Vajdaság
Tóthfalu: Felavatták Szent II. János Pál pápa mellszobrát
Betűméret:             

Szerbiában, de más határon túli régió vonatkozásában is elsőként Tóthfaluban, ebben a mindössze 650 fős észak-bácskai falucskában avatták fel a nemrégiben szentté avatott pápa mellszobrát.

Az alkotást, keszthelyi katolikus és református hívők támogatásával, a keszthelyi önkormányzat felkérésére Túri Török Tibor keszthelyi művész készítette, aki maga is részt vett a tóthfalusi szoboravatón. Amint az alkotó elmondta, Szent II. János Pál pápa kültéri mellszobra spanyol művészagyagból készült, 1.200 fokon égetették, keménysége megegyezik a gránitéval, kék és arany színű speciális festékkel vonták be, ami szavatolja, hogy a szobor örökké őrzi majd a hőn szeretett egyházfő emlékét a tóthfalusi templom kertjében.

A szobrot Msgr. Orlando Antonini pápai nuncius, Lengyelország szerbiai nagykövete és az alkotó társaságában az általa celebrált ünnepi szentmise után leplezte le és áldotta meg.

A szoboravatóra a Pünkösdirózsa- és Virágfesztivál keretében került sor, amelyet a lendületesen fejlődő falusi turizmusáról ismert Tóthfaluban első alkalommal szerveztek meg. A kiváló házigazda hírében álló tóthfalusi szervezők ezúttal is megvendégelték a rendezvény résztvevőit, a finom falatok után pedig ünnepi felvonulást és művelődési műsort tartottak, majd családi játékokkal szórakoztatták az egybegyűlteket.

A látványos és igen hangulatos rendezvény szervezéséből, amely ugyan esővel indult, de napsütéssel folytatódott és ért véget, szinte az egész falu kivette részét. Fontosnak tartotta mindenki, hogy ott legyen, hiszen amellett, hogy a fesztivállal tovább bővült egyébként is gazdag és egyre elismertebb turisztikai kínálatuk, Szent II. János Pál pápa mellszobra is vonzó lehet a látogatók számára. A falubeliek mélységesen tisztelték a lengyel származású pápát, ezért nagyon boldogok és büszkék arra, hogy elsőként éppen az ő kicsiny falujukban állítottak méltó emléket a katolikus egyház minden bizonnyal legjobban szeretett egyházfőjének.

A szoborállítás ötlete Faragó Zoltántól, a falu turisztikai megbízottjától ered, amit az első pillanatoktól kezdve támogatásáról biztosított a tóthfalusi fejlesztési elképzelések kétségtelenül legodaadóbb híve, Utasi Jenő helybeli plébános is. Az ő kapcsolataiknak köszönhető, hogy a helyi és keszthelyi Rákóczi Szövetség kezdeményezésére a keszthelyiek felsorakoztak az ötlet mögé és megvalósulhatott a szoborállítás. A keszthelyi önkormányzat egy egész autóbusznyi küldöttséggel érkezett az eseményre, akiknek a tóthfalusi vendégeskedés mellett a házigazdák különféle idegenforgalmi tartalmakkal, kirándulásokkal is kedveskedtek.

A rendezvény programján rózsakötészeti verseny is szerepelt, amit ugyan már több éve szerveznek a mintegy kétezer kiültetett rózsatővel büszkélkedő tóthfalusiak, de ilyen méretűre most először került sor. Ezúttal ugyanis nemzetközi mezőny gyűlt össze, hisz a helyi és környékbeli települések mellett Tóthfalu három külföldi, szlovákiai, romániai és magyarországi testvértelepüléseiről is érkeztek versenyzők.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban