Vajdaság
Tóthfalu: Mosolytábor hetedszer
Betűméret:             

2007 óta minden évben megszervezi Mosolytáborát a magyarkanizsai Községi Szociális Központ. A tábornak a tóthfalusi Ifjúsági Központ ad otthont, ahol ideális feltételek mellett lehet dolgozni a gyerekekkel. Idén harmincöt hátrányos, nehéz szociális helyzetben élő gyermeknek sikerült biztosítani egyhetes, hasznos foglalkozásokkal teli táborozást. A ma záruló tábort csütörtökön meglátogatta Csikós László, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára.

A látogatás idején nagy volt a nyüzsgés az emeleti teremben. A gyerekek, akiknek arcára az előző foglalkozáson lepkéket, indián díszeket, különféle színes ábrákat festettek, önfeledt rajongással buzgólkodtak a különféle játékok, karperecek, díszek készítésén, papírhajtogatáson. Kézműves foglalkozásaik korábbi gyümölcseivel már teli voltak a falak mellett sorakozó asztalok.

Kljajić Tímea, a Községi Szociális Központ igazgatója elmondta, elég sok nehézségbe ütközött az idei Mosolytábor megszervezése, de a központ mindent megtett annak érdekében, hogy ne maradjon el ez a hátrányos helyzetű gyerekek számára szinte nélkülözhetetlen táborozás.

- Ezeknek a gyerekeknek rendkívül fontos, hogy részt vegyenek a Mosolytábor munkájában, mert ez az egyetlen ilyen jellegű szünidei kikapcsolódási lehetőségük. A táborban olyan ismeretekre tesznek szert, amelyeket otthon nincs módjukban megszerezni, emellett olyan környezetben vannak és olyan ellátásban részesülnek az öt nap alatt, ami messze felülmúlja az általuk megszokott szintet. Hét év alatt nagyon sok pozitív tapasztalatot szereztünk a velük való foglalkozások során, s a Mosolytábor a legjobb példa arra, hogy milyen jól lehet a gyermekeket fejleszteni rövid egy hét alatt is. A gyerekek a kézműves foglalkozások mellett sportoltak, ismerkedtek a lovaglással, tanultak táncolni, de ellátogattak az óbecsei Than Múzeumba is. Úgy érezzük, hogy az anyagi gondok ellenére, amelyeket községi összefogással oldottunk meg, sikerült élvezetes, érdeklődésüknek megfelelő programot összeállítanunk számukra. A gyerekekkel szociális munkások, pszichológusok, gyógypedagógus-asszisztensek és pedagógusok foglalkoztak. Intézményünk Fészek napközije mellett a táborban néhányan részt vettek a Bárka foglalkoztató műhelyből is. A Mosolytábor elsődleges célja – ahogyan nevéből is következik -, hogy minél több derűt és mosolyt csaljon ezeknek a számos nehézséget és megpróbáltatást megélt kisgyerekeknek az arcára, ami most, néhány nappal az új tanév kezdete előtt különösen fontos lehet számukra – nyilatkozta az igazgatónő.

Az illetékes minisztérium az eddigi gyakorlattól eltérően a jövőben elsősorban a civil szervezeteket próbálja ösztönözni a Mosolytáborhoz hasonló foglalkozások megszervezésére, hallottuk Csikós László államtitkártól.

- Már az idei évtől pályázatokat írunk ki a civil szervezetek számára, amelyekkel a hátrányos helyzetű gyerekekkel való folyamatos, állandó törődést kívánjuk serkenteni, hisz adottak a szakembereink arra, hogy az ilyen és hasonló helyzetben lévő rászoruló gyermekekkel szakszerűen, mi több, eredményesen foglalkozzanak, ami közösségünk számára nagyon fontos. Sajnos a kormány munkaerőstopra vonatkozó rendeletét az elmúlt nyolc hónapban a szociális szféra is megsínylette, mert azok, akik meghatározott időtartamban dolgoztak az állami szociális vagy szociális jellegű intézményekben, nem végezhették tovább áldásos tevékenységüket, amire az egyetlen megoldás, hogy ezt a szerepet fokozatosan a civil szervezetek vegyék át. Ezt kívánják elősegíteni az említett pályázatok, amelyek lehetőségével – reményeink szerint – egyre több civil szervezet él majd.

Az államtitkár adatai szerint Szerbiában ma 388 ezer gyermekpótlékot fizetnek ki havonta, elsősorban olyan családoknak, ahol a gyermekek szüleikkel élnek. Nevelőszülőknél 4500 gyermek nevelkedik, 698-an pedig szociális nevelő- illetve gyermekintézményekben vannak elhelyezve, azoknak a különféle fogyatékkal élő kiskorúaknak a száma pedig, akik a különböző gyógypedagógiai intézetekben vannak elhelyezve, pontosan még nem ismert.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
A 2024/2025-ös tanévben újabb 20 jogászhallgató nyerheti el a Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett jogászösztöndíjat, írja a pannonrtv.com. A feltételek nem változtak: azok a gólyák igényelhetik, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel és első alkalommal iratkoznak be valamelyik Szerbiában működő...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban