Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A meleg légáramlat 180 ezer tonna homokot hozott fölénk a Szaharából
Betűméret:             

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg légáramlat és a vele járó erős szél szaharai homokot hozott Afrikából, amely egy természetes eredetű szennyező anyag, közölte Andrej Šoštarić, a belgrádi közegészségügyi intézet munkatársa, aki hozzátette, a nagyjából 180 ezer tonna, Európába érkező homok egészen Svájcig eljutott.

Elmagyarázta, hogy figyelemmel kell kísérni a homok jelenlétét a levegőben, mert bizonyítottan negatív hatással van az egészségre.

„Napsütéses napot jeleztek. Ilyenkor nincsenek klasszikus esőfelhők, de nem látjuk a napot – pontosan azért, mert a szaharai homok nem engedi, hogy a nap sugarai elérjék a felszínt”, nyilatkozta Šoštarić az RTS-nek.

Šoštarić azt javasolja az embereknek, hogy ilyenkor a lehető legrövidebb időt töltsék a szabadban, illetve hogy kövessék azokat a honlapokat, amelyeken közlik a szennyezőanyagok koncentrációját. Ezenkívül kerülni kell a szabadban végzett fizikai tevékenységeket mindaddig, amíg a homok jelen van a levegőben.

Ma sárga meteorológiai riasztás van érvényben a zivatarok és a záporok miatt, a hőmérséklet pedig mintegy 10 fokkal alacsonyabb a tegnapihoz képest, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn Hamburgba érkezett, ahol Olaf Scholz német kancellár fogadta. „Köszönöm Olaf Scholz német kancellárnak és Hamburg polgármesterének, Peter Tschentschernek a szívélyes fogadtatást, és örülök, hogy ma Szerbiát képviselem egy rendkívül fontos és rangos globális eseményen, a...
2024. OKTÓBER 7.
[ 15:59 ]
Lakosonként átlagosan mintegy 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2022 során, öt kilogrammal több, mint a 2020-ban közzétett első ilyen témájú jelentésben rögzítettekhez képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken. Az uniós hivatal jelentése szerint 2022-ben...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 22:17 ]
Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot. A Helene hurrikán helyi idő szerint az esti órákban 200 kilométeres óránkénti sebességű...
2024. SZEPTEMBER 27.
[ 6:34 ]
Beolvasás folyamatban