GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 17. [10:26]

Oromi világtalálkozó: Az otthon ott van, ahol a kezdet!

Oromi világtalálkozó: Az otthon ott van, ahol a kezdet!
Fotó: Orom helyi közösség
A rendezvény plakátja

Nagy találkozásokkal kecsegtető napra virradnak augusztus 19-én az oromiak. Olyan egykori oromiakat, völgyesieket és újfalusiakat várnak haza, akik hajdanán a három, egy helyi közösségbe tartozó település valamelyikén éltek, ott jártak óvodába, iskolába, a sors azonban máshova szólította őket. Akad belőlük mindenütt, szerte a nagyvilágban.

Az Oromiak Első Nagy Világtalálkozója kiváló alkalom arra, hogy a rég látott ismerősök, rokonok, barátok vagy éppen szomszédok újra találkozzanak, beszélgessenek egykori közös emlékeikről, együtt átélt élményeikről, meséljék el egymásnak, kinek mit tartogatott az élet az elmúlt évek, évtizedek során. Noha Pósa Mária és Szurok Sándor Nelli jóvoltából a régi iskolai naplók alapján egy jókora lista is készült az elvándoroltakról, a víznéző asszony sem tudná megjósolni, hányan tudnak közülük ott lenni a szombati találkozón. A listán szereplők egy részéről tudják, hol él, egy részükről halvány sejtésük sincs, és hát az is nagy kérdés, hányan távoztak már el az élők sorából. Orom helyi közössége mindenesetre bizakodó és reméli, hogy nagyon sokan elfogadják szívből jövő meghívásukat és eljönnek a találkozóra. Orom és az oromiak lelkesen készültek és őszintén várják már a nagy találkozást.

Az Oromiak Első Nagy Világtalálkozójának helyszíne az Arany János Általános Iskola udvara lesz, ahol reggel 8 órakor főzőversennyel kezdődik a rendezvény. Az 500 dináros nevezési díj ellenében a versenyzők borjú-, birka- és kecskepaprikás valamint roston sültek kategóriájában mérhetik össze tudásukat. Amennyiben az iskola melletti kiserdőben marad hely, versenyen kívül is főzhet, aki akar. Két órával később az iskola épületében kiállítás nyílik, majd a falu utcáin felvonulnak az oldtimerek, a régi motorok és gépkocsik. Ezt követően 11 órakor az iskolaudvarban ökumenikus istentiszteletre és áldásosztásra kerül sor, majd szórakoztató műsor veszi kezdetét, amelyben olyan ismert, szinte kivétel nélkül Oromhoz és környékéhez köthető személyiségek is bemutatkoznak, mint Baráth Emília opera-énekesnő, Szabó Ede zenész, Kovács Frigyes színművész, Tolnai Ottó, Kossuth-díjas író és költő vagy dr. Forró Lajos történész. A színes összeállításból természetesen nem maradnak ki a helybeli néptáncos gyerekek sem. A műsort követően felavatják a néhai Bosznai József tanító és iskolaigazgató emlékének szentelt táblát. A 13 órára tervezett ebéd ideje alatt élő zene szórakoztatja az egybegyűlteket és sort kerítenek a főzőverseny eredményhirdetésére is.

A szervezők külön programot készítettek a legkisebbeknek. Délután fél 4-kor kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket, 17 órától pedig Sziráczky Katalin előadását évezhetik. 18 órától a csókai Articsókák lépnek színpadra, egy órával később pedig a Zenegér együttessel énekelhetnek együtt a gyerkőcök.

A találkozó szervezői mindenkit arra kérnek, hogy érkezéskor keressék fel a regisztrációs pultot, ahol az előzetes bejelentkezés alapján átvehetik az azonosítókártyájukat, az ingyenes kitűzőt, a hűtőmágnest és a kedvezményes ebédjegyet! Nem elhanyagolandó, hogy az azonosítókártya ingyenes belépést biztosít a csütörtöktől vasárnapig tartó oromi Malomfesztivál aznapi rendezvényeire is.

A világtalálkozót kísérő kézműves kirakodóvásárban egyebek mellett az Oromra és magára a világtalálkozóra utaló emléktárgyakat kínálnak az érdeklődőknek, akiket kürtős kalács, borjúpörkölt és más finomságok is várják. A fiákeresek jóvoltából akár kocsikázni is lehet a faluban és környékén. A gyerekek légvárban és trambulinon ugrálhatják ki magukból a fölös energiát, de élhetnek a mostanában nagyon népszerű arcfestés és csillámtetoválás lehetőségével is.

Bödő Sándor


2017. szeptember 24. [20:46]

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője ma vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől, akik ezt... >>

2017. szeptember 24. [7:33]

Szentmihályon péntektől zajlik a faluünnep, a templombúcsú. A programot gazdagította ezúttal egy gépbemutató, illetve kapcsolható eszközök kiállítása, amelyeket a falu... >>

2017. szeptember 24. [7:32]

Szeptember 23-án a Nagybecskereki Egyházmegye napján, Szent Gellért vértanú püspökre, az egyházmegye védőszentjére emlékeztek, ilyenkor tartják meg az egyháztanácsok... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve