Gazdaság
Mától drágább az áram Szerbiában

December elsejétől 3,9 százalékkal drágult az áram Szerbiában. Ám nem mindenkinek: az emelés csak a háztartásokra vonatkozik, az ipari áram ára nem változik. Májusban még úgy tűnt, nem lesz szükség az áram árának megnövelésére.

Legutóbb 2016 októberében emelkedett a villamos energia ára Szerbiában.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, 30 hónapos tanácsadói megállapodás legutóbbi felülvizsgálata után az IMF közölte, az elektromos energia árszabását módosítani kell.

Aleksandar Antić tárcavezető november elején közölte, hogy ez a lehető legkisebb mértékű drágulás, és az áremelést az utóbbi kétéves inflációval sem hangolták össze. Hozzátette, az áremelés után is Szerbiában marad a legolcsóbb a villamos energia a régióban.

Az utóbbi években a szerb kormány alacsonyan tartotta az áram árát, az állami áramszolgáltató folyamatos támogatása viszont komoly terheket ró az államkasszára.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) biztosítja az ország teljes, mintegy 38 gigawattórás áramszükségletét, annak egyharmada vízerőművekből, kétharmada viszont szénnel táplált hőerőművekből származik.

Májusban még úgy tűnt, nem lesz szükség az áram árának megnövelésére, akkor Siniša Mali pénzügyminiszter ki is jelentette, hogy "nincs ok arra, hogy a polgárok féljenek attól, hogy drágulni fog a villamos energia".

„Valóban volt róla szó, de világosan megmondtuk, hogy erről nem tárgyalunk, nincs is rá szükség, így az IMF ezt elfogadta, s erről fogunk tájékoztatni a keddi sajtótájékoztatón is” – mondta májusban Mali. (RTV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai munkaadók ellenzik a minimálbér megemelését a járványhelyzet miatt, vagyis mert kevesebb a munka és csökkent a piac, valamint az általános gazdasági válság miatt, és azért is, mert ugyanezek a tényezők lesznek jelen az év hátralévő részében, és valószínűleg jövőre is. A Politika azt írja, a munkaadók...
2020. AUGUSZTUS 12.
[ 11:20 ]
A német cégek arra számítanak, hogy még nyolc és fél hónapig lesznek életben a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések, derül ki az IFO intézet júliusban végzett felméréséből. A szolgáltatásnyújtással foglalkozók szerint a korlátozások még 8,9 hónapig tartanak, a kereskedők még 8,6 hónapra...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:53 ]
A szerbiai polgárok még ma jelezhetik bankjuknak, ha nem szeretnének élni a hitelmoratórium lehetőségével, vagyis a rendes ütemben szeretnék folytatni a törlesztőrészletek fizetését, írja a Tanjug. A szerbiai bankok kötelesek voltak honlapjukon közzétenni a hiteltörlesztés szüneteltetéséről szóló értesítést az...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban