Vajdaság
Magyarkanizsa a hét végén ünnepel
A város központjában ma és holnap zajlik Szent István és az Újkenyér-ünnepe - A sztárvendég Demjén Ferenc
Betűméret:             

A hagyományoknak megfelelően a Tisza-parti városban ezúttal is az ünnep utáni hétvégén tartják államalapító Szent István királyunk és az Újkenyér-ünnepét.

A rendezvénysorozat ma (szombat) este 7 órakor a helybeli Bolero és M-Plus táncklubok fellépésével veszi kezdetét, akiket a Battodo kardtánc-csapat szamurájkardos bemutatója követ. 19.45-kor Magyarkanizsa legrégebbi testvérvárosának, Kiskunhalasnak a táncosai lépnek színpadra. A Halas Táncegyüttes produkcióját követően táncházra kerül sor, majd Dj Maxy magyarkanizsai lemezlovas szórakoztatja az egybegyűlteket.

Vasárnap már reggel megkezdődnek a programok. Elsőként 8.30-kor a Szent Őrangyalok katolikus templomban szentelik meg az új kenyeret. Innen a Damjanich és a Bolmány utcák érintésével a Fő utcán át vonulnak az ünneplők a Fő térre, ahol 9.45-kor az annak szomszédságában lévő Szent Mihály Arkangyal pravoszláv templomban is megszentelik az új kenyeret. Közben a Városháza előtti kisparkban óvodapedagógusok és civil szervezetek közreműködésével gyermekprogramok kezdődnek. A legkisebbekkel, 3 éves korig, a kerekítő-foglalkozások keretében szegedi szakemberek foglalkoznak. 11 órától délig a Kolompos együttes koncertjét élvezhetik a megjelentek, a fél 2-ig tartó ebédszünet alatt pedig a Jó ebédhez szól a nóta népzenei összeállítás jelenthet kellemes kikapcsolódást mindenkinek. Ezt követően a község művelődési egyesületeinek műsorai következnek, majd bemutatkoznak a szabadkai Interetno Fesztivál lettországi és macedóniai vendégei. Az ünnepre meghirdetett Legszebb kenyér-verseny díjkiosztóját 17.30-kor ejtik meg, utána pedig következik az ünnepi kenyérszegés, a polgármesteri köszöntő és a kenyérosztás. Fél 7-től a zentai Tisza-menti Fúvószenekar játszik, majd a gólyalábasok produkcióit kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A népszerű magyarországi énekes, Demjén Ferenc koncertjének kezdési időpontja 20 óra. A tűzzsonglőrök, a következő program mintegy bevezetőjeként, 21.45-kor lépnek színre, majd 22 órakor következik a hagyományos tűzijáték. Az ünnepségsorozat zárásaként a szabadkai Chick Norris Band játszik a színpadon.

Az idei magyarkanizsai Szent István és Újkenyér-ünnepet is több kísérőprogram színesíti. A Városháza előcsarnokában megtekinthető a Vajdasági Képzőművészeti Kör tárlata. A Fő utcán kézműves kirakodóvásár, a kisparkban pedig gasztro-sátrak várják a látogatókat finomabbnál finomabb falatokkal és hideg italokkal, a gyerekeknek pedig a vidámpark nyújthat nagyszerű szórakozást.

Az ünnepi rendezvények miatt Magyarkanizsa központjában forgalomkorlátozást vezettek be. Eszerint szombaton reggel 5-től hétfőn reggel 5 óráig tilos a közlekedés a Fő utcán és a Városháza előtti útszakaszon. A vasárnapi felvonulás miatt délelőtt 9 és 10 óra között lezárják a forgalom elől a Szent Őrangyalok Templom-Damjanich utca-Bolmány utca útvonalat is, egészen az egyébként is lezárt Fő utcáig.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban