Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A meleg légáramlat 180 ezer tonna homokot hozott fölénk a Szaharából
Betűméret:             

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg légáramlat és a vele járó erős szél szaharai homokot hozott Afrikából, amely egy természetes eredetű szennyező anyag, közölte Andrej Šoštarić, a belgrádi közegészségügyi intézet munkatársa, aki hozzátette, a nagyjából 180 ezer tonna, Európába érkező homok egészen Svájcig eljutott.

Elmagyarázta, hogy figyelemmel kell kísérni a homok jelenlétét a levegőben, mert bizonyítottan negatív hatással van az egészségre.

„Napsütéses napot jeleztek. Ilyenkor nincsenek klasszikus esőfelhők, de nem látjuk a napot – pontosan azért, mert a szaharai homok nem engedi, hogy a nap sugarai elérjék a felszínt”, nyilatkozta Šoštarić az RTS-nek.

Šoštarić azt javasolja az embereknek, hogy ilyenkor a lehető legrövidebb időt töltsék a szabadban, illetve hogy kövessék azokat a honlapokat, amelyeken közlik a szennyezőanyagok koncentrációját. Ezenkívül kerülni kell a szabadban végzett fizikai tevékenységeket mindaddig, amíg a homok jelen van a levegőben.

Ma sárga meteorológiai riasztás van érvényben a zivatarok és a záporok miatt, a hőmérséklet pedig mintegy 10 fokkal alacsonyabb a tegnapihoz képest, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok Miamiban működő nemzeti hurrikánközpontjának (NHC) előrejelezése szerint halálos veszélyt jelentő erősségen érheti el a Karib-tenger térségét a közelgő Beryl hurrikán, ezért az érintett szigetek hatóságai figyelmeztetést adtak ki. Barbados, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent és Grenadine-szigetek...
2024. JÚLIUS 1.
[ 16:26 ]
Európában idén először tapasztalhattuk meg a klímaváltozás által okozott forróságot. A tudósok egyre nagyobb veszélyként említik a hőhullámokat, míg az uniós döntéshozók látszólag nem koncentrálják a figyelmüket annyira a problémára, írja a HVG360 cikkét szemlézve a rtl.hu. A 2024–2029-es uniós stratégiai...
2024. JÚLIUS 1.
[ 6:04 ]
Vasárnapra sikerült eloltani az Athén határában pusztító erdőtüzet, mindazonáltal Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kemény nyárra figyelmeztetett a természeti csapások tekintetében. A görög hatóságok tizenöt helikoptert, illetve repülőgépet, valamint tűzoltók százait vetették be a lángok megfékezésére...
2024. JÚNIUS 30.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban