Gazdaság
Vučić: A magasan képzett szakemberek nagy része visszatér Szerbiába

Aleksandar Vučić szerint a Balkán lehet az európai növekedés új ösztönzője, mivel a szerb gazdaság sokkal erősebb, mint hét évvel ezelőtt volt.

“Ezzel elégedettek kell legyenek az emberek Bosznia-Hercegovinában is. Én elégedett vagyok, ha a szomszédos ország növekszik, mert akkor mi is jobban élünk”- mondta a szerb elnök, aki szerint a balkáni országok közös munkájával a Balkán “Európa hajtómotora” lehetne.

Hozzátette, hogy az emberek azért mennek el, mert nem látnak perspektívát a régió politikájában.

Vučić azt is elmondta, hogy mindenki valahogy megmenekül a Balkán elől.

“Nem tartozunk ebbe a csoportba, a növekedési ütem szempontjából gyorsabbak lehetünk Európában, mint bárki. Az osztrák és svájci szakemberek által számított indexek alapján a legtöbb magasan képzett ember visszatért Szerbiába. Az emberek azért távoztak, mert 2000 után az összes gyár tönkrement”-mondta Vučić.

Az elnök szerint a szoftveripar fejlődése és a digitalizáció nagyban hozzájárult a szakemberek visszatéréséhez.

Szerbiának tavaly mintegy 8%-kal több közvetlen külföldi befektetése volt, mint Boszniának.

“2014-ben nehéz reformokat hajtottunk végre, majd elfogadtuk az új munkaügyi törvényt, csökkentettük a nyugdíjakat, a fizetéseket, elfogadtuk a csődtörvényt, sok új törvényt elfogadtunk, amely szabályozott sok mindent, többek között a befektetők Szerbiába érkezését”- mondta Aleksandar Vučić a FACE televíziónak nyilatkozva.

Mint mondta, jelenleg mintegy 75.000 munkavállaló dolgozik német tulajdonú vállalatoknál, míg ez a szám, amikor kormányra került, mindössze 17 ezer volt. Szerbiában jelenleg 9%-os a munkanélküliség, míg a régióban van, ahol 24 százalékos.

“Ma 400 ezerrel több alkalmazottunk van, mint 2009-ben”-mondta. Korábban a nyugdíjak 60 százalékát a költségvetésből fizették, ma pedig kevesebb, mint 20 százalékát, mivel a többit a járulékokból fizetik.

“Engem a sok kilométernyi út, vasút, kórházak száma érdekel. Stadionokat építünk Leskovacon, Vranjeban, Zaječaron”- zárta a FACE TV-nek adott interjúját Vučić. (B92.net)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bortermelői ágazat stratégiai fontosságú a szerbiai gazdaság fejlődése szempontjából, és a 2021-es támogatási intézkedések mellett a borászok hamarosan a Világbank új projektjein keresztül kedvező hitelekhez juthatnak, közölte a mezőgazdasági minisztérium. Így a szőlőtermesztéssel foglalkozóknak és a...
2021. MÁJUS 4.
[ 12:52 ]
Magyarország hat olyan növekedési forrással rendelkezik, amelyekhez társítani lehet a koreai, izraeli, dubaji/emirátusi, szingapúri és a három kínai sikerváros fejlődési motorjait - írta Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon Csizmadia Norberttel, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi...
2021. MÁJUS 3.
[ 15:35 ]
A bejelentések, hogy a vártnál rosszabb lesz a termés, megnövelték a keresletet a szója és a kukorica iránt, amelyek az állati takarmány 60 százalékát teszik ki. A szója ára tízéves maximumon van, 85 dinár, ami a tavalyi ár duplája. Az állattenyésztők ezért keresnek alternatívát a korpában. A korpa ára majdnem...
2021. MÁJUS 3.
[ 9:18 ]
Beolvasás folyamatban