Gazdaság
13,8 százalékos a munkanélküliség Szerbiában
Betűméret:             

Az idei évben pozitív tendenciát jegyeztek a szerbiai munkaerőpiacon, s jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség is, amely a harmadik negyedévben 13,8 százalékot tett ki, írja a Tanjug.

„Ilyen mértékű munkanélküliségi arányt a globális gazdasági válság előtt jegyeztünk” – mondta Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) igazgatója a szerbiai, montenegrói és bosznia-hercegovinai családi vállalkozásról szóló nemzetközi konferencián, amelyet a Zlatiboron tartanak.

Hozzátette, az NSZ nyilvántartásában szereplők száma körülbelül 3,5 százalékkal csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. „Idén mintegy 650 millió dinárt költöttünk foglalkoztatási programra, s ez tette lehetővé, hogy mintegy 3600 munkanélküli személy státusza változzon meg” – emelte ki.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével bejegyzett cégek fennmaradásáról beszélve Martinović elmondta, a vállalatok kötelesek 12 hónapig jelen lenni a piacon és elvégezni a cég tevékenységét, az adatok pedig azt mutatják, körülbelül 70 százalékuk ezen időszak után is fennmarad.

Az önfoglalkoztatásra idén 180 ezer dinárt szántak személyenként, illetve 200 ezer dinárt a fogyatékkal élőknek. Martinović új csomagokat jelentett be a következő évre. A vissza nem térítendő eszközöket a munkaerő-feleslegnek nyilvánított személyek esetében megnövelik, s 200 ezer dinárt kapnak majd, azok pedig, akik bizonyítani tudják, hogy a végkielégítés egy részét a vállalat kapacitásának erősítésére költötték, további támogatásra számíthatnak, közölte Martinović. A fogyatékkal élő személyek pedig 200 ezer dinár helyett 220 ezret kapnak majd.

Megjegyezte, szükség volt rá, hogy enyhítsenek a munkaadókat sújtó járulékokon, s meggyőződését fejezte ki, hogy ez járult hozzá a szürkezónában működő vállalatok számának csökkenéséhez.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának. Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között. Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440...
2024. JÚLIUS 9.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban