Gazdaság
Szijjártó: Új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön

A világgazdaság új korszaka éles versennyel kezdődik, de ezzel együtt új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön - mondta a külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból, hogy szerdán 30 cég kapott okiratot a külpiaci terjeszkedést segítő állami támogatásról.

Szijjártó Péter az esemény budapesti sajtótájékoztatóján a magyar vállalkozásokat a nemzetgazdaság lelkének, támogatásukat pedig a kormány kötelességének nevezte.

Nemzetközi sikerre elsősorban azok az ágazatok számíthatnak, amelyekben a magyarok egyedülálló teljesítményre képesek, így többek között az informatikában, a mérnöki tudást igénylő területeken, az orvosi eszközök gyártásában, az élelmiszeriparban - tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség közreműködésével a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeggel hirdette meg a Nemzeti exportvédelmi programot. Ennek egyik része a külpiacrajutási támogatás, amelynek 2 milliárd forintos keretéből 46 cég kap támogatást.

A most támogatott vállalkozások képviseletében elsőként a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozott. Kóka János, a Gyurcsány-kormányok gazdasági minisztere úgy vélte, hogy Magyarország számára a szoftver az egyik legkiválóbb kiviteli cikk, a fejlesztő cégek ugyanakkor állami támogatásra szorulnak.

Mindezt azzal indokolta, hogy a magyar piac kicsi, így a vállalkozásoknak a világpiacon kell helytállniuk, és elegendő forrás híján sokan kénytelenek egy külföldi érdeklődő felvásárlási ajánlatát elfogadni.

Ezért is nem Magyarországon jött létre a Tesla, a Skype, vagy a Paypal, és ha születik is hasonló, akkor nem a magyar erősödik meg - fogalmazott. Kóka János szerint ugyanakkor a KKM-nek lehetősége van arra, hogy ezen változtasson.

Az innovatív vállalkozások cserébe jelentős fejlesztéseket kezdhetnek a külföldi piacaikon, miként a Cellum is 3 milliárd forintot fektetett a mobilfizetési technológiák fejlesztésébe az elmúlt években - tette hozzá. A szegedi cégnek nyújtott kormányzati segítséget a térség országgyűlési képviselője is megköszönte. B. Nagy László (Fidesz) szerint a kutatásban és fejlesztésben érdekelt cégek támogatása azért fontos, mert az ilyen források többszörösen megtérülnek és erősítik a magyar cégek piaci helyzetét. A rendezvényen az RTH Versenyabroncs Kft. képviselője is beszélt a fejlesztési terveikről. Kismarty-Lechner Gábor közölte, hogy a támogatásból termékbemutatót és korszerű webáruházat hoznának létre, és megcéloznák a lengyel piacot is.

A székesfehérvári cég a Hankook gumigyártó versenyabroncsainak hivatalos forgalmazója Közép- és Kelet-Európában, és a koreai cég versenyabroncsainak harmadik legnagyobb értékesítője Európában. Vargha Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a járvány nem a sajnálkozás ideje, hanem a cselekvésé.

Székesfehérvár gazdaságilag erős település, cégei pedig a kormány támogatásaival a nehéz helyzetben is előre tudnak lépni - tette hozzá. A rendezvényszervezéssel foglalkozó XTRM Group Kft. képviseletében Halász Domonkos Gábor azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy exportálni nem csupán termékeket és szolgáltatásokat lehet, hanem ötletet és tudást is.

A koronavírus kedvezőtlenül érinti a vállalkozásokat, de lehetőséget ad az újragondolásra, és aki ezt ki tudja használni, a járvány végeztével előnnyel kezdheti az új versenyt - fogalmazott. Simicskó István országgyűlési képviselő (KDNP) a válsághelyzetek jelentőségét abban látja, hogy ilyenkor mutatkozik meg az igazi segítség, amelyre a vállalkozók, a családok bármikor számíthatnak. A politikus a nehéz helyzet ellenére is derűlátó, és abban bízik, hogy a kormány segítségével a magyar cégek külföldön is egyre sikeresebbé válhatnak.

A magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll

A magyar gazdaság hatalmas lehetőségek előtt áll: a világjárvány miatt sok vállalat megszűnt, meggyengült, vagy kiszorult a világpiacokról, a magyar vállalatok azonban betörhetnek az új piaci résekbe, növelve bevételeiket, a foglalkoztatást, erősítve a magyar gazdaság egészét - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Nagyatádon szerdán.

Szijjártó Péter az édességiparban tevékenykedő Chocoland Kft. nemzeti exportvédelmi programban kapott kormányzati támogatását igazoló okirat átadásakor azt hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a magyar vállalatokat segítse betörni ezekre a helyekre.

Szavai szerint ahhoz, hogy élni is tudjanak a kínálkozó lehetőséggel, a vállalatoknak márkaépítésre, digitális fejlesztésekre van szükségük és el kell jutniuk a leendő megrendelőkhöz.

A Chocoland kft. 50 millió forint kormányzati támogatást kap 100 millió forintos külpiacra jutási projektjéhez, hogy exportpiaci részesedésre tegyen szert Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Arab Emirátusokban - jegyezte meg. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban