anyagi gondjai miatt 17 éves lányának ott kell hagynia az iskolát, a legmeglepőbb helyről kapott segítséget: a boszniai háború alatt a front túloldalán harcoló bosnyák és horvát veteránok ajánlottak fel támogatást egykori ellenségeiknek.
A fejenként 5 eurós adományokból eddig összesen 5 ezer euró gyűlt össze, amelyet a szerb veteránok a leginkább rászoruló bajtársaik megsegítésére fordítanak. Raševićék és egy másik család több mint 500 eurót kapnak, míg további 55, súlyos anyagi problémákkal küzdő volt katona fejenként 60 eurós támogatásban részesül.
Nem ez az első alkalom, hogy a délszláv háborúk egykori ellenségei együttműködnek. Korábban például vasúti sztrájkok kovácsolták egységbe a három népcsoport tagjait, egy évtizeddel ezelőtt pedig egyesítették a három hadsereget, amelynek katonái egykor egymás ellen harcoltak a 100 ezer halottat követelő és közel 2 millió embert földönfutóvá tevő boszniai háborúban. Arra azonban még nem volt példa az 1995-ös békekötés óta, hogy a korábbi szembenálló felek egyike a saját zsebéből segítsen ki egy másikat.
A bosnyákok és horvátok nagylelkűségét az tette lehetővé, hogy veterántüntetések nyomására a Bosznia-Hercegovinát alkotó egyik entitás, a bosnyák-horvát föderáció kormánya saját költségvetéséből hajlandó volt havi 160 eurót fizetni volt katonáinak. A boszniai Szerb Köztársaság ezzel szemben a mai napig nem nyújt támogatást leszerelt fegyvereseinek.
A katonákkal szembeni bánásmód szolidaritást alakított ki a korábbi ellenségek között a 30 százalékos munkanélküliséggel küzdő országban. A bosnyák és horvát veteránok januárban a részükre szóló kifizetések megindulása után azonnal gyűjtésbe kezdtek a nyugdíj nélkül maradt szerbek megsegítésére, az adományokat pedig Rade Dželetovićra bízták.
"Nagyon meglepődtem - mondta a segítségről Dželetović szerb veterán. - Korábban egymást lőttük, most meg (pénzt) kapunk tőlük."
Goraždében, az etnikai határ túloldalán egy bosnyák veterán elképedve fogadta, hogy a politikusok akaratlanul is hozzájárulnak a népek közti megbékéléshez. "Amikor 16 évesek voltunk, a politikusok fegyvert adtak a kezünkbe, és arra kényszerítettek minket, hogy leöljük egymást. Ma meg az ő tehetetlenségük késztet minket egymás megsegítésére" - mondta Senad Hubijer.
A háború alatt a bosnyák Hubijer elképzelni sem tudta volna, hogy valaha beteheti a lábát a szomszédos szerb faluba. Most azon keresztül megy Szarajevóba, hogy a szerb veteránokkal együtt tüntessen a kormány ellen. (MTI, RTS)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Föld napja - illusztráció
2024. ÁPRILIS 22.
[ 7:57 ]
Irán drón- és rakétatámadása Izrael ellen nyílt agresszió, de nem ez a konfliktus kezdete – olvasható a Wall Street Journal cikkében, amelyet a Mandiner ismertetett. Az írás szerint ez annak a háborúnak az eszkalációja, amelyet Irán már hónapok óta folytat Izrael ellen közel-keleti „megbízottjain” keresztül. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:20 ]
A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Sokan nem tudják, hogy nem csak József Attila született ezen a napon, hanem a kassai születésű Márai Sándor is. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, iskolai szavalóversenyekkel...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 19:05 ]
A mai nap (öröm)híre Szerbiában: jön a Louis Vuitton! Az egyik belgrádi bulvárportál egyenesen így címezte a remek hírt: Louis Vuitton Szerbiába jön! Vučić elnök minden hölgyet boldoggá tett. De tényleg. Mert azért ez valóban nem mindennapi hír lehet, ha már az ország elnöke azon melegében, még Párizsból, a...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 18:13 ]
Beolvasás folyamatban